WPC - все про концентрат сироваткового протеїну

Білкові добавки на основі сироваткового протеїну надзвичайно популярні серед тих, хто регулярно відвідує спортзал для розвитку м'язової маси і сили. На ринку харчових добавок можна знайти кілька видів препаратів на основі сироваткового протеїну, серед яких найпоширеніший - концентрат сироваткового протеїну. Тож давайте з'ясуємо, що таке концентрат сироваткового протеїну, його переваги та коли його найкраще вживати.
- Що таке концентрат сироваткового протеїну?
- Як виробляється концентрат сироваткового протеїну і яке його застосування?
- WPC - короткий огляд
- Які переваги регулярного вживання WPC?
- Коли найкраще вживати WPC і як його дозувати?
- WPC - протипоказання
Що таке концентрат сироваткового протеїну?
Коров'яче молоко містить приблизно 3,3% загального білка, який складається з 80% казеїну і 20% сироваткових білків. Проте сироваткові білки включають β-лактоглобуліни, α-лактальбумін, бичачий сироватковий альбумін (БСА), імуноглобуліни, лактоферин, трансферин та багато менших білків і ферментів (наприклад, лактопероксидаза, лізоцим). Сироватка - це рідина, що утворюється після згортання коров'ячого молока, побічний продукт виробництва свіжого сиру, а також м'яких, напівтвердих і твердих сирів. Концентрат сироваткового білка (КСБ) - це продукт, що характеризується вмістом білка від 30 до 80%. Існує навіть три підгрупи WPC: з низьким (до 45%), середнім (до 60%) і високим (60-80%) вмістом білка в продукті. З трьох видів препаратів сироваткового протеїну (концентрат, ізолят і гідролізат) WPC є найдешевшим і зазвичай містить близько 80% білка і невелику кількість вуглеводів (близько 7%) і жирів (4-8%).
Як виробляється концентрат сироваткового протеїну і яке його застосування?
Концентрат сироваткового білка в даний час отримують шляхом низькотемпературної ультрафільтрації, використовуючи метод видалення небілкових компонентів з пастеризованої сироватки. WPC демонструє хороші желюючі, емульгуючі та водозв'язуючі властивості. Крім того, концентрат сироваткового білка підвищує поживну цінність багатьох харчових продуктів, до яких його додають. Поживна цінність WPC подібна до поживної цінності білка курячого яйця і, отже, є вищою, ніж у сухого молока. Це означає, що концентрат сироваткового білка є чудовою заміною сухого знежиреного молока. Тому WPC використовується у виробництві харчових концентратів, заморожених десертів, кисломолочних напоїв та інших напоїв (особливо з високим вмістом білка), і навіть як рецептурна добавка до м'ясних копченостей.
WPC - короткий огляд
Білкові добавки на основі сухого сироваткового протеїну є одними з найпоширеніших дієтичних добавок у світі як серед спортсменів, що беруть участь у змаганнях, так і серед спортсменів-любителів. Білкові поживні речовини (в тому числі і WPC) класифікуються Австралійським інститутом спорту як категорія А, до якої відносяться тільки речовини з добре задокументованими ефектами в спорті. Білкова добавка, що містить концентрат сироваткового протеїну, характеризується високою біологічною цінністю, хорошою засвоюваністю і легким засвоєнням. Крім того, WPC відрізняється високим вмістом амінокислот з розгалуженим ланцюгом (BCAA), до яких відносяться ізолейцин, лейцин і валін. Одна порція (30 г) білкової добавки на основі концентрату сироваткового протеїну забезпечує в середньому 24 г білка, 2 г вуглеводів (переважно лактози) і 1-2 г жирів, а також 115 ккал. Сироваткові протеїни вважаються кращими за інші протеїни, що тестувалися, в основному завдяки високому вмісту лейцину і швидкій кінетиці перетравлення і засвоєння амінокислот з розгалуженим ланцюгом.
Які переваги регулярного вживання WPC?
