Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Ізолят протеїну - все про нього

Mężczyzna robi shake z izolatem białka w kuchni
08 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 793 Коментарі: 0

Білкові добавки належать до продуктів, популярних як серед спортсменів, що змагаються, так і серед любителів, особливо з метою збільшення м'язової маси. Одним з найпопулярніших видів білкового харчування серед спортсменів є ізолят сироваткового протеїну. Давайте дізнаємося, що таке ізолят сироваткового протеїну і в чому переваги його вживання.

Що таке ізолят протеїну?

Ізолят сироваткового протеїну (WPI) - це порошкоподібний продукт, який має дуже високий вміст білка - 85-90% і, в той же час, низький вміст вуглеводів (зазвичай до 1%) і жирів (зазвичай до 0,5%). Протеїнова добавка на основі ізоляту сироваткового протеїну коштує дорожче, ніж концентрат сироваткового протеїну (WPC), через більш високий вміст білка в продукті. Ізолят сироваткового протеїну, окрім того, що з'являється у вигляді порошкоподібної білкової добавки, також часто додається до продуктів спортивного харчування, таких як протеїнові батончики, десерти та коктейлі, які готові до вживання, коли їх заливають водою або молоком. Крім того, в останні роки все більше виробників продуктів харчування збагачують ізолятом сироваткового протеїну свої харчові продукти, в тому числі: сухі сніданки, йогурти, молочні десерти і протеїнові батончики.

Як виробляється ізолят сироваткового протеїну?

Ізолят сироваткового протеїну отримують шляхом концентрування та очищення концентрату сироваткового протеїну для зменшення вмісту вуглеводів (лактози) та молочного жиру в сироватці. Процес концентрації та очищення концентрату сироваткового білка здійснюється за допомогою методів мембранного розділення або іонного обміну. Ізолят сироваткового білка вважається продуктом з найвищою чистотою і концентрацією білка, оскільки містить не менше 85% білка і зазвичай менше 1% лактози і жирів.

Ізолят сироваткового протеїну - характеристики

Ізолят сироваткового протеїну характеризується високим вмістом незамінних амінокислот, в тому числі амінокислот з розгалуженим ланцюгом (BCAA), до яких відносяться лейцин, ізолейцин і валін. Крім того, ізолят сироваткового протеїну є хорошим джерелом кальцію і калію. Одна порція (30 г) білкового харчування на основі ізоляту сироваткового протеїну забезпечує в середньому 26 г білка, 0,6 г вуглеводів (молочний цукор) і 0,2 г жирів, що становить приблизно 110 ккал. Білкова добавка на основі ізоляту сироваткового протеїну характеризується високою біологічною цінністю, гарною засвоюваністю та легким засвоєнням. Ізолят сироваткового протеїну - відмінний варіант для спортсменів, які займаються спортом і змагаються, завдяки високому вмісту лейцину і швидкій кінетиці перетравлення і засвоєння амінокислот з розгалуженим ланцюгом.

Ізолят протеїну - які переваги його вживання?

Протеїнові добавки (в тому числі ізолят сироваткового протеїну) були віднесені Австралійським інститутом спорту до категорії А, яка включає в себе тільки речовини з добре задокументованими ефектами в спорті. Дослідження чітко показують, що часте вживання білкової добавки на основі ізоляту сироваткового протеїну призводить до збільшення м'язової маси і сили, і навіть більше того, у людей, які регулярно займаються силовими видами спорту. Ізолят сироваткового протеїну ефективно стимулює синтез білка скелетних м'язів (MPS), в основному завдяки високому вмісту лейцину та інших незамінних амінокислот. Попередні дослідження показали, що регулярне включення в раціон харчування білкової добавки на основі ізоляту сироваткового протеїну позитивно впливає на склад тіла, стимулюючи збільшення сухої маси тіла і одночасно зменшуючи жирову масу, обхват талії та ІМТ, особливо у людей, які систематично займаються силовими тренуваннями і дотримуються збалансованої дієти протягом тривалого періоду часу. Крім того, вживання ізоляту сироваткового протеїну інтенсифікує анаболічні процеси в організмі людини і значно прискорює швидкість післятренувальної регенерації після інтенсивних силових тренувань. Крім того, доповнення раціону білковими добавками на основі ізоляту сироваткового протеїну може знизити рівень глюкози в крові, придушити апетит і підвищити відчуття ситості, а також протидіяти виникненню саркопенії (втрата скелетної м'язової маси, сили і потужності з віком) і полегшити симптоми ракової кахексії.

