Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Магній у раціоні - які переваги?

Produkty zawierające magnez, łosoś, awokado i inne z napisem z klocków magnesium
19 Червень 2024
Опубліковано: Łukasz Szostko Times Read: 519 Коментарі: 0

Магній - восьмий за поширеністю елемент у земній корі. У морській воді він є третім за поширеністю елементом. В організмі людини він посідає четверте місце після кальцію, натрію та калію.

А який він у нашому раціоні? На жаль, його зазвичай менше, ніж нам потрібно. Магній у раціонах західного типу не міститься в оптимальних кількостях, а статистика стверджує, що до двох третин населення може не задовольняти свої потреби в магнії. Існує потреба у підвищенні обізнаності про важливу роль магнію та про те , як налаштувати своє меню таким чином, щоб забезпечити достатню кількість магнію для підтримання оптимальної роботи всіх біохімічних процесів, залежних від магнію.
[дод. текст].

Скільки магнію нам потрібно споживати?

Харчовіпотреби вмагнії можуть сильно відрізнятися залежно від ряду параметрів. До них відносяться вік, стать, рівень фізичної активності, наявні захворювання, ліки, що приймаються, рівень стресу, вагітність.

Існують узагальнені рекомендації щодо оптимального споживання магнію, які можна запропонувати. Вони виглядають наступним чином:

Вік
Доза [мг/день]
до 7 місяців30
7-12 місяців75
1-3 роки80
4-8 років130
9-13 років240
14-18 роківM: 420

K: 360
19-30 роківM: 400

K: 310
понад 31 рікM: 420

K: 320

Навіщо нам потрібен цей магній?

Якщо коротко - для того, щоб весь організм міг нормально функціонувати. Цей елемент регулює роботу близько 300 різних ферментів. Він впливає на процеси вироблення енергії (молекул АТФ), вуглеводний, ліпідний і білковий обмін, синтез ДНК і РНК, регулює нервову провідність, роботу серця, м'язові скорочення, збудливість нейронів і багато-багато іншого.

Навіть незначний дефіцит магнію може призвести до підвищеної втомлюваності, підвищення артеріального тиску, дратівливості, запорів, погіршення стресостійкості та болю в м'язах. У довгостроковій перспективі дефіцит магнію може збільшити ризик остеопорозу, серцево-судинних захворювань, нейродегенерації та багатьох інших хвороб цивілізації.

Найкращі харчові джерела магнію

Одними з найкращих харчових джерел магнію є

  • горіхи (особливо мигдаль)
  • зелені листові овочі (наприклад, шпинат), оскільки магній міститься в їхньому хлорофілі
  • бобові,
  • цільнозернові злаки,
  • какао,
  • високомінералізована вода.

Останній пункт особливо цікавий, і про нього часто забувають. Ми отримуємо близько 10 відсотків нашої потреби в магнії з води, і це цінний і добре засвоюваний магній. Високомінералізована вода є дуже ефективним джерелом мінералів для дорослих. Однак перевіряйте вміст магнію на етикетці, оскільки пропорції мінералів у воді з різних джерел можуть відрізнятися.

Нижче наведено таблицю з більш повним переліком прикладів продуктів харчування та вмістом магнію в типових порціях.

Продукти харчуванняВміст [мг]
запечений палтус, 85 г90
смажений мигдаль, 28 г80
смажений кешью, 28 г75
варена соя, 1/2 склянки75
заморожений шпинат, варений, 1/2 склянки75
горіхова суміш, смажена, 28 г65
пластівці, пшеничні, 2 прямокутних печива55
вівсяні пластівці, 1 склянка55
печена картопля, середня50
смажений арахіс, 28 г50
арахісове масло, 2 ст.л.50
пшеничні висівки, 2 ст.л.45
зелений горошок, варений, 1/2 склянки45
йогурт, 160 г45
кукурудзяні пластівці, 1/2 склянки40
варена квасоля, 1/2 склянки45
варений коричневий рис, 1/2 склянки40
варена сочевиця, 1/2 склянки35
авокадо, 1/2 склянки пюре35
консервована квасоля, 1/2 склянки35
зародки пшениці, 2 ст.л.35
шоколадне молоко, 1 склянка33
банан, середній30
молочний батончик, 50 г28
молоко, 2% жирності, 1 склянка27
хліб пшеничний, 1 шматок25
кишмиш, 1/2 склянки25
пшеничний хліб, 1 шматок25
незбиране молоко, 1 склянка24
шоколадний пудинг, 120 г24

Що робити, коли дієти недостатньо?

За допомогою ідеально збалансованого раціону можна забезпечити потрібну кількість магнію. Але чи всі ми маємо ідеально складений раціон? З різних причин, але не всім вдається підтримувати оптимальне харчування протягом тривалого часу. Саме тоді варто замислитися про прийом добавок.

Прийомпрепаратів магнію є дуже популярним методом лікування, оскільки в раціоні середньостатистичної людини не вистачає магнію. На щастя, на ринку є ряд дуже хороших дієтичних добавок з добре засвоюваними органічними солями магнію, які не обтяжують гаманець, але дають помітні результати.

Найкращі результати дають цитрат або малат магнію. Таурат магнію і дигліцинат магнію також мають хорошу репутацію. Також варто розглянути комплекси з декількох різних органічних сполук магнію. Також корисним є додавання вітаміну В6, який може сприяти засвоєнню магнію.

Dłoń z białymi kapsułkami na tle doniczki z kwiatami i dzbankiem z wodą

Підсумок

Статистика показує, що недостатнє надходження магнію в організм є проблемою навіть для більш ніж половини населення. Дефіцит магнію має багато наслідків, як короткострокових, так і довгострокових. Слідкуйте за вмістом магнію у своєму раціоні та регулярно включайте в нього горіхи, насіння, бобові, зелені листові овочі та цільнозернові продукти. За необхідності приймайте якісні магнієві добавки.

Джерела: