Кальцій в організмі людини - чому він такий важливий?

Кальцій - надзвичайно важливий мінерал в організмі людини, який міститься переважно в кістках і зубах. Він виконує багато важливих фізіологічних функцій. Його низьке споживання з їжею є особливо проблематичним для дітей та підлітків, оскільки в цей період спостерігається висока потреба в цьому елементі, що пов'язано з інтенсивним розвитком кісткової системи.
- Кальцій - які функції він виконує в організмі?
- Кальцій - які існують норми?
- Продукти, багаті на кальцій
- Біодоступність кальцію
- Надлишок кальцію в організмі
- Кальцій - симптоми дефіциту
Кальцій - які функції він виконує в організмі?
Кальцій - це мінерал, який має важливий вплив на кістково-суглобову систему, оскільки є основним будівельним матеріалом кісток і зубів. Крім того, в організмі людини він бере участь у згортанні крові, регуляції гормонального балансу, активації певних ферментів і проведенні нервових імпульсів, а також у скороченні скелетних м'язів і серця. Крім того, він зменшує проникність клітинних мембран і сприяє зниженню артеріального тиску. Також припускають, що достатнє споживання кальцію з їжею може відігравати важливу роль як у профілактиці, так і в лікуванні хронічних захворювань, таких як ожиріння, діабет 2 типу та рак (особливо рак молочної залози, товстої кишки та передміхурової залози).
Кальцій - які існують норми?
Потреба людського організму в кальції змінюється залежно від періоду життя та фізіологічного стану. До найважливіших факторів, які мають значний вплив на встановлення рекомендованих норм споживання кальцію, належать інтенсивний розвиток скелетної системи в дитячому та підлітковому віці, підтримання адекватної кісткової маси в дорослому віці, зменшення резорбції кісткової тканини в літньому віці та підтримання нормального рівня кальцію в кістках та сироватці крові. Згідно з чинними стандартами для польського населення, потреба людського організму в кальції на рівні рекомендованої добової норми (RDA) є наступною:
- Діти від 1 до 3 років - 700 мг,
- Діти від 4 до 9 років - 1000 мг,
- Хлопці та дівчата від 10 до 18 років - 1300 мг,
- Чоловіки від 19 до 65 років - 1000 мг,
- Жінки від 19 до 50 років - 1000 мг,
- Жінки віком від 51 року - 1200 мг,
- чоловікам віком від 66 років - 1200 мг,
- Вагітні та жінки, які годують груддю, віком до 19 років - 1300 мг,
- Вагітним та жінкам, які годують груддю, старше 19 років - 1000 мг.
Продукти, багаті на кальцій
Молоко та молочні продукти, такі як йогурт, кефір, пахта, м'які та тверді сири, є основними харчовими джерелами кальцію, що добре засвоюється, для людей в економічно розвинених країнах. Інші приклади харчових джерел включають сардини, шпроти, бобові (наприклад, білу квасолю, сою), зелені овочі (наприклад, броколі, пекінську капусту, петрушку, шпинат і капусту), сухофрукти (наприклад інжир, абрикоси), горіхи (фундук, волоські горіхи, фісташки), мигдаль, насіння (кунжут, мак, соняшник), гарбузове насіння, амарант, продукти, збагачені кальцієм (наприклад, тофу, овочеві напої без цукру) та високомінералізовані води.
Біодоступність кальцію
Біодоступність кальцію з харчових продуктів, за оцінками, становить від 10 до 40% і значною мірою залежить від складу раціону. Фактори, що підвищують всмоктування цього мінералу зі шлунково-кишкового тракту, включають вітамін D, певні амінокислоти, лактозу і фосфопептиди казеїну, отримані з молока. На противагу цьому, поживні речовини, які знижують всмоктування кальцію в кінцевих відділах шлунково-кишкового тракту, включають щавлеву кислоту, фітинову кислоту, нерозчинні фракції клітковини, а також високий вміст жирів і фосфору.
Надлишок кальцію в організмі
Надлишоккальцію в організмі людини може виникнути, насамперед, при тривалому прийомі ліків та/або дієтичних добавок, що містять високі дози кальцію (наприклад, понад 3000 мг на добу). Хронічне надмірне надходження кальцію з фармацевтичних препаратів може призвести до кальцифікації судин і підвищеного ризику захворювань нирок (наприклад, ниркової недостатності, каменів у нирках, молочно-лужного синдрому), серцево-судинних захворювань, раку передміхурової залози, а також до порушення засвоєння таких мінералів, як залізо, цинк і магній.
Кальцій - симптоми дефіциту
Результати проведених на сьогоднішній день досліджень свідчать про те, що споживання кальцію серед польського населення є низьким і становить в середньому близько 600 мг на день (дівчата і жінки в середньому 539 мг на день, а чоловіки в середньому 666 мг на день), що становить менше 60% від рекомендованої добової норми споживання. Серед найпоширеніших наслідків тривалого дефіциту кальцію в раціоні харчування -
- Остеомаляція - внаслідок низького насичення кальцієм кістки характеризуються>мають низьку міцність та стійкість до навантажень.
- Остеопороз - відбувається зниження мінеральної щільності кісткової тканини та
ослаблення структури та міцності кісткової тканини, з подальшим
підвищеним ризиком переломів і травм. - Рахіт - порушення диференціації кісткової та хрящової тканини і
мінералізації пластинки росту довгих кісток та осеїну (тобто
органічної міжклітинної речовини кісткової тканини, яка відповідає за
еластичність та міцність кістки) у дітей. - Тетанія - синдром, що характеризується виникненням
болючими м'язовими спазмами та/або посмикуваннями і неприємними
неприємними відчуттями поколювання (парастезії - добре відомі ентузіастам прийому бета-аланіну).
добре відомі ентузіастам прийому бета-аланіну). - Неврологічні розлади,
- Надмірна збудливість організму,
- Підвищення артеріального тиску.
Джерела:
- Harvey NC, Biver E, Kaufman JM та ін.: Роль добавок кальцію
Роль добавок кальцію у здоровому старінні опорно-рухового апарату: консенсусна нарада експертів
консенсусна зустріч експертів Європейського товариства клінічних та економічних
Аспекти остеопорозу, остеоартриту та захворювань опорно-рухового апарату
(ESCEO) та Міжнародного фонду остеопорозу (IOF).
Osteoporos Int. 2017 Feb;28(2):447-462. - Li K, Wang XF, Li DY та ін.: Хороші, погані та потворні
добавок кальцію: огляд впливу споживання кальцію на здоров'я людини.
Clin Interv Aging. 2018 Листопад 28; 13:2443-2452. - Cormick G, Belizán JM: Споживання кальцію та здоров'я. Поживні речовини. 2019
Лип 15;11(7):1606. - Ярош М., Рихлік Е., Стось К. та ін.: Норми харчування для населення
Польщі та їх застосування. Національний інститут громадського здоров'я - Національний інститут гігієни, 2020. - Hadjimbei E, Botsaris G, Chrysostomou S.: Корисні ефекти
Йогурти та пробіотичні кисломолочні продукти та їх функціональний харчовий
Потенціал. Foods. 2022 Верес 3;11(17):2691.

Все, що потрібно знати про підсолоджувачі