Ізолят протеїну - для кого?

Ізолят сироваткового протеїну добре підійде всім, хто регулярно тренується в спортзалі для розвитку м'язової маси і сили і має підвищену потребу в білку. Ізолят сироваткового протеїну також може бути успішно використаний тими, хто бажає схуднути і підтримувати високий рівень ситості між прийомами їжі. Крім того, оскільки ізолят сироваткового протеїну містить невелику кількість лактози, він є безпечним продуктом для всіх людей з непереносимістю лактози і шлунково-кишковими розладами, такими як синдром подразненого кишечника (СРК), синдром надмірного росту бактерій в тонкому кишечнику (СРТК) і запальні захворювання кишечника (хвороба Крона і виразковий коліт). Вживання білкової добавки на основі ізоляту сироваткового протеїну також може бути надзвичайно корисним для регенерації шкіри, реконструкції тканин і загоєння ран після операції, а також у випадках білкової і калорійної недостатності, пов'язаної з порушеннями жування і ковтання і відсутністю апетиту. Ізолят сироваткового протеїну можна вживати у вигляді класичного коктейлю після силових тренувань, але він також відмінно підійде як доповнення до ранкової вівсянки або каші і фруктового молочного коктейлю.

Ізолят протеїну - протипоказання

Основним протипоказанням для вживання ізоляту сироваткового протеїну є відома алергія на білки коров'ячого молока. Крім того, регулярне вживання білкової добавки на основі ізоляту сироваткового протеїну може призвести до загострення вугрового висипу на обличчі та тулубі у деяких людей. В якості альтернативи ізоляту сироваткового білка можна використовувати гідролізат сироваткового білка (WPH), ізолят яловичого білка, ізолят соєвого білка або ізолят горохового білка.

Джерела:

  • Duarte NM, Cruz AL, Silva DC та ін. Прийом добавки сироваткового ізоляту та збільшення м'язової маси у молодих здорових дорослих у поєднанні з тренуванням з опором: сліпе рандомізоване клінічне дослідження (пілотне дослідження). J Sports Med Phys Fitness. 2020 Січ;60(1):75-84.

  • Cereda E, Turri A, Klersy C та ін. Прийом ізоляту сироваткового протеїну покращує склад тіла, м'язову силу та толерантність до лікування у хворих на рак на пізніх стадіях з недостатнім харчуванням, які проходять хіміотерапію. Cancer Med. 2019 Nov;8(16):6923-6932.

  • Hoffman JR, Falvo MJ: Протеїн - який найкращий? J Sports Sci Med. 2004 Вересень 1; 3(3):118-30.

  • Лінч Х.М., Буман М.П., Дікінсон Д.М. та ін.: Немає суттєвих відмінностей у рості м'язів та розвитку сили при вживанні соєвого та сироваткового білкових добавок, підібраних за вмістом лейцину, після 12-тижневої програми тренувань на опір у чоловіків та жінок: рандомізоване дослідження. Int J Environ Res Public Health. 2020 Травень 29; 17(11):3871.

  • Banaszek A, Bumm TGP, Nowotny B та ін. Вплив сироваткового та горохового білка на фізичну адаптацію після 8-тижневих високоінтенсивних функціональних тренувань (HIFT): Пілотне дослідження. Спорт (Базель). 2019 Січ 4;7(1):12.