Кілька слів про кокосову олію

Донедавна кокосову олію вважали суперпродуктом, якому приписували користь для здоров'я. Багато людей досі використовують кокосову олію для смаження та приготування корисних солодких закусок, а також для догляду за шкірою. Тож давайте з'ясуємо, які властивості має кокосова олія і чи варто її вживати.
- Кокосова олія - склад
- Кокосова олія - види та властивості
- Кокосова олія - де її можна знайти?
- Кокосова олія - чи корисна вона для серця?
- Чим замінити кокосову олію в раціоні?
Кокосова олія - склад
Кокосова олія - популярний у всьому світі харчовий жир, який добувають з м'якоті стиглих кокосів. Кокосова олія складається з 82% насичених жирних кислот, 6% мононенасичених жирних кислот (олеїнової кислоти) і 2% поліненасичених жирних кислот (ліноленової кислоти). З переважаючих насичених жирних кислот в кокосовій олії майже половина - це лауринова кислота, а решта - міристинова кислота (до 21%), пальмітинова кислота (майже 10%), стеаринова кислота (понад 3%) і коротколанцюгові жирні кислоти.
Кокосова олія - види та властивості
Існує два основних види кокосової олії: олія копри (висушена м'якоть насіння кокосової пальми) та олія з кокосового горіха першого віджиму. Обидва види кокосової олії мають схожий профіль жирних кислот. Кокосова олія першого віджиму містить більшу кількість молочнокислих бактерій (особливо Lactobacillus plantarum і Lactobacillus paracasei) і біологічно активних речовин з добре задокументованими антиоксидантними властивостями. До них відносяться вітамін Е і поліфенольні сполуки. При місцевому застосуванні нерафінована кокосова олія може проявляти антимікробні властивості завдяки вмісту молочнокислих бактерій, які виробляють бактеріоцини - речовини з бактерицидною дією.
Кокосова олія - де її можна знайти?
Сьогодні кокосову олію можна легко знайти як у великих супермаркетах, так і в невеликих продуктових дискаунтерах. У магазинах можна знайти дешевшу рафіновану кокосову олію, тобто без специфічного смаку і запаху кокоса, і дорожчу нерафіновану кокосову олію холодного віджиму (extra virgin), яка характеризується природним смаком і запахом кокоса. Кокосова олія також міститься в таких продуктах, як модифіковане сухе молоко для дітей, м'який маргарин (для намазування на хліб), печиво, вафлі, батончики, праліне, шоколад з начинкою, цукерки, вершкові соуси для обідніх страв, креми для намазування на хліб, а також веганські еквіваленти традиційного сиру, виготовленого з коров'ячого молока або молока інших копитних тварин. Виробники продуктів харчування все частіше звертаються до кокосової олії, щоб замінити шкідливу для здоров'я пальмову олію.
Кокосова олія - чи корисна вона для серця?
Часте включення кокосової олії в раціон може сприяти розвитку серцево-судинних захворювань. Це пов'язано з тим, що кокосова олія характеризується високим вмістом насичених жирних кислот, які підвищують рівень ліпопротеїдів низької щільності ЛПНЩ (так званого поганого холестерину) в крові. Хронічно висока концентрація ліпопротеїнів фракції ЛПНЩ є основною причиною атеросклерозу кровоносних судин. Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) відповідають за транспортування холестерину з печінки до стінок артерій і можуть викликати обструкцію судин і місцеве запалення. Дослідження чітко показують, що кокосова олія значно підвищує рівень загального холестерину, холестерину фракції ЛПНЩ і холестерину фракції ЛПВЩ порівняно з іншими рослинними оліями (наприклад, ріпаковою, соняшниковою, сафлоровою, оливковою олією).
Чим замінити кокосову олію в раціоні?
За даними Американського товариства кардіологів, кокосову олію не слід вважати корисним рослинним жиром, що позитивно впливає на серце і судини. Всім людям з підвищеним рівнем загального холестерину і холестерину фракції ЛПНЩ в крові слід відмовитися від споживання кокосової олії на користь оливкової олії першого холодного віджиму, ріпакової олії холодного віджиму, олії авокадо, якісного м'якого маргарину, хумусу, авокадо, а також несолоних і несолодких горіхів, мигдалю, насіння і кісточок.
Кокосова олія може бути корисною для здоров'я шкіри та волосся
Існують докази того, що місцеве застосування кокосової олії може відігравати важливу роль у профілактиці та лікуванні атопічного дерматиту (АД). Кокосова олія має протизапальну, протимікробну та протигрибкову дію, а отже, може зменшити тяжкість атопічного дерматиту та покращити стан шкіри. Також припускають, що кокосова олія, яка застосовується місцево, може певною мірою захищати шкіру від ультрафіолетового (УФ) випромінювання. Крім того, кокосова олія може запобігати пошкодженню волосся, спричиненому втратою білка під час догляду за волоссям та хронічним впливом ультрафіолету. Однак для підтвердження позитивного впливу кокосової олії на волосся та шкіру потрібні додаткові дослідження.
Кокосова олія може запобігти розвитку карієсу
У літературі повідомляється, що ополіскування порожнини рота кокосовою олією може допомогти поліпшити здоров'я порожнини рота і може захистити від появи карієсу. Для цього рекомендується розчинити одну столову ложку нерафінованої кокосової олії (virgin) у роті і смоктати протягом 15 хвилин, розподіляючи її по всій порожнині рота. Після закінчення цього часу виплюнути кокосову олію у відро для сміття.
Джерела:
- Unhapipatpong C, Shantavasinkul PC, Kasemsup V та ін.: Споживання тропічних олій і серцево-судинні захворювання: парасольковий огляд систематичних оглядів і мета-аналізів. Поживні речовини. 2021 травня 4;13(5):1549.
- Teng M, Zhao YJ, Khoo AL та ін. Вплив споживання кокосової олії на серцево-судинне здоров'я: систематичний огляд та мета-аналіз. Nutr Rev. 2020 Mar 1;78(3):249-259.
- Neelakantan N, Seah JYH, van Dam RM: Вплив споживання кокосової олії на серцево-судинні фактори ризику: систематичний огляд та мета-аналіз клінічних досліджень. Циркуляція. 2020 Mar 10;141(10):803-814.
- Unhapipatpong C., Shantavasinkul P., Warodomwichit D. та ін. Споживання олії та серцево-судинні захворювання: парасольковий огляд систематичних оглядів та мета-аналізів. Curr Dev Nutr. 2020 Jun; 4 (Suppl 2): 571.
- Уоллес Т.С.: Вплив кокосової олії на здоров'я - наративний огляд сучасних доказів. J Am Coll Nutr. 2019 лютий; 38 (2): 97-107.
- Сакс Ф.М.: Кокосова олія та здоров'я серця: факт чи вигадка? Circulation. 2020 Березень 10; 141 (10): 815-817.
- Jayawardena R, Swarnamali H, Ranasinghe P та ін.: Вплив кокосової олії на здоров'я: узагальнення даних систематичних оглядів та мета-аналізу інтервенційних досліджень. Diabetes Metab Syndr. Березень-квітень 2021;15(2):549-555.

Магній - ефекти, симптоми, дефіцит, поширення
