Кориця як чудодійна спеція

Кориця - це добре відома і шанована спеція з характерним смаком і запахом, яку добувають з кори коричного дерева. Як пряність корицю використовують не тільки в солодкій випічці, але і в ранковій вівсянці та каші, а також в обідніх стравах з м'ясом. Кориця містить широкий спектр біологічно активних речовин, які проявляють оздоровчі властивості.
- Китайська чи цейлонська кориця?
- Кориця - харчова цінність
- Кориця - властивості
- Кориця - де купити і як використовувати?
- Кориця - протипоказання
Китайська чи цейлонська кориця?
Корицю добувають з кори різних видів коричних дерев, хоча найбільшою популярністю користуються два види: цейлонська кориця(Cinnamomum zeylanicum) і китайська кориця(Cinnamomum cassia). Цейлонська кориця походить переважно зі Шрі-Ланки, Мадагаскару, Зондських островів, Маврикію та Індії. На відміну від неї, китайська кориця, яку найчастіше можна знайти в польських продуктових магазинах, вирощується переважно на півдні Китаю, а також у В'єтнамі та Бірмі. Китайська кориця набагато дешевша, ніж цейлонська, і характеризується більш інтенсивним ароматом і більш помітним гострим і пряним смаком. Крім того, китайська кориця темніша, твердіша і грубіша в порівнянні з цейлонською. Однак найбільш суттєвою відмінністю між цими двома видами кориці є вміст у них сполук під назвою кумарини, яким приписують шкідливий вплив на печінку. Так ось, цейлонська кориця містить приблизно в 250 разів менше кумаринів, ніж китайська, саме тому вона найбільш рекомендована як спеція до різних страв.
Кориця - харчова цінність
Кориця є хорошим джерелом багатьох різних речовин з широким спектром біологічної та фармакологічної активності. Багато людей вважають корицю чудодійною спецією завдяки вмісту в ній поліфенолів з сильними антиоксидантними та протизапальними властивостями. Серед найважливіших антиоксидантів, присутніх в кориці, є катехіни і фенольні кислоти, такі як корична кислота, ванільна кислота, галова кислота, кавова кислота, протокатехінова кислота, р-кумарова кислота, сирінгова кислота, ферулова кислота і гідроксибензойна кислота. Кумарини і коричний альдегід, які природним чином містяться в корі коричного дерева, в основному відповідають за смак і запах кориці. Вважається, що поліфеноли та циннамальдегід відповідають за більшість переваг для здоров'я, які дає регулярне включення кориці в раціон.
Кориця - властивості
Кориця містить ряд біологічно активних сполук з антиоксидантними властивостями, які захищають організм від шкідливого впливу активних форм кисню і можуть знизити ризик розвитку різноманітних захворювань, пов'язаних з цивілізацією. Сучасні дослідження свідчать про те, що кориця може позитивно впливати на артеріальний тиск, чутливість до інсуліну, рівень глюкози та ліпідів у крові, особливо у пацієнтів з порушеннями обміну речовин. Крім того, у фаховій літературі повідомляється, що кориця може позитивно впливати на нейродегенеративні захворювання і рак, а також полегшувати симптоми ревматоїдного артриту і менструального болю. Дослідження in vitro та на експериментальних моделях тварин показали, що кориця має антиоксидантні, протизапальні, антибактеріальні, противірусні та протигрибкові властивості.
Кориця - де купити і як використовувати?
Як спеція, кориця зазвичай доступна в продуктових магазинах у вигляді порошку або цілими паличками, упакованими в пакетик. На жаль, виробники та дистриб'ютори не завжди надають інформацію про те, який сорт кориці знаходиться в пакетику. Для переважної більшості продуктів, доступних на ринку, це найдешевша китайська кориця, але все ж варто уважно читати етикетку і, можливо, запитати виробника або дистриб'ютора перед покупкою. В аптеках та інтернет-магазинах також легко знайти дієтичні добавки, що містять екстракт кориці, зазвичай у формі капсул, таблеток або порошку. Любителі ароматерапії, з іншого боку, сьогодні можуть легко придбати в аптеках та аптечних пунктах олію кориці, яка є чудовим доповненням до ванн і масажів. Корицю як спецію можна додавати до вівсянки, каші, рису з фруктами (наприклад, яблуками), корисних десертів та зігріваючих чаїв восени і взимку.
Кориця - протипоказання
Як спецію корицю можна безпечно вживати переважній більшості людей у кількості, що не перевищує 1 чайної ложки (4 г) на день. Однак особливу обережність слід проявляти людям, які регулярно приймають ліки (наприклад, антидіабетичні та антикоагулянти), оскільки кориця, що використовується як спеція або харчова добавка, може взаємодіяти з деякими ліками, посилюючи їх дію або викликаючи можливі побічні ефекти. Надмірне вживання кориці може у деяких людей сприяти появі діареї, нудоти, блювоти і підвищеного потовиділення або навіть алергічних реакцій (набряк язика або ясен і відчуття печіння в роті). Дієтичні добавки, що містять корицю, слід вживати тільки в дозах, рекомендованих виробником, і з надійного джерела, оскільки при надмірному вживанні вони можуть викликати пошкодження печінки через вміст кумарину.
Джерела:
- Kutbi E.H., Sohouli M.H., Fatahi S. та ін. Сприятливий вплив кориці на пацієнтів з метаболічними захворюваннями: систематичний огляд і мета-аналіз "доза-відповідь" рандомізованих контрольованих досліджень. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022; 62 (22): 6113-6131.
- Хаді А., Кемпбелл М.С., Хассані Б. та ін. Вплив добавок кориці на артеріальний тиск у дорослих: систематичний огляд та мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. Clin Nutr ESPEN. 2020; 36: 10-16.
- Mousavi S.M., Karimi E., Hajishafiee M. та ін. Антигіпертензивні ефекти добавок кориці у дорослих: систематичний огляд та мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020; 60 (18): 3144-3154.
- Zare R., Nadjarzadeh A., Zarshenas M.M.: Ефективність кориці у пацієнтів з цукровим діабетом II типу: рандомізоване контрольоване клінічне дослідження. Clin Nutr. 2019; 38 (2): 549-556. doi:10.1016/j.clnu.2018.03.003
- Brancheau D., Patel B., Zughaib M.: Чи викликають добавки кориці гострий гепатит? Am J Case Rep. 2015; 16: 250-254.

Чи є еритрит найкращим підсолоджувачем?
