Дієтичний натрій

Натрій - поживна речовина, необхідна для нормального функціонування людського організму. Натрій бере участь у регуляції водно-електролітного та кислотно-лужного балансу, впливає на роботу нервової та м'язової систем. Хоча натрій є необхідним елементом для життя, слід приділяти увагу його надходженню в раціон харчування.
- Які функції виконує натрій в організмі людини?
- Джерела натрію в раціоні
- Потреба людського організму в натрії
- Наслідки надлишку натрію в раціоні
- Як зменшити вміст натрію в раціоні?
Які функції виконує натрій в організмі людини?
Натрій присутній в організмі людини в кількості 92-105 г, переважно в кістках, внутрішньоклітинних рідинах і тканинах. Фізіологічна концентрація натрію в крові коливається від 135 до 145 ммоль/л. Коли концентрація натрію в крові надмірна, виведення натрію з сечею збільшується, тоді як коли рівень натрію в крові знижується, натрій затримується в організмі. До найважливіших функцій натрію в організмі людини належать
- регуляція водно-електролітного балансу
- регуляція кислотно-лужної рівноваги
- регуляція кров'яного тиску,
- забезпечення належного функціонування нервової системи (проведення нервових імпульсів) та м'язової системи (забезпечення м'язових скорочень).
Крім того, натрій входить до складу соляної кислоти в шлунку, яка перешкоджає розмноженню патогенних бактерій, що потрапляють в травний тракт з їжею.
Джерела натрію в раціоні
Основним джерелом натрію в раціоні людини є кухонна сіль та продукти з її додаванням. До продуктів з найбільшим вмістом натрію належать
- хліб,
- перероблене м'ясо,
- м'ясні та рибні консерви,
- консервовані овочі,
- солоні закуски (наприклад, чіпси, сухарики, хлібні палички)
- фаст-фуд (наприклад, чіпси, пиріжки, піца, кебаби,
гамбургери), - готові суміші приправ
- сири (наприклад, сичужні),
- солоні горіхи
- соління (огірки, квашена капуста),
- деякі мінеральні лікувальні води (наприклад, Магдалена, Цубер, Францішек).
На етикетках харчових продуктів зазвичай вказують кількість солі (NaCl), а не натрію. Щоб легко перевести вміст солі в продукті в натрій, розділіть вміст солі, вказаний на етикетці, на 2,5. Якщо в 100 г певного харчового продукту міститься 1,5 г солі (1 500 мг), це означає, що продукт містить 0,6 г (600 мг) натрію.
Потреба людського організму в натрії
Згідно з чинними нормами харчування для польського населення, добова потреба в натрії не повинна перевищувати 1 500 мг. Це значення не залежить від статі та віку. Що стосується кількості солі, то допустима добова норма становить 5 г (2000 мг натрію ), що відповідає одній плоскій чайній ложці. Варто зазначити, що високий рівень фізичної активності та підвищена температура навколишнього середовища спричиняють більшу втрату натрію з потом, і в такому випадку потреба в цьому мінералі може перевищувати 1500 мг на добу.
Наслідки надлишку натрію в раціоні
У Польщі та в усьому світі дуже поширеним є перевищення достатньої дієтичної норми споживання натрію, яка становить 1500 мг, у 2-3 рази. Результати досліджень чітко вказують на те, що надлишок натрію є поширеним явищем у раціоні людей в країнах Західної Європи та США. Надлишок натрію в організмі людини може сприяти розвитку багатьох захворювань, серед яких
- високий кров'яний тиск
- ожиріння,
- камені в нирках,
- остеопороз,
- рак шлунка,
- інсульт,
- інфекція Helicobacter pylori,
- метаболічний синдром.
Занадто високий рівень натрію в крові (гіпернатріємія) може проявлятися надмірною спрагою, втомою, дратівливістю, млявістю, нудотою, м'язовою слабкістю і навіть судомами та комою.
Як зменшити вміст натрію в раціоні?
Існує багато способів зменшити споживання натрію з їжею. Для цього варто виконати деякі з наступних порад:
-
Не соліть їжу перед тим, як спробувати її на смак, а також при приготуванні продуктів з високим вмістом вуглеводів, таких як каша, рис, макарони, картопля та батат.
-
Замініть кухонну сіль сумішшю приправ без солі або обирайте сіль зі зниженим вмістом натрію, тобто сіль з низьким вмістом натрію та калію і магнію.
-
Слід обмежити споживання твердих сирів, моцарели, бринзи, плавлених сирів (бажано замінити їх на сир з низьким вмістом натрію), а також копченостей і риби.
-
Легкий хліб бажано замінити хлібом з борошна грубого помелу (наприклад, пшеничний хліб - житнім хлібом на натуральній заквасці).
-
Слід уникати фаст-фуду (наприклад, чіпсів, запіканок, піци, гамбургерів, шашликів, чізбургерів) і солоних закусок (крекерів, хлібних паличок, чіпсів, солоних горіхів).
-
Консервовані овочі (наприклад, кукурудза, зелений горошок, нут, квасоля) перед кожним вживанням слід ретельно промивати під проточною водою, щоб видалити частину натрію. Крім того, варто частіше звертатися до свіжих і заморожених овочів (без додавання солі).
-
Обмежте споживання маринованих овочів, до яких додають сіль у процесі виробництва. Соління - це хороша ідея, але важливо дотримуватися здорової поміркованості в їх споживанні, особливо у випадку маринованих огірків і квашеної капусти восени та взимку.
-
Варто обмежити споживання продуктів з високим ступенем обробки, які містять сіль, в тому числі: порошкові супи та соуси, соєвий соус, кетчуп, м'ясні та рибні консерви.
Джерела:
- Ярош М., Рихлік Є., Стось К. та ін. Норми харчування для польського населення та їх застосування. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, 2020.
- Aburto NJ, Ziolkovska A, Hooper L та ін. Вплив зниження споживання натрію на здоров'я: систематичний огляд та мета-аналіз. BMJ. 2013 Квітень 3;346:f1326.
- D'Elia L, Rossi G, Ippolito R та ін. Звичне споживання солі та ризик раку шлунка: мета-аналіз проспективних досліджень. Clin Nutr. 2012 Aug;31(4):489-98.
- Farquhar WB, Edwards DG, Jurkovitz CT та ін. Дієтичний натрій і здоров'я: більше, ніж просто артеріальний тиск. J Am Coll Cardiol. 2015 Mar 17;65(10):1042-50.

Вакуумне тренування - що це?
