PQQ - що це таке і які його властивості?

PQQ - це унікальна речовина, властивості якої включають вплив на метаболізм, роботу мозку та серця, рівень енергії та процеси старіння організму. Хоча формально вона не є вітаміном, вона має багато спільних з вітамінами властивостей. Ми отримуємо PQQ в певних кількостях, дотримуючись здорової дієти, але сильніші переваги для здоров'я можна отримати за допомогою харчових добавок, на що вказують численні наукові дослідження.
У цій статті ви дізнаєтеся про PQQ - що це таке, його історію, механізми дії і, найголовніше, чого очікувати від прийому добавок. Приємного читання!
Що таке PQQ?
PQQ розшифровується як Pyrroloquinoline Quinone (піролохінолін хінон ). Це речовина, яка має високу активність у мітохондріях і бере участь в енергетичному метаболізмі та контролі окислювального стресу. PQQ пов'язаний з такими біологічними процесами, як мітохондріогенез, репродукція, ріст і старіння. Згідно з літературними даними, PQQ може полегшувати клінічно значущі дисфункції, наприклад, пов'язані з ішемією, запаленням та ліпотоксичністю. Крім того, вживання PQQ може мати такі переваги для здоров'я, як покращення метаболічної гнучкості, імунного захисту та нейропротекції.
Хімічно це ароматичний трициклічний о-хінон. Відкриття PQQ було зроблено в 1979 році. Спочатку він був ідентифікований як окислювально-відновний кофактор для бактеріальних дегідрогеназ.
PQQ як добавка є безпечною. PQQ відповідає всім вимогам US-FDA щодо маркування продуктів як "загальновизнано безпечних" (GRAS).
Цікавий факт: PQQ був ідентифікований як компонент міжзоряного пилу. Це свідчить про те, що PQQ, можливо, брав участь на початку біологічного зачаття та еволюції.
Як працює PQQ? - властивості
Наразі ми вважаємо піролохінолінхінон вітаміноподібною речовиною. Він не відповідає всім критеріям визначення вітаміну, тому його не можна назвати вітаміном, але за своїми ефектами він має багато спільного з вітамінами. Наприклад, нестача PQQ в раціоні викликає реакцію, що нагадує авітаміноз, з покращенням після додавання PQQ. Дефіцит PQQ у мишей і щурів викликає різні системні реакції, включаючи порушення росту, ослаблення імунної відповіді, аномалії репродуктивної функції і зниження частоти дихання. У вищих організмів (включаючи людину) не виявлено здатності синтезувати PQQ самостійно, тому, якщо ми хочемо насолоджуватися його властивостями (і уникати наслідків його відсутності), ми повинні харчуватися здоровою дієтою, яка забезпечує його достатню кількість.
Можна сказати, що властивості PQQ аналогічні об'єднанню в одній молекулі характеристик
- аскорбінової кислоти (вітаміну С),
- рибофлавіну (вітаміну В2),
- піридоксаль-5-фосфату (вітаміну В6).
Ще в 2003 році деякі дослідники припустили, що PQQ є кандидатом на роль нового вітаміну групи В. Існує небагато речовин у їжі, які знижують рівень активних форм кисню так само ефективно, як PQQ.
Одним з найбільших відкриттів у дослідженні PQQ було те, що він слугує каталітичним помічником для лактат- та інших дегідрогеназ в окисленні NADH до NAD+. PQQ підвищує NAD+-залежну активність сиртуїнів та експресію сиртуїнових мішеней, таких як PGC-1α, NRF-1 і 2 та TFAM.
А що говорять дослідження? Харріс та ін. повідомили, що прийом PQQ (5-10 мг на день) знижує рівень С-реактивного білка, інтерлейкіну-6 та малонового діальдегіду в плазмі крові. Крім того, співвідношення лактат/піруват у крові та профіль метаболітів у сечі вказували на посилення функції мітохондрій. Аналогічно, Hwang et al. показали, що щоденний прийом 20 мг PQQ оптимізував мітохондріальний біогенез у людей. Варто зазначити, що когнітивні функції та пам'ять також покращилися у людей після прийому PQQ (10-20 мг щодня).
За даними літератури, на практиці PQQ може
- мати нейропротекторну дію,
- підтримувати оптимальний рівень когнітивних функцій
- гальмувати процеси старіння
- захищати серце від наслідків ішемії
- знижувати рівень втоми
- покращують якість сну,
- покращують загальну якість життя.
Де зустрічається PQQ
У невеликих кількостях PQQ міститься в деяких продуктах харчування, особливо в петрушці, зеленому чаї або ферментованих соєвих бобах, а також в різних овочах і фруктах. Однак це дуже важлива кількість, оскільки при її нестачі можуть виникати несприятливі симптоми.
PQQ в продуктах харчування зустрічається в окисленій формі, але це не є проблемою, оскільки він легко відновлюється в результаті реакції з біологічними матеріалами.
PQQ також міститься в людському молоці. Там його концентрація становить близько 20-30 мкг/л. Це здається цілком еволюційно виправданим, оскільки існує багато доказів того, що PQQ бере участь у процесах росту, тому новонароджені, яких годують грудним молоком, також можуть потенційно допомагати у розвитку.
Вважається, що одним із джерел PQQ є синтез мікроорганізмами, які складають мікрофлору кишечника. Цікаво, що тут зв'язок взаємний - мікрофлора виробляє PQQ, а PQQ змінює склад мікрофлори і зміцнює кишковий бар'єр.
Як використовувати PQQ?
Найчастіше рекомендують приймати 10 або 20 мг PQQ на день. Однак у деяких джерелах можна знайти діапазон добових доз від 5 до 60 мг. Для досягнення оптимальних результатів необхідний щоденний прийом, а ефект може накопичуватися до 2-3 місяців. З цією добавкою варто зробити ставку на послідовність і терпіння, і ефекти можуть бути дійсно приємними.
Щоб максимізувати переваги, PQQ часто поєднують з іншими мітохондріальними антиоксидантами, такими як коензим Q10, альфа-ліпоєва кислота або попередник глутатіону n-ацетилцистеїн.
Підсумок
PQQ дуже ефективно контролює окислювальний стрес і може збільшити кількість мітохондрій, що призводить до більш ефективного виробництва енергії в клітинах. Формально це не вітамін, але на практиці він має багато спільного з вітамінами. Він позитивно впливає на метаболізм, когнітивні функції, здоров'я серця, а також на сон, настрій і загальну якість життя.
Щоб отримати користь від добавки, слід приймати 10 або 20 мг PQQ щодня, в ідеалі - протягом 12 тижнів. Одночасне вживання інших речовин, що сприяють розвитку мітохондрій, таких як коензим Q10, може мати кумулятивний ефект.
Джерела:

Дефіцит магнію - які симптоми?
