Що потрібно знати про пробіотики? Цікаві факти та корисні поради

Раніше ми панічно боялися будь-яких бактерій. З розвитком науки ставлення до цих мікроорганізмів сильно змінилося. Зараз активно досліджуються корисні для здоров'я властивості різних штамів бактерій. Переваги пробіотиків можуть бути широкими, включаючи: поліпшення травлення, зниження ваги, поліпшення ліпідограми або навіть зниження стресу і поліпшення настрою.
Для пересічної людини може бути складно вибрати найкращий пробіотик для себе. Ринок пробіотичних продуктів зараз величезний і, як це часто буває у світі, на хвилі популярності іноді просуваються неякісні продукти. З цієї статті ви дізнаєтеся, що таке пробіотики і на що звернути увагу при виборі пробіотика для себе.
- Яким умовам повинна відповідати бактерія, щоб бути пробіотиком?
- Як перевірити етикетку пробіотика?
- Чи є кефір і солоні огірки хорошими пробіотиками?
- Приклади хороших пробіотичних добавок
- Додаткові інгредієнти в пробіотиках
- Які бактерії можуть бути пробіотиками?
- Чи безпечні пробіотики?
- Чи можна давати пробіотики дітям?
- Яке майбутнє у пробіотиків? Чи може стати ще краще?
Яким умовам повинна відповідати бактерія, щоб бути пробіотиком?
Пробіотик - це особлива бактерія, яка була належним чином вивчена і має специфічні характеристики. Якщо коротко: бактерія, про яку йде мова, повинна бути природною для мікробіома людини, мати доведені корисні властивості для здоров'я людини, не мати патогенної дії і бути достатньо стабільною, щоб її можна було використовувати у виробництві харчової добавки.
З іншого боку, пробіотиком можна назвати не тільки бактерію, а й готовий продукт (добавку, ліки), що містить один або суміш декількох пробіотичних штамів бактерій.
Однак, якщо ви зацікавлені в більш детальній характеристиці пробіотиків, вам буде корисно ознайомитися з їх функціональними та технологічними характеристиками, представленими в журналі " Progress in Microbiology 2013"[1].
Функціональні характеристики пробіотичних бактерій:
- походження з мікробіому людини;
- визначена родова та видова приналежність, підтверджена методами молекулярної біології;
- стійкість до шлункового соку та жовчних кислот після перорального прийому
- збереження пробіотичних властивостей після технологічної обробки та відносно тривалий термін зберігання;
- здатність прилипати до епітеліальних клітин завдяки поверхневим властивостям;
- відсутність патогенної, канцерогенної або інвазивної дії;
- здатність продукувати речовини з антимікробною активністю, такі як органічні кислоти, перекис водню або бактеріоцини;
- конкуренція за рецептори з патогенними мікроорганізмами, такими як E. coli та S. typhimurium;
- антагонізм по відношенню до типових збудників шлунково-кишкових захворювань;
- сприятливий вплив на організм хазяїна, підтверджений клінічними дослідженнями з належною методологією.
Технологічні характеристики пробіотичних бактерій:
- здатність легко продукувати велику кількість біомаси;
- стійкість до процесів консервації, таких як заморожування або сублімаційне сушіння
- життєздатність і стабільність бактеріальних властивостей під час зберігання та дистрибуції готової продукції;
- високий рівень виживання в готовому продукті;
- відсутність погіршення органолептичних характеристик готової продукції;
- стійкість до бактеріофагів та генетична стабільність.
Вищезазначені характеристики відповідають рекомендаціям ФАО/ВООЗ.
Як перевірити етикетку пробіотика?
Тут ми розглянемо другу з цих функціональних характеристик - маркування штамової приналежності. Ідея полягає в тому, що в складі пробіотичної добавки повинна бути вказана повна, 3-компонентна назва штаму бактерій.
Наведений вище графік повинен чітко висвітлювати цю тему. У хорошому пробіотику повинні бути представлені всі 3 частини назви. Якщо, наприклад, замість повної назви, як на графіку, ми побачимо лише"Bifidobacterium breve", це мало що скаже нам про дію продукту. Існує багато різних штамів B. breve, і хоча вони можуть мати деякі однакові характеристики, ми не знаємо, чи всі вони будуть діяти на організм людини так, як ми хочемо. Якщо ви шукаєте саме BR03 через його здатність зменшувати закрепи, то вибір іншого штаму B. breve не гарантує вам цього ефекту, і навіть може зовсім по-іншому впливати на перистальтику кишечника.
Знаючи повну назву разом з літерно-цифровим позначенням (номером патенту), ви можете перевірити, які клінічні дослідження були проведені з цим штамом і про які саме властивості повідомлялося.
PS. Бактерія BR03 має дуже цікавий вплив на людину і міститься в пробіотику AH Bifido Forte!
Чи є кефір і солоні огірки хорошими пробіотиками?
Це, безсумнівно, цінні продукти, які бажані в здоровому харчуванні, але їх не можна назвати пробіотиками. Пробіотик - це певний штам бактерій, а не цілий харчовий продукт, який може містити багато різних бактерій, для яких ми не знаємо ні точного складу, ні їх кількості, ні пропорції.
Хоча ферментовані продукти дійсно іноді можуть підтримувати мікробіом кишечника і покращувати його роботу, їх не слід називати пробіотиками.
