Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Хром - як він впливає на організм?

Warzywa, owoce, produkty zbożowe z napisem pośrodku chromium
09 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 542 Коментарі: 0

Хром - хімічний елемент, який може перебувати в різних ступенях окислення, причому всі його природні сполуки містять елемент у третьому ступені окислення. Він входить до групи мікроелементів, необхідних для нормального функціонування живих організмів. Хром - мінерал, який відіграє важливу роль у регуляції обміну білків, вуглеводів і жирів, а також входить до складу металоферментів і є коферментом численних метаболічних реакцій, що відбуваються в організмі людини.

.

Продукти, багаті на хром

До продуктів з найбільшим вмістом хрому (ІІІ) належать: гірке какао та какао-продукти (особливо темний шоколад з високим вмістом какао тертого), яєчні жовтки, цільнозернові зернові продукти (наприклад, житній хліб грубого помелу, гречана крупа, бурий рис), м'які та тверді сири (наприклад, бринза), а також продукти, що містять хром. Зернові злаки (наприклад, цільнозерновий хліб, гречана крупа, коричневий рис, м'які та тверді сири (наприклад, брі та емменталь), м'ясо (наприклад, свиняча корейка та шинка), риба (наприклад, свіжий та копчений лосось), волоські горіхи, овочі (наприклад, шпинат, броколі, спаржа, стручкова квасоля, помідори), пивні дріжджі, гриби, печінка, устриці, мідії, кава, фрукти (наприклад, яблука, апельсини, банани), а також певні види вина і пива. Білкові амінокислоти, такі як гліцин і аспарагінова кислота, а також вітамін С позитивно впливають на засвоєння хрому з їжі. Натомість прості цукри та мінерали, такі як цинк і залізо, зменшують його всмоктування зі шлунково-кишкового тракту.

Хром - симптоми дефіциту

Вважається, що дефіцит хрому в організмі людини зустрічається відносно рідко. Серед сильних фізіологічних стресових факторів, які сприяють виникненню дефіциту в організмі людини, головним чином травми, грудне вигодовування, старіння, короткочасні та дуже інтенсивні фізичні навантаження, а також неправильно збалансоване харчування. Найпоширенішими симптомами дефіциту хрому в організмі людини є непереносимість глюкози, інсулінорезистентність, наявність глюкози в сечі, порушення росту, порушення ліпідного обміну, зменшення сухої маси тіла та розлади нервової системи.

Прийом препаратів хрому

Результати нещодавнього мета-аналізу 21 рандомізованого клінічного дослідження (РКД) із загальною кількістю учасників 1 316 показали, що прийом доба вок хрому в добовій дозі до 400 мкг протягом 12 тижнів сприяв зниженню ваги (в середньому на 0,75 кг), індексу маси тіла ІМТ (в середньому на 0,40 кг/м2) та відсотка жиру в організмі (в середньому на 0,68%) у людей з надмірною вагою або ожирінням.

Інший нещодавній мета-аналіз 28 РКД за участю пацієнтів з діабетом 2 типу показав, що прийом добавки в добовій дозі від 50 до 1000 мкг протягом періоду від чотирьох до 25 тижнів призвів до значного зниження рівнів наступних досліджуваних параметрів у крові глюкози натще (в середньому на 19,0 мг/дл), інсуліну натще (в середньому на 12,35 пмоль/л), глікованого гемоглобіну - HbA1c (в середньому на 0,71%) та індексу інсулінорезистентності HOMA-IR (в середньому на 1,53) у хворих на діабет. Варто зазначити, що не всі рандомізовані клінічні дослідження на сьогоднішній день підтверджують цей позитивний вплив добавок хрому на параметри вуглеводного обміну при цукровому діабеті 2 типу.

На основі останніх наукових звітів також було висловлено припущення, що вживання препаратів хрому може призвести до значного зниження показників систолічного (в середньому на 2,51 мм рт.ст.) та діастолічного (в середньому на 1,04 мм рт.ст.) артеріального тиску, особливо у пацієнтів з діабетом 2 типу та/або хронічними серцево-судинними захворюваннями, а також спричинити зниження рівня загального холестерину в крові (в середньому на 0,17 ммоль/л).

Чи безпечний хром?

Тривалентний хром, що міститься в більшості продуктів харчування, а також у численних дієтичних добавках, є компонентом з дуже низькою токсичністю, вміст якого в плазмі крові та структурах волосся поступово втрачається з віком. Потреба людського організму в хромі в нинішніх дієтичних нормах для польського населення не встановлена. Однак вважається, що рекомендована безпечна норма споживання хрому (III) як для здорових дорослих жінок і чоловіків, так і для дітей у віці від 7 до 18 років повинна становити від 50 до 200 мкг на добу. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), споживання не повинно перевищувати 250 мкг на добу.

В принципі, ризик передозування хрому (ІІІ) у людей, які дотримуються збалансованого харчування, відсутній, оскільки всмоктування цього компонента зі шлунково-кишкового тракту є відносно низьким. Тому його надмірне всмоктування в організмі людини може відбуватися переважно у разі невідповідного прийому харчових добавок. Варто мати на увазі, що він може взаємодіяти з залізом і, як наслідок, перешкоджати його зв'язуванню з трансферином, тобто білком, що опосередковує транспорт заліза в сироватці крові. Це означає, що хронічне надмірне споживання хрому з харчових добавок може призвести до порушення метаболізму заліза в організмі, а в крайніх випадках - навіть до розвитку залізодефіцитної анемії.

Джерела:

  • Piotrowska A., Pilch W., Tota Ł. та ін.: Біологічне значення хрому
    III для організму людини. Медицина праці 2018;69(2):211-223.
  • Tsang C, Taghizadeh M, Aghabagheri E та ін.: Мета-аналіз
    впливу добавок хрому на антропометричні показники
    суб'єктів з надмірною вагою або ожирінням. Clin Obes. 2019 Aug;9(4):e12313.
  • Asbaghi O, Fatemeh N, Mahnaz RK та ін.: Вплив добавок хрому
    на глікемічний контроль у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу:
    систематичний огляд і мета-аналіз рандомізованих контрольованих
    досліджень. Pharmacol Res. 2020 Nov;161:105098.
  • Tarrahi MJ, Tarrahi MA, Rafiee M та ін.: Вплив добавок хрому
    на ліпідний профіль у людей: систематичний огляд та
    мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. Pharmacol Res. 2021
    Лютий; 164:105308.
  • Lari A, Fatahi S, Sohouli MH та ін.: Вплив добавок хрому
    Вплив добавок хрому на артеріальний тиск: систематичний огляд та
    Мета-аналіз "доза-відповідь" рандомізованих контрольованих досліджень. Високий
    Артеріальний тиск Кардіоваскулярна профілактика. 2021 Jul;28(4):333-342.
  • Чжао Ф, Пан Д, Ван Н та ін.: Вплив добавок хрому на.
    Рівень глюкози та ліпідів у крові у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу
    Mellitus: систематичний огляд та мета-аналіз. Biol Trace Elem Res.
    2022 Лютий; 200(2):516-525.