Все про таурин

Таурин - це небілкова амінокислота, яка часто зустрічається в тканинах людського організму. Найбільша кількість таурину міститься в серцевому м'язі та сітківці ока, дещо менша - в мозку, кишечнику, нирках та скелетних м'язах. Таурин - це сполука, яка виконує широкий спектр функцій в організмі людини і може проявляти широкий спектр властивостей, що сприяють зміцненню здоров'я.
- Таурин - властивості
- Таурин - харчові джерела
- Таурин - дозування
- Дефіцит таурину
- Прийом таурину - чи безпечно це?
Таурин - властивості
Таурин необхідний для нормального функціонування серцево-судинної системи, а також для розвитку і функціональної активності мозку, сітківки ока і скелетних м'язів. Таурин бере участь у виробленні жовчних кислот, підтримує систему антиоксидантного захисту організму, стабілізує клітинні мембрани і зменшує запалення. Крім того, таурин впливає на енергетичний обмін, концентрацію глюкози та ліпідів у крові, а також на регуляцію рівня іонів кальцію та натрію в клітинах. Доведено, що таурин має антиоксидантні, ергогенні (підвищує фізичну працездатність у спортсменів, які регулярно займаються спортом), антигіпертензивні, гепато- та нейропротекторні властивості.
Сучасні дослідження показують, що вживання таурину в дозах від 1,5 до 6,0 г на добу може сприяти значному зниженню систолічного та діастолічного артеріального тиску, в середньому на 3 мм рт.ст. Крім того, застосування таурину в дозі від 0,5 до 6,0 г на добу протягом періоду від 2 тижнів до 6 місяців може бути ефективним для зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску, а також рівня загального холестерину і тригліцеридів у крові у пацієнтів з метаболічними порушеннями (наприклад, діабет, гепатит, неалкогольний стеатогепатит, ожиріння, муковісцидоз, хронічний алкоголізм). Існують також вказівки на те, що тримісячний прийом таурину в добовій дозі 6 г (3 рази на день по 2 г) може знизити активність печінкових ферментів, а саме АсАТ і АЛТ, у пацієнтів з хронічним гепатитом. Крім того, результати дослідження за участю жінок у віці 33-54 років показали, що місячний прийом таурину в добовій дозі 3 г може призвести до зниження рівня гомоцистеїну в крові.
Також було доведено, що прийом таурину в дозах від 1,0 до 6,0 г на добу може підвищити м'язову витривалість під час виконання вправ на витривалість. Припускають, що добавки таурину можуть покращувати не тільки аеробну, але й анаеробну продуктивність (м'язову силу та потужність) та відновлення після тренування (зменшувати час після тренувального синдрому), а також можуть призводити до зниження окремих маркерів пошкодження скелетних м'язів (наприклад, креатинкінази - КФК).
Таурин - харчові джерела
Підраховано, що середньостатистична доросла людина споживає від 40 до 400 мг таурину щодня, залежно від кількості продуктів тваринного походження в раціоні. Таурин в основному міститься в продуктах тваринного походження, таких як м'ясо, субпродукти, риба і морепродукти. Найбагатші харчові джерела таурину включають
-
Устриці - 396 мг/100 г,
-
Атлантичний лосось - 130 мг/100 г,
-
свиняча печінка - 89 мг/100 г,
-
яловича печінка - 69 мг/100 г,
-
Тунець - 68 мг/100 г,
-
Свинина - 61 мг/100 г,
-
Баранина - 44 мг/100 г,
-
Яловичина - 43 мг/100 г,
-
Телятина - 40 мг/100 г,
-
Тріска - 31 мг/100 г.
Таурин також міститься в енергетичних напоях на рівні 350-400 мг на 100 мл напою. Крім того, людський організм здатен виробляти від 50 до 125 мг таурину на добу. Таурин синтезується в печінці та головному мозку за допомогою сірковмісних амінокислот (метіоніну та цистеїну) і вітаміну B6.
Таурин - дозування
На основі наявних наукових даних, оптимальна доза таурину для отримання відчутних переваг для здоров'я повинна становити від 1,5 до 6,0 г на добу. Для зниження систолічного та діастолічного артеріального тиску найчастіше рекомендується приймати 1,5 г таурину на добу, яку слід розділити на три менші порції по 0,5 г. З іншого боку, для поліпшення фізичної працездатності під час вправ на витривалість слід приймати від 1 до 3 г таурину за 60-120 хвилин до тренування, щоб досягти максимальної біодоступності.
Дефіцит таурину
Хронічний дефіцит таурину в раціоні людини може призвести до дисфункції центральної нервової системи (наприклад, депресії, тривожних розладів, психомоторної гіперактивності), дегенеративних змін сітківки ока, порушень функції печінки та серцево-судинної дисфункції**. Дефіцит таурину в організмі людини може бути спричинений низьким споживанням продуктів тваринного походження, які природно багаті на таурин. Тому вегани та вегетаріанці особливо вразливі до дефіциту таурину, оскільки вони не отримують таурин з їжею взагалі. Крім того, дефіцит таурину може бути наслідком аномального надходження вітаміну B6 і метіоніну, хронічного вживання протиепілептичних препаратів (особливо вігабатрину) і тривалого прийому високих доз бета-аланіну, який блокує дію таурину.
Прийом таурину - чи безпечно це?
Дослідження показали, що прийом таурину в добових дозах від 0,5 до 10 г не спричиняє жодних негативних наслідків для здоров'я. Вважається, що тривалий прийом таурину в дозі 3 г на день є абсолютно безпечним для здоров'я людини і не несе ризику будь-яких несприятливих наслідків. Таурин має дуже низьку токсичність, а встановлена середня летальна доза (LD-50) для щурів становить понад 7 г на кг загальної маси тіла.
Джерела:
-
Kurtz JA, VanDusseldorp TA, Doyle JA та ін. Таурин у спорті та фізичних вправах. J Int Soc Sports Nutr. 2021 травня 26; 18(1):39.
-
Schaffer S, Kim HW: Ефекти та механізми дії таурину як терапевтичного засобу. Biomol Ther (Сеул). 2018 травня 1; 26(3):225-241.
-
Jong CJ, Sandal P, Schaffer SW: Роль таурину в здоров'ї мітохондрій: більше, ніж просто антиоксидант. Molecules. 2021 Aug 13;26(16):4913.
-
Bae M, Ahmed K, Yim JE.: Сприятливий вплив таурину на метаболічні параметри у тварин та людей. J Obes Metab Syndr. 2022 Черв 30;31(2):134-146.
-
Guan L, Miao P.: Вплив добавок таурину на ожиріння, артеріальний тиск та ліпідний профіль: мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. Eur J Pharmacol. 2020 жовт 15; 885:173533.
-
Waldron M, Patterson SD, Tallent J та ін. Вплив пероральної дози таурину та періоду прийому добавок на продуктивність вправ на витривалість у людей: мета-аналіз. Sports Med. 2018 травень;48(5):1247-1253.

Який протеїн вибрати для відновлення?
