Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Цинк - властивості, симптоми дефіциту, добавки

Produkty zawierające cynk: mięso, łosoś, orzechy i inne
09 Травень 2024
Опубліковано: Łukasz Szostko Times Read: 598 Коментарі: 0

Цинк - хімічний елемент, необхідний для належного функціонування багатьох систем організму. Він особливо важливий для нервової системи, а також для імунної та кровоносної систем. Він також є важливим компонентом ферментів, які регулюють метаболізм білків і жирів і які можуть спричинити такі проблеми зі здоров'ям, як анемія, проблеми з нервовою системою.
[дод. текст].

Цинк - властивості

Цинк є важливим мікроелементом для людини, оскільки входить до складу понад 300 ферментів. Він бере участь у білковому, вуглеводному, жировому та енергетичному обміні. Він необхідний для синтезу білка, вироблення гормонів (тестостерону, інсуліну, тироксину - Т4), підтримки стабільності клітинних мембран, функції статевих залоз і нормального функціонування центральної нервової системи. Він також бере участь у метаболізмі алкоголю, метаболізмі вітаміну А, імунному захисті організму, сприйнятті смаку та запаху, міжклітинній комунікації. Важливо зазначити, що людський організм не має здатності накопичувати запаси цинку, звідси випливає важливість регулярного надходження цього мікроелемента з їжею.

Цинк - які норми?

Згідно з чинними нормами харчування для польського населення, розробленими Національним інститутом громадського здоров'я - Національним інститутом гігієни, рекомендована добова норма (RDA) цинку є наступною:

  • Немовлята до 6 місяців - 2 мг (AI - достатній рівень споживання),
  • Немовлята віком від 7 до 11 місяців - 3 мг,
  • Діти віком від 1 до 3 років - 3 мг,
  • Діти віком від 4 до 9 років - 5 мг,
  • Хлопчики та дівчатка віком від 10 до 12 років - 8 мг,
  • Дівчатам від 13 до 18 років - 9 мг,
  • Юнаки від 13 до 18 років - 11 мг,
  • Чоловіки віком від 19 років - 11 мг,
  • Жінки віком від 19 років - 8 мг,
  • Вагітним жінкам до 19 років - 12 мг,
  • Вагітним жінкам старше 19 років - 11 мг,
  • Жінки, які годують груддю до 19 років - 13 мг,
  • жінкам, які годують груддю, старше 19 років - 12 мг.

Продукти, багаті на цинк

До продуктів, надзвичайно багатих на цинк, належать: морепродукти (наприклад, омари, устриці, краби), печінка, гарбузове насіння, гірке какао та какао-продукти (наприклад, гіркий шоколад з високим вмістом какао-маси), сичужні сири (наприклад, гауда та емментальський сир), продукти з грубих зернових (наприклад, вівсяна крупа).вівсянка, гречка, житній хліб грубого помелу, мюслі, пшеничні висівки та зародки пшениці), пекарські дріжджі, горіхи, мигдаль, насіння (наприклад, лляне, соняшникове), гарбузове насіння, яйця, м'ясо (наприклад, яловичина, свинина, баранина, птиця) та сухі бобові культури. Варто зазначити, що цинк набагато краще засвоюється організмом з продуктів тваринного походження, ніж з рослинних продуктів, для яких характерні фітати, що знижують біодоступність цинку. До інших нутрієнтів, які негативно впливають на всмоктування, належать: щавлева кислота, негемове залізо, мідь і деякі фракції харчових волокон (наприклад, нерозчинні лігніни). Компоненти, що позитивно впливають на всмоктування з шлунково-кишкового тракту, включають тваринний білок, деякі амінокислоти (наприклад, аспарагін) та органічні кислоти (наприклад, лимонну, яблучну).

