Часник - ключові властивості

Часник - низькокалорійний овоч з характерним смаком і запахом, який містить ряд речовин з широким спектром біологічної та фармакологічної активності. Регулярне включення часнику в раціон харчування пов'язане з багатьма перевагами для здоров'я людини. Часник широко визнаний як природний антибіотик, який може допомогти запобігти і підтримати лікування застуди та багатьох інших захворювань.
- Часник - харчова цінність
- Часник - кардіопротекторні властивості
- Часник - протидіабетичні властивості
- Часник - протиракові властивості
- Часник - антимікробні властивості
- Часник - протипоказання
Часник - харчова цінність
Корисні для здоров'я властивості часнику в основному обумовлені наявністю органічних сульфідів, а особливо аліцину. Аліцин - це біологічно активна сполука, яка утворюється з аліцину в результаті пошкодження часникової цибулини, наприклад, при подрібненні або роздавлюванні зубчика часнику. Він має антибактеріальні, протигрибкові, протипротозойні, антиоксидантні та антикоагулянтні властивості. Крім згаданого вище аліцину, часник містить сапоніни, каротиноїди (наприклад, β-каротин, лютеїн, зеаксантин), флавоноїди (наприклад, рутин, кверцетин, мірицетин, апігенін), фенольні кислоти та вільні амінокислоти (наприклад, аргінін і метіонін). Часник також є джерелом вітамінів (вітамін С і вітаміни групи В) і мінералів (особливо калію, кальцію, фосфору, заліза, цинку, марганцю, міді та селену). Один середній зубчик часнику (5 г) містить лише 7,5 ккал.
Часник - кардіопротекторні властивості
Часник має добре задокументовані антиоксидантні, протизапальні, антитромботичні, антигіпертензивні, антиатеросклеротичні, фібринолітичні (тобто такі, що посилюють процес розщеплення тромбів) і васкулопротекторні (тобто такі, що ущільнюють ендотелій кровоносних судин) властивості, які можуть запобігати розвитку серцево-судинних захворювань. Доведено, що люди, які регулярно вживають часник, мають нижчий рівень загального холестерину та ліпопротеїнів низької щільності ЛПНЩ (так званого поганого холестерину) в крові. Добавки часнику, що приймаються в добовій дозі від 600 до 1200 мг, можуть також знижувати рівень тригліцеридів і трохи підвищувати рівень ліпопротеїдів високої щільності ЛПВЩ (так званого "хорошого холестерину") в крові. Часник перешкоджає всмоктуванню холестерину з шлунково-кишкового тракту і зменшує внутрішнє вироблення холестерину в організмі, що призводить до зниження рівня холестерину в крові. Сучасні дослідження також показують, що часник знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск, і навіть більше у пацієнтів з гіпертонією, коли часниковий препарат приймається в дозі 600 мг на добу протягом 3 місяців.
Часник - протидіабетичні властивості
Часник є рекомендованим дієтичним інгредієнтом для пацієнтів, які борються з діабетом та інсулінорезистентністю, завдяки своїм гіпоглікемічним (тобто знижуючим рівень глюкози в крові) та антидіабетичним властивостям. Регулярне включення часнику в раціон може сприяти помітному зниженню рівня глюкози в крові (від 10,90 до 21,02 мг/дл) і зниженню глікованого гемоглобіну (HbA1c), що є хорошим показником для оцінки довгострокового контролю глікемії. Часник виявляє гіпоглікемічні властивості при застосуванні в дозі від 600 до 1200 мг на добу протягом тривалого періоду часу, навіть 1-2 років. Крім того, дослідження показали, що споживання часнику не призводить до втрати ваги, хоча вживання часнику може призвести до зменшення об'єму талії.
Часник - протиракові властивості
Національний інститут раку США визначив часник як рослину з потужними протираковими властивостями. Передбачається, що протиракові властивості часнику в основному обумовлені вмістом аліцину. Дослідження показали, що споживання свіжого або приготованого часнику може знизити ризик раку шлунка на 47-51% і раку товстої кишки на 20-31%.
Часник - антимікробні властивості
Часник має сильні антимікробні властивості, а точніше, він має бактерицидну дію на багато видів грампозитивних і грамнегативних бактерій. Задокументовано, що часник може пригнічувати ріст патогенних бактерій, таких як: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae. Також зазначено, що часник може посилювати антибактеріальні властивості антибіотиків проти резистентних штамів бактерій. Часник також має імуностимулюючі властивості, тому його регулярне вживання може запобігти виникненню застуди, викликаної вірусами. Було доведено, що люди, які приймали часник, рідше хворіли на застуду і в той же час швидше одужували після вірусної інфекції.
Як їсти часник?
Найбільший терапевтичний ефект досягається при роздавлюванні або розчавлюванні свіжого зубчика часнику, без термічної обробки. Під впливом тепла (наприклад, при смаженні) часник втрачає частину своїх біологічно активних сполук і знижує свої антимікробні властивості. Сучасні дослідження показують, що добова доза часникового порошку, при якій можна очікувати бажаних властивостей, що сприяють здоров'ю, коливається від 600 до 1200 мг на день. Дуже просто можна припустити, що 1000 мг (1 г) часникового порошку еквівалентні половині свіжого зубчика часнику (2500 мг - 2,5 г).
Часник - протипоказання
Часник - це овоч, який є безпечним для здоров'я людини, хоча і може викликати деякі побічні ефекти. Найпоширенішими побічними ефектами вживання часнику є неприємний запах з рота, скарги з боку шлунково-кишкового тракту (включаючи печію, відрижку, метеоризм, біль у животі), кровотечі та алергічні реакції. Прийом часникових добавок також може посилити дію антикоагулянтів, антитромбоцитарних та протидіабетичних препаратів.
Джерела:
- Shabani E, Sayemiri K, Mohammadpour M.: Вплив часнику на ліпідний профіль і параметри глюкози у пацієнтів з діабетом: систематичний огляд і мета-аналіз. Prim Care Diabetes. 2019 Лютий;13(1):28-42.
- Рід К.: Часник знижує артеріальний тиск у гіпертоніків, покращує жорсткість артерій і мікробіоту кишечника: огляд і мета-аналіз. Exp Ther Med. 2020 Лютий;19(2):1472-1478.
- Рід К, Тобен С, Факлер П.: Вплив часнику на рівень ліпідів у сироватці крові: оновлений мета-аналіз. Nutr Rev. 2013 травень; 71(5):282-99.
- Рід К.: Часник знижує артеріальний тиск у гіпертоніків, регулює рівень холестерину в сироватці крові та стимулює імунітет: оновлений мета-аналіз та огляд. J Nutr. 2016 Feb;146(2):389S-396S.
- Kodali RT, Eslick GD: Мета-аналіз: чи знижує споживання часнику ризик раку шлунка? Nutr Cancer. 2015;67(1):1-11.
- Wan Q., Li N., Du L. та ін.: Споживання овочів Allium та здоров'я: загальний огляд мета-аналізів численних наслідків для здоров'я. Food Sci Nutr. 2019 Лип 10; 7(8):2451-2470.

Хром - як він впливає на організм?
