Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Все про глютамін

Słoik i odmierzona miarka z glutaminą w proszku
09 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 478 Коментарі: 0

Глютамін - це ендогенна амінокислота, яка природним чином виробляється в організмі людини. Однак у певних ситуаціях глютамін стає умовно незамінною (відносно екзогенною) амінокислотою для людини. Переважно йдеться про періоди підвищеного катаболізму м'язів, які виникають у разі онкологічних захворювань, сильних опіків і тривалої іммобілізації після фізичної травми або хірургічного втручання.
[далі].

Глютамин - які функції він виконує в організмі?

Глютамин - це амінокислота, яка міститься в організмі людини в найбільшій кількості і становить приблизно 60% від загального пулу вільних амінокислот. Джерелом глютамина в нашому організмі є 60% внутрішнього виробництва, тоді як інші 40% надходять з їжею і розпадом клітинних білків. Глютамин бере участь у синтезі білків, пуринів, піримідинів, глюкози, сечовини, глутатіону, інших амінокислот і підтримці кислотно-лужного балансу. Крім того, глютамін є важливою сполукою для належного функціонування імунної системи. Глютамин підтримує проліферацію Т- і В-лімфоцитів і метаболічну активність нейтрофілів, моноцитів і макрофагів, а також стимулює вироблення певних цитокінів.

Глютамин - вплив на кишечник

Глютамин є найкращим паливом для ентероцитів, тобто епітеліальних клітин кишечника, які визначають найважливіші функції тонкого кишечника, а саме остаточне перетравлення і засвоєння поживних речовин. Крім того, глютамін є важливим енергетичним матеріалом для клітин імунної системи, що швидко діляться, тобто лімфоцитів, моноцитів і макрофагів. Глютамин захищає слизову оболонку кишечника від атрофії (втрати), зміцнює імунні механізми організму і запобігає транслокації бактерій через слизову оболонку кишечника. Крім того, глютамін відіграє ключову роль у правильному функціонуванні шлунково-кишкової імунної системи (GALT), запобігаючи атрофії ворсинок тонкого кишечника. Дефіцит глютаміну може сприяти пошкодженню слизової оболонки тонкого кишечника, негативним наслідком якого є підвищена проникність кишкової стінки, що полегшує проникнення токсинів або патогенних бактерій в тканини.

Глютамин - чи може бути корисний спортсменам?

Інтенсивні фізичні навантаження, а тим більше в спекотну погоду, сприяють виникненню теплового стресу, який може призвести до пошкодження щільних з'єднань між клітинами кишкового епітелію, що забезпечують цілісність кишкового бар'єру. Негативними наслідками цього є порушення цілісності кишкового бар'єру та підвищений ризик транслокації бактерій та ендотоксинів зі шлунково-кишкового тракту. Транслокація бактерій та ендотоксинів з просвіту кишечника в кров збільшує вироблення прозапальних цитокінів і призводить до шлунково-кишкових симптомів, таких як діарея, нудота, блювота, біль у животі та відчуття переповнення кишечника. Доведено, що глютамин знижує проникність кишечника, що виникає в результаті інтенсивних спортивних навантажень, і полегшує постійний шлунково-кишковий дискомфорт у спортсменів, які займаються витривалістю. Також було висловлено припущення, що прийом глютамина збільшує синтез глікогену в м'язах і знижує концентрацію певних маркерів пошкодження скелетних м'язів, особливо при тривалому прийомі (мінімум 5 днів).

Odmierzona miarka z proszkiem glutaminy i kapsułkami obok

Глютамин - інші переваги для здоров'я

Дослідження показали, що прийом глютамина сприяє поліпшенню азотного балансу (тобто зменшує розпад білків) і поживного статусу організму, зменшенню запалення (зниження рівня IL-6, TNF-ɑ, C-реактивного білка в крові) і підвищенню імунітету у важкохворих пацієнтів. Глютамин благотворно впливає на роботу імунної системи, сприяючи зниженню частоти післяопераційних ускладнень та інфекцій, а також зменшенню ризику смертності і тривалості перебування в лікарні. Основна перевага глютамина полягає в поліпшенні результатів травм, опіків і серйозних пошкоджень. Глютамин знижує частоту інфекційних захворювань у дорослих, які перенесли абдомінальну операцію з приводу перитоніту (інфекції черевної порожнини). Крім того, у людей, які проходять променеву терапію з приводу раку голови та шиї, глутамін може зменшити вираженість мукозиту ротової порожнини та зменшити використання опіоїдних анальгетиків. Також припускають, що глютамин може полегшити симптоми, характерні для синдрому подразненого кишечника (СРК), якщо використовувати його разом з дієтою з низьким вмістом FODMAP.

Глютамин - як застосовувати?

У терапевтичних цілях глютамин зазвичай рекомендується в дозі 5 г на добу. Ця добова доза глютамина виявляється цілком достатньою для підтримки нормальної роботи шлунково-кишкового тракту та імунної системи, а також для полегшення можливого відносного дефіциту глютамина, що спостерігається в післяопераційний період, у пацієнтів з раковою кахексією і важкими опіками, а також у людей з хронічно низьким споживанням харчових білків. Наразі не рекомендується застосовувати вищі дози глутаміну через можливе надмірне підвищення рівня аміаку в сироватці крові.

Джерела:

  • McRae M.P.: Терапевтичні переваги глютамина: загальний огляд мета-аналізів. Biomed Rep. 2017 травень; 6(5): 576-584.

  • Legault Z., Bagnall N., Kimmerly D.S.: Вплив перорального прийому L-глутаміну на відновлення м'язової сили та болючість після одностороннього розгинання колінного суглоба з ексцентричним навантаженням. Int J Sport Nutr Exerc метаболізм. 2015 Oct;25(5):417-26.

  • Зуль М.Н., Ланфер К.Р., Кравіц Л. та ін. Вплив перорального прийому глютаміну на шлунково-кишкову проникність, спричинену фізичними вправами, та експресію білка щільного з'єднання. J Appl Physiol (1985). 2014 Січ 15;116(2):183-91.

  • Зуль М., Докладний К., Мермер К. та ін. Вплив гострого перорального прийому глутаміну на шлунково-кишкову проникність, спричинену фізичним навантаженням, та експресію білка теплового шоку в мононуклеарних клітинах периферичної крові. Шаперони клітинного стресу. 2015 Січ;20(1):85-93.

  • Крузат В., Маседо Рогеро М., Ноель Кін К. та ін. Глутамін: метаболізм та імунна функція, добавки та клінічний переклад. Поживні речовини. 2018 Oct 23;10(11):1564.

  • Coqueiro AY, Rogero MM, Tirapegui J.: Глютамин як амінокислота проти втоми у спортивному харчуванні. Nutrients. 2019 Квітень 17; 11(4):863.

  • Kędziora S, Słotwiński R, Dąbrowska A.: Глутамінвмісна дієтотерапія згідно з рекомендаціями Європейського товариства клінічного харчування та метаболізму (ESPEN). Гастроентерологічний огляд 2010; 5 (5): 258-265.