Вітамін Е - дія та властивості

Вітамін Е - група з восьми жиророзчинних органічних сполук (токоферолів і токотрієнолів), які називають вітаміном молодості. Вітамін Е є важливою поживною речовиною для правильного функціонування людського організму, оскільки він діє як потужний антиоксидант і регулятор багатьох метаболічних процесів. Людський організм не може виробляти вітамін Е самостійно, тому він повинен надходити з їжею.
- Які функції виконує вітамін Е в організмі людини?
- Потреба у вітаміні Е
- Вітамін Е - харчові джерела
- Дефіцит вітаміну Е
- Вітамін Е - наслідки надлишку
Які функції виконує вітамін Е в організмі людини?
Багато людей задаються питанням, які властивості має вітамін Е і який ефект має його прийом на організм людини. Виявляється, вітамін Е є відомим антиоксидантом, який нейтралізує шкідливий вплив вільних радикалів, завдяки чому він може знизити ризик розвитку різних хвороб цивілізації, включаючи серцево-судинні захворювання (наприклад, артеріосклероз, ішемічну хворобу серця), нейродегенеративні захворювання (хвороби Альцгеймера і Паркінсона), рак (наприклад, рак легенів, рак молочної залози) та офтальмологічні захворювання (катаракта). Крім того, вітамін Е забезпечує належне функціонування чоловічих і жіночих репродуктивних органів та клітин імунної системи, а також регулює міжклітинну сигналізацію. Вітамін Е позитивно впливає на чоловічу фертильність, підвищуючи концентрацію сперматозоїдів і покращуючи їхню рухливість. Вітамін Е також запобігає пошкодженню кровоносних судин, гальмує накопичення тромбоцитів і захищає поліненасичені жирні кислоти від окислення. Крім того, вітамін Е сприятливо впливає на шкіру, оскільки уповільнює процес старіння шкіри, покращує її кровопостачання і зміцнює сполучну тканину, з якої складається дерма.
Потреба у вітаміні Е
Потреба у вітаміні Е залежить від індивідуальних особливостей, таких як вік, стать і фізіологічний стан, а також від функціональних змін шлунково-кишкового тракту. Крім того, на потребу у вітаміні Е впливає тип споживаної їжі, в тому числі надходження інших вітамінів-антиоксидантів і тип споживаних жирів. Польські норми вітаміну Е, встановлені на рівні достатнього споживання (ДС), вказують на те, що дорослі чоловіки повинні отримувати 10 мг α-токоферолу в еквіваленті щодня, а дорослі жінки - 8 мг. Лише під час вагітності та лактації жінки повинні отримувати більшу кількість вітаміну Е - 10 мг та 11 мг α-токоферолу в еквіваленті, відповідно.
Вітамін Е - харчові джерела
Вітамін Е міститься як у рослинних, так і в тваринних продуктах. Його основними харчовими джерелами є рослинні олії, горіхи, насіння, зернові продукти, м'ясо, риба, молоко та молочні продукти, а також деякі овочі та фрукти. Серед продуктів, що містять найбільшу кількість вітаміну Е, є
- рослинні жири, наприклад, олії (наприклад, соняшникова, сафлорова,
ріпакова, зародків пшениці, оливкова), м'який маргарин,
вершкове масло. - горіхи, наприклад, мигдаль, фундук, волоські горіхи, арахіс.
- насіння та насіння, наприклад, насіння соняшнику, кунжут, гарбузове насіння.
- зернові продукти, наприклад, пшеничні висівки, вівсянка, хліб грубого помелу.
- овочі та фрукти, наприклад: шпинат, капуста, броколі, савойська капуста,
петрушка, перець, авокадо, чорниця.
Дефіцит вітаміну Е
Через те, що вітамін Е міститься у великій кількості продуктів харчування, дефіцит вітаміну Е, спричинений недостатньо різноманітним раціоном, є відносно рідкісним явищем. Одним з основних факторів, який може призвести до дефіциту вітаміну Е, є порушення всмоктування жирів у кишечнику. Зокрема, пацієнти з муковісцидозом, синдромом короткої кишки, холестазом (порушенням відтоку жовчі з печінки в дванадцятипалу кишку) та екзокринною недостатністю підшлункової залози мають підвищений ризик розвитку дефіциту вітаміну Е. Дефіцит вітаміну Е може спричинити гемолітичну анемію, погіршення зору, порушення координації та рівноваги, втрату пропріоцептивної чутливості, часткове скасування рефлексів, порушення мови та утворення тромбів і емболій через порушення агрегації тромбоцитів.
Вітамін Е - наслідки надлишку
Надлишок зустрічається дуже рідко і лише при прийомі добавок вітаміну Е. Він також характеризується низькою токсичністю, оскільки людський організм має добре розвинені механізми, що запобігають його надмірному накопиченню. Надлишок вітаміну Е може виникнути при багаторазовому перевищенні допустимого максимального рівня споживання, який становить 300 мг на добу для дорослих. На противагу цьому, 2 000 мг на добу вітаміну Е вважається токсичним добовим споживанням. Надлишок вітаміну Е призводить до пригнічення агрегації тромбоцитів і може спричинити кровотечу. Отже, прийом високих доз вітаміну Е в поєднанні з антикоагулянтами або антитромбоцитарними препаратами може підвищити ризик кровотечі, особливо якщо споживання вітаміну К є низьким. Високі дози вітаміну Е також можуть підвищувати ризик розвитку серцевої недостатності та геморагічного інсульту. Крім того, існує припущення, що надлишок вітаміну Е може знижувати ефективність променевої та хіміотерапії у хворих на рак.
Джерела:
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. та ін. Норми харчування для польського населення та їх застосування. Національний інститут громадського здоров'я - Національний інститут гігієни, 2020.
- Chen G, Wang J, Hong X та ін. Вживання вітаміну Е з їжею може знизити ризик раку легенів: дані мета-аналізу. Int J Clin Exp Med. 2015 Квітень 15; 8(4):6631-7.
- Абнер Е.Л., Шмітт Ф.А., Мендіондо М.С. та ін. Вітамін Е та смертність від усіх причин: мета-аналіз. Curr Aging Sci. 2011 Jul;4(2):158-70.
- Schürks M, Glynn RJ, Rist PM та ін. Вплив вітаміну Е на підтипи інсульту: мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. BMJ. 2010 Листопад 4;341:c5702.

Чи працюють добавки взагалі?
