Ксиліт - хороший замінник білого цукру?

- Ксиліт - скільки в ньому калорій?
- Ксиліт - властивості
- Ксиліт - застосування
- Ксиліт - чи безпечний для здоров'я?
- Ксиліт - де купити і як зберігати?
Ксиліт відомий як березовий цукор, належить до групи підсолоджувачів природного походження і є хорошим замінником білого цукру. Ксиліт отримують з березових дерев, він має таку ж солодкість, як і сахароза (столовий цукор), але має майже вдвічі меншу енергетичну цінність. Ксиліт також можна добувати з кукурудзи або виробляти за допомогою дріжджів.
[дод. інформація].
Ксиліт - скільки в ньому калорій?
Енергетична цінність ксиліту становить рівно 2,4 ккал/1г, тоді як білого цукру - 4 ккал/1г. Це означає, що ксиліт майже вдвічі менш калорійний , ніж традиційний столовий цукор , і, крім того, не сприяє значному підвищенню рівня глюкози в крові завдяки своєму низькому глікемічному індексу (ГІ = 7). Одна чайна ложка (5 г) ксиліту містить 12 ккал, тоді як одна чайна ложка (5 г) білого цукру - цілих 20 ккал. Менша калорійність ксиліту пояснюється тим, що він лише наполовину всмоктується в травному тракті, а решта 50% ферментується в товстому кишечнику. Ксиліт є хорошим замінником білого цукру в раціоні всіх людей, які зацікавлені не тільки у зменшенні надлишкових жирових відкладень та/або підтримці здорової ваги тіла в довгостроковій перспективі, але й у зміні своїх харчових звичок на більш корисні для здоров'я(більше про підрахунок калорій).
Ксиліт - властивості
Сучасні дослідження показують, що регулярне вживання ксиліту може знизити ризик розвитку карієсу на 17%. Вважається, що ефективна доза ксиліту для запобігання виникненню карієсу становить від 6 до 10 г на день, і рекомендується розділити її на 3-5 менших порцій протягом дня. Виявляється, ксиліт не метаболізується бактеріальною флорою ротової порожнини, тому він не використовується як середовище для виробництва кислот, які сприяють виникненню карієсу і запалення пародонту. Вживання ксиліту замість білого цукру може зменшити кількість карієсогенних бактерій Streptococcus mutans, наявність яких пов'язана з розвитком карієсу. Крім того, результати досліджень на експериментальних моделях тварин показали, що ксиліт може підвищувати всмоктування кальцію в кишечнику і мінеральний склад кісток, що захищає від остеопоротичних змін, які виникають в результаті старіння. Також припускають, що ксиліт посилює вироблення колагену і може зміцнювати імунну систему. Основні переваги регулярного вживання ксиліту як хорошого замінника білого цукру для здоров'я пов'язані з його антибактеріальними та протигрибковими властивостями.
Ксиліт - застосування
Ксиліт має солодкість, яку можна порівняти з білим столовим цукром, і має найвищу солодкість серед усіх поліолів (гідроксильних спиртів). Серед доступних на ринку харчових продуктів, які найчастіше містять ксиліт у своєму складі, в основному: цукерки, льодяники, фруктові желе, жувальні гумки, джеми, варення, шоколад, смажений мигдаль і горіхові та мигдалеві креми. Ви також можете знайти зубні пасти та ополіскувачі для порожнини рота, які містять ксиліт, в аптеках, аптеках і магазинах здорового харчування. У домашніх умовах ксиліт найчастіше використовують замість білого цукру для підсолоджування кави, чаю та інших гарячих напоїв , а також у випічці, киселях, пудингах, джемах та інших солодких закусках. Ксиліт дуже стабільний при високих температурах, тому його можна успішно додавати в торти, не боячись втратити солодкий смак. Ксиліт слід використовувати як замінник білого цукру пацієнтам з ожирінням, діабетом та інсулінорезистентністю.
Ксиліт - чи безпечний для здоров'я?
Ксиліт безпечний для здоров'я людини і може вживатися маленькими дітьми та вагітними жінками. Доведено, що ксиліт не має шкідливого впливу на плід або канцерогенних властивостей. Крім того, не повідомлялося про серйозні побічні ефекти від споживання великої кількості ксиліту, тому максимальна добова норма споживання ксиліту не встановлена. Однак рекомендується не перевищувати добову норму споживання 15-20 г ксиліту, оскільки надмірне споживання ксиліту може сприяти здуттю живота, болю в животі, нудоті та діареї у деяких людей. Варто також згадати, що ксиліт і будь-які продукти, що містять ксиліт у своєму складі, не можна давати собакам, оскільки вони небезпечні для їхнього здоров'я і навіть можуть призвести до їхньої загибелі.
Ксиліт - де купити і як зберігати?
Через свої гігроскопічні властивості (здатність зв'язувати воду) ксиліт слід зберігати в герметичній тарі (бажано скляній) і в сухому місці без постійного потрапляння сонячних променів. Ціна ксиліту зазвичай коливається від 30 до 40 фунтів стерлінгів за кілограмову упаковку. Ксиліт зараз широко доступний у роздрібній торгівлі і все частіше продається не тільки у великих супермаркетах, але й у невеликих продуктових дискаунтерах, аптеках, аптечних пунктах, трав'яних і медичних магазинах, магазинах здорового харчування та інтернет-магазинах.
Джерела:
- Janakiram C, Deepan Kumar CV та ін. Ксиліт у профілактиці карієсу зубів: систематичний огляд та мета-аналіз. J Nat Sci Biol Med. 2017 Січ-черв;8(1):16-21.
- Riley P, Moore D, Ahmed F та ін.: Ксилітовмісні продукти для профілактики карієсу зубів у дітей та дорослих. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Mar 26; 2015(3):CD010743.
- Marghalani AA, Guinto E, Phan M та ін. Ефективність ксиліту в зниженні карієсу зубів у дітей. Pediatr Dent. 2017 Mar 15;39(2):103-110.
- Chattopadhyay S, Raychaudhuri U, Chakraborty R.: Штучні підсолоджувачі - огляд. J Food Sci Technol. 2014 Apr;51(4):611-21.
- Mooradian AD, Smith M, Tokuda M.: Роль штучних та натуральних підсолоджувачів у зменшенні споживання столового цукру: наративний огляд. Clin Nutr ESPEN. 2017 Квітень; 18:1-8.

Початок занять у спортзалі - з чого почати?
