Переваги та недоліки білкових добавок з соєвим протеїном

Зазначено, що вегани споживають менше білка, ніж ті, хто дотримується традиційної дієти. Тому багато спортсменів, які дотримуються рослинної дієти, регулярно звертаються до протеїнових добавок, в тому числі до ізоляту соєвого білка. Розглянемо основні переваги та недоліки протеїнових добавок на основі ізоляту соєвого білка.
- Соєвий протеїн - що це таке?
- Соєвий білок - властивості, що сприяють зміцненню здоров'я
- Соєвий білок - чи допомагає він наростити м'язову масу?
- Соєвий протеїн може взаємодіяти з ліками
- Соєвий білок може негативно впливати на щитовидну залозу
- Соєвий білок класифікується як сильний алерген
Соєвий протеїн - що це таке?
Соєвий протеїн, як випливає з назви, отримують з соєвих бобів(Glycine max L. Merrill), які є важливим джерелом білка в раціоні веганів і вегетаріанців. Доведено, що соєвий білок має хороший амінокислотний склад, завдяки чому він має високу біологічну цінність. Соєвий білок є багатим джерелом лізину і має дуже хорошу перетравлюваність і засвоюваність. У літературі повідомляється, що соєвий білок має PDCAAS (індекс засвоюваності амінокислот білка) 1,0 і, здається, його можна порівняти з ізолятом сироваткового білка (WPI - Whey Protein Isolate). Однак, якщо взяти до уваги антипоживні речовини, що містяться в сої (наприклад, фітинову кислоту та інгібітори трипсину), які обмежують засвоєння деяких поживних речовин, ізолят сироваткового білка перевершує соєвий білок за індексом засвоюваності незамінних амінокислот - DIAAS (індексом засвоюваності незамінних амінокислот). З іншого боку, соєвий білок, як правило, дешевший за сироватковий (WPC і WPI), тому його часто додають до протеїнових батончиків для фізично активних людей у вигляді ізоляту соєвого білка.
Соєвий білок - властивості, що сприяють зміцненню здоров'я
Дослідження показали, що соєвий білок може сприяти поліпшенню ліпідного профілю крові і зниженню ризику серцево-судинних захворювань, особливо ішемічної хвороби серця). Було показано, що заміна 13 г або 50 г тваринного білка (наприклад, жирного червоного м'яса) в раціоні ідентичною кількістю соєвого білка може призвести до зниження рівня холестерину фракції ЛПНЩ (так званого "поганого" холестерину) на 3,6% і 6,0% відповідно. Було показано, що дотримання дієти, яка забезпечує щонайменше 25 г соєвого білка щодня, може мати позитивний вплив на серцево-судинні результати, головним чином, на ліпідограму (аналіз крові на рівень холестерину і тригліцеридів). Результати мета-аналізу 46 досліджень за участю жінок у постменопаузі показали, що соєвий білок, який містить ізофлавони (фітоестрогени), значно знижує концентрацію в крові наступних показників
-
тригліцеридів (в середньому на 5,04 мг/дл)
-
загального холестерину (в середньому на 3,02 мг/дл),
-
холестерин фракції ЛПНЩ (в середньому на 3,27 мг/дл),
-
аполіпопротеїну В (Апо В).
Останні наукові дослідження також показують, що соя та соєві продукти можуть знижувати рівень С-реактивного білка в крові (маркер запалення) та рівень глюкози натще у пацієнтів з діабетом 2 типу, а також знижувати систолічний артеріальний тиск у людей з гіпертонією (вище 135 мм рт.ст.).
Соєвий білок - чи допомагає він наростити м'язову масу?
Білкові добавки на основі ізоляту соєвого протеїну зараз легкодоступні, мають досить привабливу ціну і популярні серед спортсменів, які дотримуються веганської дієти. Ізолят соєвого білка широко використовується для приготування оральних поживних сумішей завдяки високому вмісту білка, нейтральному смаку і відмінним емульгуючим властивостям. Порошок ізоляту соєвого білка містить в середньому 80 г білка (24 г на порцію) і невелику кількість вуглеводів, жирів і харчових волокон. У порівнянні з сироватковим білком, соєвий білок містить меншу кількість незамінних амінокислот (EAA) на 1 г, особливо менше амінокислот з розгалуженим ланцюгом(BCAA) - лейцину, ізолейцину і валіну. Нещодавні дослідження показали, що вживання соєвого або сироваткового протеїну, що містить 2 г лейцину, протягом трьох місяців у нетренованих людей (новачків) призвело до значного збільшення м'язової сили і сухої маси тіла, причому без істотних відмінностей між групами. Соєвий білок може підтримувати розвиток сили і м'язової маси в тій же мірі, що і сироватковий білок, особливо при вживанні в кількостях, що забезпечують достатню кількість лейцину. Тому рекомендується споживати трохи більше соєвого протеїну для отримання аналогічного фізіологічного ефекту (розвиток сили і маси скелетних м'язів), як і сироваткового протеїну.
Соєвий протеїн може взаємодіяти з ліками
Добре відомо, що соєвий білок може перешкоджати всмоктуванню левотироксину, препарату, який зазвичай використовується для лікування гіпотиреозу. Тому пацієнтам, які приймають левотироксин, слід робити перерву щонайменше 4 години між прийомом препарату та їжею, що містить сою та продукти її переробки. Крім того, соєвий білок може взаємодіяти з залізом, варфарином (антикоагулянтом) та інгібіторами моноаміноксидази (препаратами, які в основному використовуються для лікування атипової депресії та хвороби Паркінсона).
Соєвий білок може негативно впливати на щитовидну залозу
Соєвий білок може мати несприятливий вплив на функцію щитовидної залози, в основному у людей з відомим гіпотиреозом і у тих, хто не забезпечує достатню кількість йоду в своєму раціоні. Результати досліджень показали, що ізофлавони сої впливають на функцію щитовидної залози шляхом пригнічення активності тиреоїдної пероксидази (ТПО), яка бере участь в утворенні тиреоїдних гормонів, а саме трийодтироніну (Т3) і тироксину (Т4). Часте споживання соєвого білка не рекомендується людям з дефіцитом йоду і дисфункцією щитовидної залози, а також вагітним жінкам і пацієнтам, які приймають левотироксин.
Соєвий білок класифікується як сильний алерген
Соєвийбілок може сенсибілізувати людей з алергією на сою, тому їм взагалі не слід вживати сою та продукти знеї (в тому числі білкові добавки на основі ізоляту соєвого білка). Регулярне включення соєвого білка в раціон людей з алергією на сою може викликати різні побічні ефекти, найпоширенішими з яких є
-
діарея
-
біль у животі,
-
нудота та блювання,
-
кропив'янка,
-
ангіоневротичний набряк,
-
екзема,
-
утруднене дихання,
-
синдром оральної алергії,
-
головний біль та запаморочення
-
скарги з боку опорно-рухового апарату,
-
порушення менструального циклу (у жінок).
Джерела:
-
Reynolds K, Chin A, Lees KA та ін.: Мета-аналіз впливу добавок соєвого білка на рівень ліпідів у сироватці крові. Am J Cardiol. 2006 Sep 1;98(5):633-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16923451/
-
Michelfelder AJ: Соя: повноцінне джерело білка. Am Fam Physician. 2009 Січ 1;79(1):43-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19145965/
-
Роджерсон Д.: Веганські дієти: практичні поради для спортсменів та тих, хто займається спортом. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Sep 13;14:36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28924423/
-
Asbaghi O, Ashtary-Larky D, Mousa A та ін.: Вплив соєвих продуктів на серцево-судинні фактори ризику у пацієнтів з діабетом 2 типу: систематичний огляд та мета-аналіз клінічних досліджень. Adv Nutr. 2022 Mar;13(2):455-473. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34591084/
-
Петерсен К.С.: Дилема з твердженням про користь соєвого білка для здоров'я. J Am Heart Assoc. 2019 Лип 2;8(13):e013202. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6662348/
-
Мораді М, Данешзад Е, Азадбахт Л.: Вплив ізольованого соєвого білка, ізольованих соєвих ізофлавонів та соєвого білка, що містить ізофлавони, на ліпіди в сироватці крові у жінок в постменопаузі: систематичний огляд та мета-аналіз. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(20):3414-3428 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31858808/.
-
van den Berg LA, Mes JJ, Mensink M та ін. Якість білка сої та вплив переробки: кількісний огляд. Front Nutr. 2022 Sep 27;9:1004754. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36238463/
-
https://www.ais.gov.au/nutrition/supplements/group_a#isolated_protein_supplement

Що таке креатин моногідрат і як він діє?
