Вітамін B1 і система кровообігу - який зв'язок?

Перший з вітамінів групи В - тіамін. Він дещо ховається в тіні таких зірок, як фолієва кислота та В12, але є не менш важливим для нашого здоров'я. Він робить великий внесок в енергетичний обмін, роботу серця і нервової системи, тому про нього не варто забувати. Дізнайтеся, як діє вітамін В1, як він впливає на систему кровообігу та в яких продуктах його шукати.
- Що таке вітамін B1?
- Вітамін B1 для системи кровообігу
- Дефіцит вітаміну В1
- Природні джерела вітаміну В1 в продуктах харчування
Що таке вітамін B1?
Вітамін B1 - це тіамін(англ. thiamine), який був відкритий ще в 1911 році. Це один з розчинних вітамінів, що входить до комплексу вітамінів групи В. Захворювання, пов'язані з його дефіцитом, були помічені ще в 10 столітті в Китаї, що було пов'язано зі специфічною дієтою цієї нації, з високою часткою рафінованого рису. Точна структура тіаміну була ідентифікована в 1933 році, а його перший синтез був здійснений в 1936 році. Дослідження тіаміну має довгу історію, оскільки це один з перших відкритих вітамінів.
Після засвоєння тіамін перетворюється в організмі на свою активну форму - тіамінпірофосфат (ТПП). Як кофермент, він бере участь у катаболізмі вуглеводів та амінокислот. Практичні властивості вітаміну В1 полягають, головним чином, у підтримці
- нормальної роботи серця,
- енергетичного обміну,
- ефективного функціонування нервової системи
- нормальних психологічних функцій.
У харчових добавках ми бачимо вітамін B1 переважно у двох формах:
- тіаміну мононітрат,
- тіаміну гідрохлорид.
У Польщі дозволена добова доза тіаміну в харчових добавках становить 100 мг, але в клінічних дослідженнях часто використовувалися терапевтично вищі дози.
Вітамін B1 для системи кровообігу
Дефіцит тіаміну є не лише поширеним симптомом у пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, але й може відігравати певну роль у розвитку та прогнозі цих розладів. У пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями варто розглянути можливість проведення скринінгу на дефіцит тіаміну. Включення вітаміну В1 в раціон харчування пацієнтів та осіб з групи ризику може бути дуже корисним.
По суті, тіамін допомагає серцю функціонувати належним чином, а його дефіцит призводить до прискорення роботи і навіть збільшення розмірів серця. Ми всі знаємо, наскільки важливий цей орган, тому не варто нехтувати достатнім надходженням тіаміну в щоденний раціон.
Багато відомо про сприятливий вплив тіаміну на порушення, що передують розвитку атеросклерозу. Порушення показників ліпідограми (занадто багато ЛПНЩ, недостатньо ЛПВЩ), запалення судин і порушення функції ендотелію - всі ці процеси залежать від доступності тіаміну і можуть бути підтримані за допомогою добавок або збільшення його кількості в раціоні.
Вітамін В1 також має помітний вплив на мозковий кровообіг. Відомо, що він покращує стан пацієнтів після ішемічного інсульту. У цьому контексті механізми дії ще не до кінця зрозумілі, але цілком ймовірно, що вплив тіаміну на функцію ендотелію в головному мозку відіграє головну роль.
Недостатня доступність тіаміну сприяє метаболічним порушенням, які тісно пов'язані з дисфункцією кровообігу. В основному це порушення у виробленні інсуліну та метаболізмі цукру, що призводить до підвищеного ризику розвитку діабету та ожиріння.
Дефіцит вітаміну В1
Дефіцит тіаміну викликає переважно неврологічні симптоми. Сильний дефіцит цього вітаміну призводить до хвороби бері-бері, при якій виникають порушення функцій нервових клітин і м'язів. Симптоми включають загальну слабкість і ломоту в тілі, а також порушення кровообігу.
Сильним фактором, що призводить до дефіциту тіаміну, є зловживання алкоголем. Це призводить до психозу Корсакова або енцефалопатії Верніке. Іншим поширеним фактором, що підвищує ризик, є вживання діуретиків.
Дефіцит тіаміну підвищує ризик широкого спектру серцево-судинних захворювань, дисліпідемії, хронічного васкуліту, інфаркту міокарда, серцевої недостатності, ожиріння, діабету I і II типу, депресії.
Природні джерела вітаміну В1 в продуктах харчування
Багатими харчовими джерелами тіаміну є: зернові продукти, м'ясо (яловичина і свинина), горіхи і насіння, дріжджі.
З іншого боку, рафінований рис, рафіноване пшеничне борошно, молоко, овочі та фрукти бідні на тіамін.
Варто пам'ятати, що інтенсивна термічна обробка руйнує тіамін, що міститься в продуктах харчування.
Джерела:

Адаптогени - що це таке? Обговорюємо властивості адаптогенів
