Чи є еритрит найкращим підсолоджувачем?

Еритрит - це підсолоджувач, який належить до групи поліолів, тобто поліолів (так званих цукрових спиртів). Еритрит дозволений до використання як харчова добавка під позначенням E968. Багато людей, які піклуються про своє здоров'я та фігуру, вважають, що еритрит - найкращий підсолоджувач. Давайте з'ясуємо, чи дійсно це так.
- Еритрит - що це таке?
- Еритрит - скільки в ньому калорій?
- Еритрит - корисні для здоров'я властивості
- Еритрит - застосування
- Еритрит - чи безпечний для здоров'я?
Еритрит - що це таке?
Як підсолоджувач еритрит має вигляд білого кристалічного порошку без запаху, який легко розчиняється у воді. Еритрит можна отримати в промислових масштабах з кукурудзяного і пшеничного крохмалю шляхом ферментативного гідролізу і ферментації з різними видами дріжджів, включаючи Trigonopsis variabilis, Aurobasidium sp., Torula sp., Moniliela sp., Yarrowia lipolytica, Pseudozyma tsubakaensis і Candida magnoliae. Крім того, еритрит у невеликих кількостях зустрічається в природі в грибах, деяких фруктах і ферментованих продуктах**. **Еритрит міститься в таких продуктах, як персик, груша, кавун, диня, виноград, гриби, вершковий сир, пиво, вино, саке (рисове вино) і соєвий соус.
Еритрит - скільки в ньому калорій?
Еритрит є чудовим підсолоджувачем для тих, хто прагне схуднути і підтримувати здорову вагу тіла в довгостроковій перспективі, оскільки він містить незначну кількість калорій. 1 г еритриту містить лише 0,2 ккал, тоді як 5 г еритриту (тобто одна плоска чайна ложка) містить лише 1 ккал. Це означає, що еритрит у 20 разів менш калорійний, ніж традиційний столовий цукор (1 г = 4 ккал, 5 г - плоска чайна ложка = 20 ккал). Завдяки низькій калорійності еритрит можна безпечно вживати людям з надмірною вагою та ожирінням, які зацікавлені у зниженні надлишкової маси тіла. Еритрит - один з найкращих і найчастіше рекомендованих підсолоджувачів, який можна регулярно вживати під час дотримання дієти для зниження ваги.
Еритрит - корисні для здоров'я властивості
Як підсолоджувач еритрит можна безпечно використовувати пацієнтам з діабетом та інсулінорезистентністю, оскільки він має дуже низький глікемічний індекс і навантаження. Це означає, що регулярне включення еритриту в раціон не сприяє значному підвищенню рівня глюкози (цукру) та інсуліну в крові. Еритрит уповільнює спорожнення шлунку та всмоктування глюкози з тонкого кишечника. Доведено, що вживання еритриту хворими на цукровий діабет по 20 г (4 чайні ложки) щодня протягом двох тижнів сприяло значному зниженню рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c) з 8,5 до 7,5 відсотка.
Це чудовий підсолоджувач, який не викликає карієсу, оскільки він не ферментує в роті і тому не може бути перетворений на кислоти бактеріями, які населяють рот. Доведено, що еритрит навіть гальмує розвиток карієсу і може бути більш ефективним, ніж інші цукрові спирти, такі як ксиліт і сорбіт. Використання еритриту як підсолоджувача може зменшити накопичення зубного нальоту та пригнічувати ріст патогенних бактерій, таких як: Streptococcus mutans, Streptococcus salivarius, Streptococcus sobrinus і Streptococcus sanguinis. Дослідження показало, що регулярні споживачі еритриту мали меншу кількість карієсогенних бактерій Streptoccocus mutans у слині, які відповідають за розвиток карієсу. Споживання еритриту має добре задокументований позитивний вплив на здоров'я порожнини рота як у дітей, так і у дорослих.
Існують також вказівки на те, що еритрит може знижувати циркулюючу концентрацію гормону голоду греліну і посилювати постпрандіальне відчуття ситості, що пояснюється високою осмоляльністю еритриту в порівнянні з сахарозою та іншими неживильними підсолоджувачами. Крім того, вказується, що еритрит може мати сприятливий вплив на функцію ендотелію судин у пацієнтів з діабетом 2 типу.
Еритрит - застосування
Еритрит є термостійким підсолоджувачем і тому може успішно використовуватися в кулінарії та випічці, включаючи торти, омлети, млинці, вареники, запіканки або пудинги. Однак найчастіше еритрит використовується в домашніх умовах як корисний підсолоджувач для заміни традиційного столового цукру в каві, чаї, фруктових заготовках, смузі, випічці та десертах. У харчовій промисловості еритрит (з маркуванням E968 на упаковці) в основному використовується виробниками продуктів харчування як підсолоджувач у низькокалорійних продуктах або продуктах зі зниженим вмістом цукру (наприклад, морозиво, какао і шоколадні вироби, кисломолочні продукти, джеми, желе, мармелад, напої, жувальна гумка).
Еритрит - чи безпечний для здоров'я?
Еритрит - це підсолоджувач, який є безпечним для здоров'я людини, що підтверджується так званим статусом GRAS Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA), який означає, що еритрит - це сполука, яка є загальновизнаною як безпечна. Дослідження показали, що еритрит не має канцерогенних, мутагенних або генотоксичних ефектів, і тому для нього не встановлено допустимої межі щоденного споживання (ДДВ). Крім того, еритрит не має тератогенних властивостей, тобто не має шкідливого впливу на плід, тому його можна безпечно вживати вагітним і жінкам, які годують груддю. Крім того, на відміну від інших підсолоджувачів, що відносяться до категорії цукрових спиртів (поліолів, таких як ксиліт, сорбіт або лактит), еритрит не має такого сильного проносного ефекту, тому при регулярному вживанні в помірних кількостях він не викликає діареї, здуття живота, болю в животі або надмірного газоутворення в кишечнику.
Джерела:
-
Мазі Т.А., Стенхоуп К.Л.: Еритрит: поглиблене обговорення його потенціалу як корисного дієтичного компонента. Поживні речовини. 2023 Січ 1;15(1):204.
-
Regnat K, Mach RL, Mach-Aigner AR: Еритрит як підсолоджувач - звідки і куди? Appl Microbiol Biotechnol. 2018 Січ;102(2):587-595.
-
Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC, Beglinger C та ін.: Метаболічні ефекти природних підсолоджувачів ксиліту та еритриту: всебічний огляд. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; 60 (12): 1986-1998.
-
Bordier V, Teysseire F, Schlotterbeck G та ін.: Вплив хронічного споживання натуральних підсолоджувачів ксиліту та еритриту на абсорбцію глюкози у людей з ожирінням. Нутрієнти. 2021 Nov 5;13(11):3950.
-
Bordier V, Teysseire F, Senner F та ін. Всмоктування та метаболізм природних підсолоджувачів еритриту та ксиліту у людей: дослідження діапазону доз. Int J Mol Sci. 2022 Aug 30; 23(17):9867.

З якого протеїну мені почати?
