Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Куркумін і піперин - чи мають вони щось спільне?

Kurkumina w kapsułkach i w proszku
09 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 526 Коментарі: 0

Довга устриця, інакше відома як куркума, - це багаторічна кореневищна трав'яниста рослина, що належить до родини імбирних. Кореневища куркуми містять куркумін - органічну хімічну сполуку з широким спектром біологічної та фармакологічної активності. Дієтичні добавки, що містять екстракт куркуми (куркумін) та екстракт чорного перцю (піперин), сьогодні надзвичайно популярні завдяки своїм широким оздоровчим властивостям та високій біодоступності.

Що таке куркумін?

Куркумін - це біологічно активна сполука, що належить до групи поліфенолів (антиоксидантів), яка природним чином міститься в кореневищах куркуми і протягом століть широко використовується в аюрведичній медицині для підтримки лікування різних розладів здоров'я. Куркумін є основним біологічно активним інгредієнтом куркуми (порошкоподібної жовтої індійської спеції), який також міститься в дієтичних добавках. Куркумін - жиророзчинна речовина, яка має інтенсивний оранжево-жовтий колір, тому використовується виробниками харчових продуктів як харчова добавка (барвник) з маркуванням Е100.

Куркумін - властивості

Куркумін - це сполука, яка має різноманітні оздоровчі та терапевтичні властивості. Доведено, що куркумін має антиоксидантну, антирадикальну, протизапальну, протимікробну, антипроліферативну (тобто пригнічує поділ клітин), знеболюючу, антидіабетичну, протиракову, антиатеросклеротичну, антидепресивну, протитривожну, гепато- і нейропротекторну та імуностимулюючу дію.

Дослідження показали, що куркумін може сприяти зниженню загального холестерину, ліпопротеїнів низької щільності ЛПНЩ (так званого "поганого" холестерину) і тригліцеридів в крові, а тим більше у людей з ліпідними порушеннями. Крім того, куркумін може знижувати рівень глюкози в крові натще і глікованого гемоглобіну (HbA1c), а також зменшувати індекс інсулінорезистентності HOMA-IR у пацієнтів з переддіабетичним станом. Куркумін може підвищувати чутливість тканин до інсуліну, таким чином захищаючи від виникнення інсулінорезистентності та діабету 2 типу.

Куркумін має добре задокументовані протизапальні властивості. Доведено, що регулярне вживання куркуміну знижує рівень такихмаркерів запалення, як С-реактивний білок (СРБ), інтерлейкін 1 (ІЛ-1), інтерлейкін 6 (ІЛ-6) та фактор некрозу пухлин-альфа (ФНП-альфа). Сучасні дослідження показують, що куркумін може мати терапевтичний ефект при ряді цивілізаційних і хронічних захворювань, а саме серцево-судинних, нейродегенеративних, ракових, остеоартриті та ожирінні, депресії, діабеті та запальних захворюваннях кишечника (особливо при виразковому коліті).

Прийом добавок з куркуміном може також сприяти зниженню ваги у людей з надлишковим вмістом жиру в організмі. Накопичені наукові дані свідчать про те, що вживання куркуміну в дозі не менше 1 000 мг на добу протягом щонайменше двох місяців може позитивно впливати на зниження маси тіла, окружності талії (абдомінального ожиріння) і вмісту вісцерального жиру, які тісно пов'язані з неалкогольною жировою хворобою печінки.

Wzór chemiczny kurkuminy, miseczka i kapsułki z kurkuminą obok

Куркумін - біодоступність

Куркумін - це органічна хімічна сполука, розчинна в жирах, але нерозчинна у воді. З цієї причини куркумін, на жаль, погано засвоюється людським організмом. Результати експериментальних досліджень на тваринних моделях показали, що біодоступність куркуміну становить лише 1 %. Таким чином, як бачимо, однією з основних проблем, пов'язаних з пероральним застосуванням куркуміну, є його низька біодоступність, яка, мабуть, викликана не тільки поганим всмоктуванням, але і швидким метаболізмом і швидкою системною елімінацією. В останні роки було розроблено кілька методів для покращення всмоктування куркуміну зі шлунково-кишкового тракту. Два найефективніших і найчастіше рекомендованих методи підвищення кишкової абсорбції куркуміну - це поєднання куркуміну з піперином (екстрактом чорного перцю) і поєднання куркуміну з ліпідами. Доведено, що з багатьох комерційних добавок куркуміну міцелярна форма куркуміну має найвищу біодоступність.

Куркумін з піперином - які ефекти він має?

Для того, щоб поліпшити кишкову абсорбцію куркуміну, рекомендується приймати його разом з піперином, основним біологічно активним компонентом чорного перцю, так як ця комбінація пов'язана з підвищенням біодоступності куркуміну до 2000%. Рекомендується поєднувати куркумін з піперином наступним чином: 500 мг куркуміну і 5,0-6,7 мг піперину тричі на день, загалом 1500 мг куркуміну і 15-20 мг піперину на день. У літературі також вказується, що в деяких випадках для підвищення біодоступності куркуміну можуть знадобитися більш високі дози від 2000 до 4000 мг на добу.

Куркумін - дозування

На основі наявних наукових даних показано, що куркумін має оздоровчий вплив на організм людини в дозах від 500 мг до 3000 мг на добу. Як більш високі, так і більш низькі рівні добавок куркуміну можуть забезпечити вимірні переваги для здоров'я. Куркумін слід приймати з їжею кожного разу (наприклад, після сніданку).

Джерела:

  • Askari G, Sahebkar A, Soleimani D та ін. Ефективність спільного прийому куркуміну та піперину на клінічні симптоми, тривалість, тяжкість та запальні фактори у амбулаторних пацієнтів з COVID-19: рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження. Випробування. 2022 Черв 6;23(1):472.

  • Pawar KS, Mastud RN, Pawar SK та ін. Пероральний куркумін з піперином як допоміжна терапія для лікування COVID-19: рандомізоване клінічне дослідження. Front Pharmacol. 2021 Травень 28; 12:669362.

  • Hewlings SJ, Kalman DS: Куркумін: огляд його впливу на здоров'я людини. Foods. 2017 жовт. 22; 6(10):92.

  • Jakubczyk K, Drużga A, Katarzyna J та ін. Антиоксидантний потенціал куркуміну - мета-аналіз рандомізованих клінічних досліджень. Антиоксиданти (Базель). 2020 Листопад 6;9(11):1092.

  • Tabrizi R, Vakili S, Akbari M та ін.: Вплив добавок, що містять куркумін, на біомаркери запалення та оксидативного стресу: Систематичний огляд та мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. Phytother Res. 2019 Лютий;33(2):253-262.