Приклади хороших пробіотичних добавок
Серед пробіотиків на основі одного штаму найкращими є наступні:
- Lactobacillus rhamnosus GG (наприклад, Dicoflor, а також багато інших продуктів)
- Дріжджі Saccharomyces boulardii (наприклад, Ентерол, але є багато замінників)
- Limosilactobacillus reuteri Protectis від BioGaia
Однак часто потрібно більше одного штаму. Серед мультиштамових пробіотиків зверніть увагу на
- Apollo's Hegemony Bifido Forte
- BioKult
- Пробіотик Lab One No1
- HelathLabs ProbioticMe
- Kirkman Bifido Complex
- Vivomixx
Додаткові інгредієнти в пробіотиках
Найпоширенішим доповненням до пробіотичних бактерій є пребіотики. Пребіотики - це, як правило, полісахариди, які служать поживним середовищем для бактерій і прискорюють розмноження корисних мікроорганізмів у кишечнику.
Найбільш поширеними пребіотиками для пробіотиків є
- інулін
- ФОС - фруктоолігосахариди
- галактоолігосахариди GOS
- клітковина акації
Як правило, така добавка має великий сенс, оскільки максимізує дію пробіотика. За допомогою пребіотика склад мікробіому кишечника можна оптимізувати швидше та ефективніше. Однак трапляється, що на деякі пребіотики ми реагуємо гірше, відчуваючи кишкову революцію. Це суто індивідуальна проблема, і варто спостерігати за своїм організмом. Якщо ви знаєте, що у вас підвищена чутливість до певного пребіотика, уважно перевіряйте склад пробіотиків.
Іноді до пробіотиків додають інші інгредієнти. Іноді це екстракти рослин, вітаміни, мінерали. Варто звернути увагу на те, чи мають такі добавки антибактеріальну дію і чи не зменшують кількість живих бактерій в капсулі або саше.
Які бактерії можуть бути пробіотиками?
Існує багато типів і видів бактерій, які ми визнаємо пробіотиками. Безумовно, найпопулярнішими є молочнокислі бактерії:
- Лактобактерії
- Біфідобактерії
Однак існують також інші види пробіотиків:
- Стрептокок
- Bacillus
- Лактокок
І набагато рідкісніші:
- Кишкова паличка (наприклад, Nissle 1917)
- Leuconostoc
- Педіокок
- Ентерокок
- Карнобактерія
- Oenococcus
- Tetragenococcus
- Vagococcus
- Weissella
Окремо варто згадати дуже популярний пробіотик Saccharomyces boulardii. Визначення пробіотик зазвичай відноситься до бактерій. Ми відокремлюємо S. boulardii від інших, тому що це ... дріжджі. Тим не менш, він має величезну кількість досліджень, що підтверджують його ефективність у багатьох аспектах, тому може без сорому стояти в одному ряду з лактобактеріями та біфідобактеріями.
Чи безпечні пробіотики?
В принципі, так, але все ж важливо підібрати правильні штами для своїх потреб і зрозуміти, чи не є ваш поточний стан протипоказанням до пробіотиків.
Загалом, безпечною кількістю пробіотиків для здорової 70-кілограмової людини вважається до 35 грамів сухої речовини бактерій, що є дуже великою кількістю.
Що може бути протипоказанням? Популярним прикладом є погана переносимість багатьох пробіотиків при SIBO (бактеріальному надлишку в тонкому кишечнику), хоча при правильному прийомі вони можуть дуже допомогти. Також може бути проблематично вживати пробіотики після серйозних медичних втручань (наприклад, лікування раку), які можуть підвищити проникність бактеріального бар'єру.
Коли справа доходить до вибору пробіотиків, варто орієнтуватися на ефекти, які були виявлені в дослідженнях. Важливо бути обережним, щоб вони випадково не виявилися протилежними нашим очікуванням. Наприклад, якщо ви страждаєте від закрепів і виберете пробіотик, який уповільнює перистальтику кишечника (а отже, корисний при діареї), ви можете навіть погіршити свою проблему.
Чи можна давати пробіотики дітям?
Так, навіть новонародженим! За необхідності, пробіотики для немовлят можна давати з перших днів життя, навіть недоношеним дітям. Важливо тільки вибрати штам (або суміш штамів), який має доведений хороший ефект у новонароджених.
Особливо популярно включати пробіотичну терапію новонародженим після кесаревого розтину, оскільки вони не мали можливості зібрати "бактеріальну лайєтку" з пологових шляхів своєї матері. Правильно підібрані пробіотики в такій ситуації можуть прискорити процес відновлення фізіологічної бактеріальної флори до рівня, аналогічного тому, який є у дітей, народжених природним шляхом.
Яке майбутнє у пробіотиків? Чи може стати ще краще?
Існує ймовірність того, що в майбутньому наука зосередиться на створенні так званих фармабіотиків. Йдеться про генетично модифіковані бактерії, які будуть здатні проявляти більш точну дію і виробляти більш потужні ефекти. Такі супербактерії можна буде використовувати як ліки для лікування різноманітних захворювань, а не лише тих, що вражають травний тракт.
Темпи досліджень мікроорганізмів та їхніх взаємовідносин з людиною неймовірно швидкі, а нова інформація викликає все більше здивувань. Безсумнівно, в найближчому майбутньому можна очікувати більшого внеску пробіотичних продуктів в медицину і фармакологію.
Джерела:
- Моніка Ях, Рената Лось, Мацей Май, Анна Мальм "ПРОБІОТИКИ - ФУНКЦІОНАЛЬНІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ"| POST. МІКРОБІОЛ., 2013, 52, 2, 161-170
 – dzialanie i nieocenione korzysci dla zdrowia.jpg)
Кропива собача - дія та неоціненна користь для здоров'я
