Куркумін і піперин - чи мають вони щось спільне?

Довга устриця, інакше відома як куркума, - це багаторічна кореневищна трав'яниста рослина, що належить до родини імбирних. Кореневища куркуми містять куркумін - органічну хімічну сполуку з широким спектром біологічної та фармакологічної активності. Дієтичні добавки, що містять екстракт куркуми (куркумін) та екстракт чорного перцю (піперин), сьогодні надзвичайно популярні завдяки своїм широким оздоровчим властивостям та високій біодоступності.
- Що таке куркумін?
- Куркумін - властивості
- Куркумін - біодоступність
- Куркумін з піперином - які ефекти він має?
- Куркумін - дозування
Що таке куркумін?
Куркумін - це біологічно активна сполука, що належить до групи поліфенолів (антиоксидантів), яка природним чином міститься в кореневищах куркуми і протягом століть широко використовується в аюрведичній медицині для підтримки лікування різних розладів здоров'я. Куркумін є основним біологічно активним інгредієнтом куркуми (порошкоподібної жовтої індійської спеції), який також міститься в дієтичних добавках. Куркумін - жиророзчинна речовина, яка має інтенсивний оранжево-жовтий колір, тому використовується виробниками харчових продуктів як харчова добавка (барвник) з маркуванням Е100.
Куркумін - властивості
Куркумін - це сполука, яка має різноманітні оздоровчі та терапевтичні властивості. Доведено, що куркумін має антиоксидантну, антирадикальну, протизапальну, протимікробну, антипроліферативну (тобто пригнічує поділ клітин), знеболюючу, антидіабетичну, протиракову, антиатеросклеротичну, антидепресивну, протитривожну, гепато- і нейропротекторну та імуностимулюючу дію.
Дослідження показали, що куркумін може сприяти зниженню загального холестерину, ліпопротеїнів низької щільності ЛПНЩ (так званого "поганого" холестерину) і тригліцеридів в крові, а тим більше у людей з ліпідними порушеннями. Крім того, куркумін може знижувати рівень глюкози в крові натще і глікованого гемоглобіну (HbA1c), а також зменшувати індекс інсулінорезистентності HOMA-IR у пацієнтів з переддіабетичним станом. Куркумін може підвищувати чутливість тканин до інсуліну, таким чином захищаючи від виникнення інсулінорезистентності та діабету 2 типу.
Куркумін має добре задокументовані протизапальні властивості. Доведено, що регулярне вживання куркуміну знижує рівень такихмаркерів запалення, як С-реактивний білок (СРБ), інтерлейкін 1 (ІЛ-1), інтерлейкін 6 (ІЛ-6) та фактор некрозу пухлин-альфа (ФНП-альфа). Сучасні дослідження показують, що куркумін може мати терапевтичний ефект при ряді цивілізаційних і хронічних захворювань, а саме серцево-судинних, нейродегенеративних, ракових, остеоартриті та ожирінні, депресії, діабеті та запальних захворюваннях кишечника (особливо при виразковому коліті).
Прийом добавок з куркуміном може також сприяти зниженню ваги у людей з надлишковим вмістом жиру в організмі. Накопичені наукові дані свідчать про те, що вживання куркуміну в дозі не менше 1 000 мг на добу протягом щонайменше двох місяців може позитивно впливати на зниження маси тіла, окружності талії (абдомінального ожиріння) і вмісту вісцерального жиру, які тісно пов'язані з неалкогольною жировою хворобою печінки.
Куркумін - біодоступність
Куркумін - це органічна хімічна сполука, розчинна в жирах, але нерозчинна у воді. З цієї причини куркумін, на жаль, погано засвоюється людським організмом. Результати експериментальних досліджень на тваринних моделях показали, що біодоступність куркуміну становить лише 1 %. Таким чином, як бачимо, однією з основних проблем, пов'язаних з пероральним застосуванням куркуміну, є його низька біодоступність, яка, мабуть, викликана не тільки поганим всмоктуванням, але і швидким метаболізмом і швидкою системною елімінацією. В останні роки було розроблено кілька методів для покращення всмоктування куркуміну зі шлунково-кишкового тракту. Два найефективніших і найчастіше рекомендованих методи підвищення кишкової абсорбції куркуміну - це поєднання куркуміну з піперином (екстрактом чорного перцю) і поєднання куркуміну з ліпідами. Доведено, що з багатьох комерційних добавок куркуміну міцелярна форма куркуміну має найвищу біодоступність.
Куркумін з піперином - які ефекти він має?
Для того, щоб поліпшити кишкову абсорбцію куркуміну, рекомендується приймати його разом з піперином, основним біологічно активним компонентом чорного перцю, так як ця комбінація пов'язана з підвищенням біодоступності куркуміну до 2000%. Рекомендується поєднувати куркумін з піперином наступним чином: 500 мг куркуміну і 5,0-6,7 мг піперину тричі на день, загалом 1500 мг куркуміну і 15-20 мг піперину на день. У літературі також вказується, що в деяких випадках для підвищення біодоступності куркуміну можуть знадобитися більш високі дози від 2000 до 4000 мг на добу.
Куркумін - дозування
На основі наявних наукових даних показано, що куркумін має оздоровчий вплив на організм людини в дозах від 500 мг до 3000 мг на добу. Як більш високі, так і більш низькі рівні добавок куркуміну можуть забезпечити вимірні переваги для здоров'я. Куркумін слід приймати з їжею кожного разу (наприклад, після сніданку).
Джерела:
-
Askari G, Sahebkar A, Soleimani D та ін. Ефективність спільного прийому куркуміну та піперину на клінічні симптоми, тривалість, тяжкість та запальні фактори у амбулаторних пацієнтів з COVID-19: рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження. Випробування. 2022 Черв 6;23(1):472.
-
Pawar KS, Mastud RN, Pawar SK та ін. Пероральний куркумін з піперином як допоміжна терапія для лікування COVID-19: рандомізоване клінічне дослідження. Front Pharmacol. 2021 Травень 28; 12:669362.
-
Hewlings SJ, Kalman DS: Куркумін: огляд його впливу на здоров'я людини. Foods. 2017 жовт. 22; 6(10):92.
-
Jakubczyk K, Drużga A, Katarzyna J та ін. Антиоксидантний потенціал куркуміну - мета-аналіз рандомізованих клінічних досліджень. Антиоксиданти (Базель). 2020 Листопад 6;9(11):1092.
-
Tabrizi R, Vakili S, Akbari M та ін.: Вплив добавок, що містять куркумін, на біомаркери запалення та оксидативного стресу: Систематичний огляд та мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. Phytother Res. 2019 Лютий;33(2):253-262.

Перевірені способи перекусу