Симптоми дефіциту цинку

Якщо дієта різноманітна і добре збалансована, середньодобове споживання цинку становить від 10 до 20 мг, що, згідно з чинними дієтичними нормами для польського населення, не становить серйозного ризику з точки зору дефіциту або надлишку цього мікроелемента. Однак, коли дієта протягом тривалого періоду є надзвичайно обмежувальною, низькокалорійною та/або базується на продуктах з низькою поживною цінністю, добова норма цинку в раціоні може бути недостатньою для задоволення потреб організму. Найпоширенішими симптомами дефіциту у дорослих є ураження шкіри, випадіння волосся, погіршення загоєння ран, порушення нюху та смаку, зниження імунітету, куряча сліпота та атрофія вилочкової залози і лімфатичних вузлів.

Добавки з цинком

Сучасні дослідження показують, що харчові добавки з цинком можуть скоротити тривалість застуди приблизно на 33%. Пацієнтам із застудою слід почати приймати цей елемент протягом 24 годин після появи перших симптомів. Існують деякі докази того, що збагачені цинком харчові добавки можуть знизити ризик розвитку гострих вірусних респіраторних інфекцій у дорослого населення, яке навряд чи має дефіцит цинку. Також було виявлено, що цинк, який використовується для лікування вірусних інфекцій дихальних шляхів, скорочує тривалість симптомів і зменшує їх вираженість до третього дня. На додачу до всього, результати нещодавнього мета-аналізу п'яти досліджень із загальною кількістю учасників 1 398 осіб показали, що дієтичні добавки цинку асоціюються зі зниженням смертності серед пацієнтів з COVID-19 на 43%. Однак не всі дослідження, проведені на сьогоднішній день, переконливо демонструють позитивний вплив цинку на його перебіг. Цікаво, що є також певні ознаки того, що збагачені цинком харчові добавки можуть сприяти помірному зниженню ваги у людей з надмірною вагою та ожирінням без супутніх захворювань.

Препарати цинку - найбільш біодоступні форми

Цинк у лікарських препаратах і дієтичних добавках найчастіше зустрічається у формі цитрату, глюконату або оксиду. Найбільш біодоступними формами є глюконат і цитрат, тоді як оксид цинку має лише незначну біодоступність. Якщо необхідна додаткова дієтична добавка, найкраще звернутися до препарату, зареєстрованого як безрецептурний лікарський засіб, оскільки виробники ліків зобов'язані продемонструвати їхню ефективність та/або профіль безпеки перед виходом на ринок.

Джерела:

  • Sanna A., Firinu D., Zavattari P. та ін.: Zinc Status and
    Автоімунітет: систематичний огляд та мета-аналіз. Nutrients. 2018
    Січ 11;10(1):68.
  • Khorsandi H., Nikpayam O., Yousefi R. та ін.: Добавки цинку покращують контроль маси тіла, біомаркерів запалення та інсулінорезистентності в осіб з ожирінням: рандомізоване, плацебо-контрольоване, подвійне сліпе дослідження. Diabetol Metab Syndr. 2019 Dec 2;11:101.
  • Abdollahi S, Toupchian O, Jayedi A та ін.: Добавки цинку та маса тіла: систематичний огляд та мета-аналіз "доза-відповідь" рандомізованих контрольованих досліджень. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):398-411.
  • Wang MX, Win SS, Pang J. та ін. Прийом добавок цинку скорочує тривалість застуди серед здорових дорослих: систематичний огляд рандомізованих контрольованих досліджень із застосуванням добавок мікроелементів. Am J Trop Med Hyg. 2020 Jul;103(1):86-99.
  • Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. та ін.: Стандарти харчування для польського населення та їх застосування. Національний інститут громадського здоров'я - Національний інститут гігієни, 2020.
  • Hunter J, Arentz S, Goldenberg J та ін. Цинк для профілактики або лікування гострих вірусних інфекцій дихальних шляхів у дорослих: швидкий систематичний огляд та мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. BMJ Open. 2021 Nov 2;11(11):e047474.
  • Tabatabaeizadeh S.A.: Добавки цинку та смертність від COVID-19: мета-аналіз. Eur J Med Res. 2022 Травень 23; 27(1):70.