Дослідження показали, що регулярне вживання білкової добавки на основі концентрату сироваткового протеїну сприяє збільшенню м'язової маси і сили, а тим більше у людей, які регулярно тренуються в тренажерному залі. Високоякісний WPC ефективний для відновлення, підтримки і синтезу білків скелетних м'язів завдяки високому вмісту лейцину та інших незамінних амінокислот. Сучасні дослідження чітко показують, що добавки з сироватковим протеїном (в тому числі і WPC) сприятливо впливають на склад тіла, оскільки стимулюють розвиток сухої маси тіла і одночасно зменшують жирову масу, окружність талії та індекс маси тіла (особливо якщо людина регулярно займається силовими тренуваннями і контролює кількість споживаних калорій в раціоні харчування). Регулярне включення WPC в раціон активізує анаболічні процеси в усьому організмі і може прискорити швидкість відновлення після інтенсивних силових тренувань. Крім того, часте вживання WPC може знизити рівень глюкози в крові, придушити апетит і підвищити відчуття ситості, а також протидіяти виникненню саркопенії (втрата скелетної м'язової маси, сили і потужності з віком) і полегшити симптоми ракової кахексії.
Коли найкраще вживати WPC і як його дозувати?
Концентрат сироваткового протеїну може допомогти людині, яка регулярно займається спортом, задовольнити підвищену добову потребу в білку, оскільки це зручна, швидка в приготуванні і дуже приваблива на смак їжа, особливо після тренування. Дослідження показали, що найбільший приріст сили і м'язової маси спостерігається, коли білок надходить відразу після тренування (наприклад, до 2 годин після тренування з обтяженнями). Беручи до уваги оптимальний вміст лейцину в їжі, одна порція білкової добавки на основі концентрату сироваткового білка повинна забезпечувати не менше 20 грамів білка. Оптимальною порцією для переважної більшості людей є вживання 1-2 мірних ложок концентрату сироваткового протеїну, наприклад, для першого прийому їжі після силового тренування. Варто зазначити, що WPC також добре підійде як доповнення до ранкової вівсянки або вечірнього фруктового коктейлю.
WPC - протипоказання
Основним протипоказанням до вживання концентрату сироваткового протеїну є діагностована алергія на білки коров'ячого молока. WPC також містить невелику кількість лактози, тому людям з непереносимістю молочного цукру та/або шлунково-кишковими розладами (наприклад, синдром подразненого кишечника - СРК, бактеріальний надлишок в тонкому кишечнику - SIBO, запальні захворювання кишечника) слід уникати вживання таких білкових добавок. Крім того, концентрат сироваткового протеїну може загострити у деяких людей вугрові висипання на обличчі та тулубі.
Джерела:
-
West DWD, Abou Sawan S, Mazzulla M та ін.: Прийом сироваткового протеїну покращує метаболізм білків у всьому організмі та відновлення працездатності після силових вправ: подвійне сліпе перехресне дослідження. Поживні речовини. 2017 Лип 11;9(7):735.
-
Kerksick CM, Arent S, Schoenfeld BJ та ін.: Позиція Міжнародного товариства спортивного харчування: час вживання поживних речовин. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 29; 14:33.
-
A Castro LH, S de Araújo FH, M Olimpio MY та ін.: Порівняльний мета-аналіз впливу добавок концентрованого, гідролізованого та ізольованого сироваткового білка на склад тіла людей, які займаються фізичною активністю. Нутрієнти. 2019 Вересень 2;11(9):2047.
-
Bergia RE 3rd, Hudson JL, Campbell WW: Вплив добавок сироваткового білка на зміни складу тіла у жінок: систематичний огляд та мета-аналіз. Nutr Rev. 2018 Липень 1; 76 (7): 539-551.
-
Sepandi M, Samadi M, Shirvani H та ін. Вплив добавок сироваткового протеїну на показники ваги та складу тіла: мета-аналіз рандомізованих клінічних досліджень. Clin Nutr ESPEN. 2022 Aug;50:74-83.

Часник - ключові властивості
