Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Переваги та недоліки білкових добавок з соєвим протеїном

Odżywki białkowe
08 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 552 Коментарі: 0

Зазначено, що вегани споживають менше білка, ніж ті, хто дотримується традиційної дієти. Тому багато спортсменів, які дотримуються рослинної дієти, регулярно звертаються до протеїнових добавок, в тому числі до ізоляту соєвого білка. Розглянемо основні переваги та недоліки протеїнових добавок на основі ізоляту соєвого білка.

Соєвий протеїн - що це таке?

Соєвий протеїн, як випливає з назви, отримують з соєвих бобів(Glycine max L. Merrill), які є важливим джерелом білка в раціоні веганів і вегетаріанців. Доведено, що соєвий білок має хороший амінокислотний склад, завдяки чому він має високу біологічну цінність. Соєвий білок є багатим джерелом лізину і має дуже хорошу перетравлюваність і засвоюваність. У літературі повідомляється, що соєвий білок має PDCAAS (індекс засвоюваності амінокислот білка) 1,0 і, здається, його можна порівняти з ізолятом сироваткового білка (WPI - Whey Protein Isolate). Однак, якщо взяти до уваги антипоживні речовини, що містяться в сої (наприклад, фітинову кислоту та інгібітори трипсину), які обмежують засвоєння деяких поживних речовин, ізолят сироваткового білка перевершує соєвий білок за індексом засвоюваності незамінних амінокислот - DIAAS (індексом засвоюваності незамінних амінокислот). З іншого боку, соєвий білок, як правило, дешевший за сироватковий (WPC і WPI), тому його часто додають до протеїнових батончиків для фізично активних людей у вигляді ізоляту соєвого білка.

Соєвий білок - властивості, що сприяють зміцненню здоров'я

Дослідження показали, що соєвий білок може сприяти поліпшенню ліпідного профілю крові і зниженню ризику серцево-судинних захворювань, особливо ішемічної хвороби серця). Було показано, що заміна 13 г або 50 г тваринного білка (наприклад, жирного червоного м'яса) в раціоні ідентичною кількістю соєвого білка може призвести до зниження рівня холестерину фракції ЛПНЩ (так званого "поганого" холестерину) на 3,6% і 6,0% відповідно. Було показано, що дотримання дієти, яка забезпечує щонайменше 25 г соєвого білка щодня, може мати позитивний вплив на серцево-судинні результати, головним чином, на ліпідограму (аналіз крові на рівень холестерину і тригліцеридів). Результати мета-аналізу 46 досліджень за участю жінок у постменопаузі показали, що соєвий білок, який містить ізофлавони (фітоестрогени), значно знижує концентрацію в крові наступних показників

  • тригліцеридів (в середньому на 5,04 мг/дл)

  • загального холестерину (в середньому на 3,02 мг/дл),

  • холестерин фракції ЛПНЩ (в середньому на 3,27 мг/дл),

  • аполіпопротеїну В (Апо В).

Останні наукові дослідження також показують, що соя та соєві продукти можуть знижувати рівень С-реактивного білка в крові (маркер запалення) та рівень глюкози натще у пацієнтів з діабетом 2 типу, а також знижувати систолічний артеріальний тиск у людей з гіпертонією (вище 135 мм рт.ст.).

Соєвий білок - чи допомагає він наростити м'язову масу?

Білкові добавки на основі ізоляту соєвого протеїну зараз легкодоступні, мають досить привабливу ціну і популярні серед спортсменів, які дотримуються веганської дієти. Ізолят соєвого білка широко використовується для приготування оральних поживних сумішей завдяки високому вмісту білка, нейтральному смаку і відмінним емульгуючим властивостям. Порошок ізоляту соєвого білка містить в середньому 80 г білка (24 г на порцію) і невелику кількість вуглеводів, жирів і харчових волокон. У порівнянні з сироватковим білком, соєвий білок містить меншу кількість незамінних амінокислот (EAA) на 1 г, особливо менше амінокислот з розгалуженим ланцюгом(BCAA) - лейцину, ізолейцину і валіну. Нещодавні дослідження показали, що вживання соєвого або сироваткового протеїну, що містить 2 г лейцину, протягом трьох місяців у нетренованих людей (новачків) призвело до значного збільшення м'язової сили і сухої маси тіла, причому без істотних відмінностей між групами. Соєвий білок може підтримувати розвиток сили і м'язової маси в тій же мірі, що і сироватковий білок, особливо при вживанні в кількостях, що забезпечують достатню кількість лейцину. Тому рекомендується споживати трохи більше соєвого протеїну для отримання аналогічного фізіологічного ефекту (розвиток сили і маси скелетних м'язів), як і сироваткового протеїну.

Mężczyzna na siłowni patrzący w lustro i trzymający hantle w rękach

Соєвий протеїн може взаємодіяти з ліками

Добре відомо, що соєвий білок може перешкоджати всмоктуванню левотироксину, препарату, який зазвичай використовується для лікування гіпотиреозу. Тому пацієнтам, які приймають левотироксин, слід робити перерву щонайменше 4 години між прийомом препарату та їжею, що містить сою та продукти її переробки. Крім того, соєвий білок може взаємодіяти з залізом, варфарином (антикоагулянтом) та інгібіторами моноаміноксидази (препаратами, які в основному використовуються для лікування атипової депресії та хвороби Паркінсона).

Соєвий білок може негативно впливати на щитовидну залозу

Соєвий білок може мати несприятливий вплив на функцію щитовидної залози, в основному у людей з відомим гіпотиреозом і у тих, хто не забезпечує достатню кількість йоду в своєму раціоні. Результати досліджень показали, що ізофлавони сої впливають на функцію щитовидної залози шляхом пригнічення активності тиреоїдної пероксидази (ТПО), яка бере участь в утворенні тиреоїдних гормонів, а саме трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4). Часте споживання соєвого білка не рекомендується людям з дефіцитом йоду і дисфункцією щитовидної залози, а також вагітним жінкам і пацієнтам, які приймають левотироксин.

Соєвий білок класифікується як сильний алерген

Соєвийбілок може сенсибілізувати людей з алергією на сою, тому їм взагалі не слід вживати сою та продукти знеї (в тому числі білкові добавки на основі ізоляту соєвого білка). Регулярне включення соєвого білка в раціон людей з алергією на сою може викликати різні побічні ефекти, найпоширенішими з яких є

  • діарея

  • біль у животі,

  • нудота та блювання,

  • кропив'янка,

  • ангіоневротичний набряк,

  • екзема,

  • утруднене дихання,

  • синдром оральної алергії,

  • головний біль та запаморочення

  • скарги з боку опорно-рухового апарату,

  • порушення менструального циклу (у жінок).

Джерела: