Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Перевірені способи перекусу

Kobieta pracuje przy komputerze i podjada żelki
09 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 511 Коментарі: 0

Перекушування між прийомами їжі - поширене явище. У наш час на перекуси припадає до третини загального денного споживання енергії. Багато перекусів є калорійними і містять мало цінних поживних речовин. Тож давайте з'ясуємо, які існують перевірені способи перекусів.

Перекушування - найпоширеніші причини

Перекушування - це звичка тягнутися до продуктів, привабливих з точки зору смаку, навіть якщо об'єктивно людина зазвичай не голодна, тому що вона нещодавно поїла. Існує щонайменше кілька причин, чому люди перекушують між прийомами їжі. Варто розглянути, що є основною причиною перекусів, перш ніж докладати зусиль, щоб змінити цю поведінку. Деякі з найпоширеніших причин перекусів включають

  • Почуття сильного голоду - зазвичай це стосується людей, які худнуть, різко обмежують кількість їжі або навіть пропускають деякі прийоми їжі, щоб зменшити калорійність свого раціону, що може призвести до ненажерливого апетиту до солодощів та/або солоних закусок і появи симптомів гіпоглікемії (тобто занадто низького рівня глюкози в крові).

  • Нездорові харчові звички - в тому числі: перекушування під час приготування їжі, вживання тістечок з кавою, вживання солоних закусок з пивом, виставляння солодощів на стіл, потяг до попкорну, цукерок, чіпсів або кока-коли під час перегляду фільмів і серіалів.

  • Зовнішні подраз ники - більшість людей з надмірною вагою чутливі до зовнішніх подразників, таких як привабливий зовнішній вигляд і запах їжі.

  • Моделювання поведінки інших людей - деякі люди люблять зустрічатися з друзями, щоб їсти ті ж самі нездорові закуски та напої, знаходячи в цьому не тільки смакове задоволення, але й можливість налагодити міжособистісні стосунки.

  • Сильні емоції - багато людей тягнуться до солодкого і солоного в моменти сильного емоційного напруження, коли вони відчувають тривогу, смуток, гнів, тугу, розчарування, безпорадність або самотність.

  • Розлади здоров'я - внутрішній потяг до їжі та часті перекуси можуть бути наслідком певних проблем зі здоров'ям, таких як нервова булімія, синдром компульсивного переїдання, депресія, тривожні розлади або синдром нічного переїдання.

Перекушування - які продукти є найбільш спокусливими?

Люди схильні перекушувати між основними прийомами їжі солодкими продуктами з високим вмістом жирів, наприклад, шоколадними батончиками, тістечками, шоколадним печивом, зефіром, праліне, вафлями з кремом, молочним шоколадом. Друга найпоширеніша група перекусів - це солоні продукти з високим вмістом жиру, такі як чіпси, сухарики, чіпси, піца, запіканки, шашлики, картопля фрі та продукти з високим вмістом жиру, що містять жирний сир. Деякі люди також полюбляють їжу для пальців, крекери, печиво, бісквіти, пряники, желейні цукерки, морозиво, сухофрукти та горіхи.

Mężczyzna odmawia w zjedzeniu pączka i wybiera jabłko

Приклади способів перекусів

Перекуси часто стають звичним явищем, яке відбувається без усвідомлення, майже автоматично. Позбавлення від звички перекушувати вимагає часу, цілеспрямованості, терпіння і послідовності в діях. На щастя, існує низка перевірених способів відмовитися від перекусів, які допоможуть вам змінити свої харчові звички. Вони включають в себе

  • Усвідомлене харчування - їжте їжу повільно і без зайвого поспіху.

  • Різноманітність у харчуванні - регулярно включайте у свій раціон різноманітні яскраві свіжі фрукти та овочі, грубі злаки, бобові, натуральний йогурт з високим вмістом білка, нежирний сир, легкий сільський сир, нежирне м'ясо птиці, рибу, яйця, горіхи, насіння та гарбузове насіння.

  • Берітьїжу на роботу або навчання - готуйте два простих, ситних, здорових і поживних обіди на роботу і регулярно беріть їх з собою (наприклад, свіжі фрукти, горіхи, натуральний питний йогурт з високим вмістом білка, нежирний сир, бутерброди з житнього хліба грубого помелу з хумусом, легким сиром моцарела і помідорами).

  • Ведення харчового щоденника - регулярний запис споживання їжі протягом дня є чудовим засобом від мимовільного та бездумного харчування.

  • Вивченнясигналів свого тіла - навчіться розпізнавати почуття, емоції та поведінку, які зазвичай передують нападам переїдання. Це допоможе вам поводитися по-іншому в такій ситуації, наприклад, вийти на прогулянку або поговорити з кимось із близьких.

Основне правило - не запасайтеся вдома солодощами та солоними закусками

Один з найефективніших способів припинити перекуси - позбутися запасів солодощів і солоних закусок у власній оселі та не зберігати висококалорійні, смачні продукти вдома або на робочому місці. Це допоможе уникнути потягу до калорійних перекусів у моменти кризи, сильного емоційного напруження або нудьги. Варто відучитися від частої купівлі та зберігання вдома солодощів, чіпсів, сухариків, паличок, сухариків, печива, цукерок, морозива, солоних горішків і взагалі відмовитися від їхнього виставляння на стіл.

Регулярне харчування - найпростіший спосіб відмовитися від перекусів

Ще один перевірений спосіб перестати перекушувати - регулярно їсти 4-5 ситних і поживних прийомів їжі у відносно фіксований час, кожні 3-4 години, і не пропускати жодного з них. Регулярне харчування протягом дня допоможе підвищити постпрандіальне відчуття ситості, усунути напади неконтрольованого голоду і не дасть вам потягнутися до висококалорійних перекусів.

Джерела:

  • Njike VY, Smith TM, Shuval O та ін.: Перекуси, ситість і вага. Adv Nutr. 2016 Sep 15; 7(5):866-78.

  • Hess JM, Jonnalagadda SS, Slavin JL: Що таке снек, чому ми перекушуємо і як ми можемо вибрати кращі снеки? Огляд визначень перекусів, мотивів перекусів, внеску в раціон харчування та рекомендацій щодо покращення. Adv Nutr. 2016 May 16;7(3):466-75.

  • Ларсон Н.І., Міллер Д.М., Уоттс А.В. та ін. Поведінка підлітків під час перекусів пов'язана з раціоном харчування та статусом ваги. J Nutr. 2016 Jul;146(7):1348-55.

  • Ortinau LC, Hoertel HA, Douglas SM та ін. Вплив високобілкових та високожирних закусок на контроль апетиту, насичення та початок прийому їжі у здорових жінок. Nutr J. 2014 вересень 29; 13:97.

  • Sun W, Kober H.: Регулювання потягу до їжі: від механізмів до втручань. Physiol Behav. 2020 Сер 1; 222:112878.