Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Все про олію MCT

Olej MCT w miseczce obok drewnianej łyżki
09 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 490 Коментарі: 0

MCT олія - це дієтична добавка, що цікавить тих, хто бажає схуднути, а також професійних спортсменів та спортсменів-аматорів. Дослідження показали, що олія MCT - це продукт з широким спектром дії та застосування. Тож давайте з'ясуємо, що таке MCT олія та які властивості вона має.

MCT олія - що це таке?

Олія MCT - це продукт, який вже багато років доступний на польському ринку дієтичних добавок. Як випливає з назви, олія MCT містить тригліцериди середнього ланцюга (MCT), які є насиченими жирами, що складаються з жирних кислот з 6-10 атомами вуглецю в ацильному ланцюзі. Тригліцериди середнього ланцюга (MCT) не дуже поширені в продуктах харчування і в обмеженій кількості містяться лише в молочних жирах (вершковому маслі та жирних сирах) і тропічних оліях, таких як кокосова та пальмоядрова олії. Олія MCT складається з наступних жирних кислот, які зазвичай називають середньоланцюговими жирними кислотами (MCFA):

  • Капронова кислота (C6:0),

  • Каприлова кислота (C8:0),

  • капронова кислота (С10:0).

Прийнято вважати, що 12-вуглецева лауринова кислота також відноситься до середньоланцюгових жирних кислот, але насправді вона має проміжні властивості між середньо- і довголанцюговими жирними кислотами. З цієї причини її не відносять до MCFA.

Олія MCT - властивості

Дослідження показали, що споживання середньоланцюгових тригліцеридів, що містяться в олії MCT, може бути більш насичуючим, ніж споживання довголанцюгових тригліцеридів, таким чином сприяючи зниженню споживання енергії з їжею. Також припускають, що олія MCT, окрім сприяння схудненню, може знизити ризик розвитку метаболічного синдрому та абдомінального ожиріння, а також зменшити запалення. Олія MCT також може знижувати рівень глюкози в крові та зменшувати резистентність тканин до інсуліну у пацієнтів з надмірною вагою та діабетом 2 типу. Крім того, дослідження на експериментальних моделях тварин показали, що олія MCT допомагає підтримувати високу фізичну форму та працездатність під час тренувань при високій температурі навколишнього середовища. Середньоланцюгові жирні кислоти, що містяться в олії MCT, не стимулюють вивільнення панкреатичної ліпази і жовчі, а пасивно дифундують в епітеліальні клітини кишечника, тому вони всмоктуються набагато швидше, ніж довголанцюгові жирні кислоти, і зі швидкістю, подібною до глюкози. Тому олія MCT використовується для підтримки лікування захворювань печінки та підшлункової залози, а також порушень кишкового всмоктування, які часто супроводжуються жировою діареєю.

Як олія MCT впливає на рівень холестерину?

Добре відомо, що висока частка насичених жирних кислот у раціоні людини сприяє підвищенню концентрації загального холестерину та ліпопротеїдів низької щільності ЛПНЩ (так званого "поганого" холестерину) в крові. Однак, як виявилося, олія MCT, яка складається з середньоланцюгових насичених жирних кислот (6:0-10:0), не має значного впливу на концентрацію в крові загального холестерину, холестерину фракції ЛПНЩ або холестерину фракції ЛПВЩ**. Однак, олія MCT викликає незначне підвищення рівня тригліцеридів у сироватці крові. Варто зазначити, однак, що олія MCT, ймовірно, підвищує рівень загального холестерину і холестерину фракції ЛПНЩ порівняно з продуктами, що складаються переважно з ненасичених жирних кислот (наприклад, оливковою або ріпаковою олією), в той час як знижує їх порівняно з продуктами, що містять велику кількість довголанцюгових насичених жирних кислот.

Tabliczka z napisem cholesterol na tle stetoskopu

Чи допомагає олія MCT при схудненні?

Існуєприпущення, що олія MCT може сприяти негативному енергетичному балансу та зниженню ваги через збільшення витрат енергії та посилення окислення жирних кислот. Результати мета-аналізу 13 рандомізованих контрольованих клінічних досліджень (РКД) за участю 749 осіб показали, що в порівнянні з довголанцюговими тригліцеридами (>10 атомів вуглецю), МТК зменшували масу тіла (-0,51 кг), об'єм талії (-1,46 см), об'єм стегон (-0,79 см), загальний вміст жиру в організмі (-0,39%), а також загальний вміст підшкірного жиру (-0,46%) і вісцерального жиру (-0,55%) у дорослих. Заміна довголанцюгових тригліцеридів на олію MCT в раціоні харчування може призвести до помірної втрати ваги та покращення складу тіла без негативного впливу на ліпідний профіль крові.

Чи покращує олія MCT когнітивні функції?

Доведено, що вживання олії MCT може сприяти підвищенню рівня циркулюючих кетонових тіл у крові, що призводить до посилення енергетичного метаболізму мозку. Існують певні ознаки того, що дієтичні добавки з олією MCT можуть сприяти покращенню когнітивних функцій, особливо у пацієнтів з легкою та помірною формою хвороби Альцгеймера.

Олія MCT - як дозувати?

Олія MCT, що продається як дієтична добавка, зазвичай є комбінацією каприлової кислоти (50-80%) і каприлової кислоти (20-50%), які отримують з кокосової або пальмоядрової олії. Хоча досі не зовсім зрозуміло, яка добова доза необхідна для отримання потенційної користі для здоров'я від вживання олії MCT, більшість проведених досліджень використовували від 1 до 5 столових ложок (15-74 мл) на день. Найкраще розбити цю добову дозу олії MCT на кілька менших порцій протягом дня. Наразі олія MCT не має чітко визначеного верхнього допустимого рівня споживання (ВДР), але все ж рекомендується не перевищувати 4-7 столових ложок (60-100 мл) на день. У деяких людей вживання олії MCT може викликати легкі побічні ефекти, такі як нудота, блювота, діарея та розлад шлунку. Цього можна уникнути, починаючи з невеликих доз олії MCT, наприклад, з 1 чайної ложки (5 мл), і повільно збільшуючи щоденне споживання, якщо вона добре переноситься.

Джерела:

  • St-Onge MP, Bosarge A, Goree LL та ін. Вживання олії з тригліцеридами середнього ланцюга в рамках дієти для схуднення не призводить до несприятливого метаболічного профілю порівняно з оливковою олією. J Am Coll Nutr. 2008 Oct;27(5):547-52.

  • Wang Y, Liu Z, Han Y та ін.: Тригліцериди середнього ланцюга підвищують витривалість до фізичних навантажень через посилення мітохондріального біогенезу та метаболізму. PLoS One. 2018 Feb 8;13(2):e0191182.

  • Juby AG, Blackburn TE, Mager DR.: Використання олії тригліцеридів середнього ланцюга (MCT) у людей з хворобою Альцгеймера: рандомізоване, подвійне сліпе, плацебо-контрольоване, перехресне дослідження з відкритим продовженням. Alzheimers Dement (N Y). 2022 Mar 14;8(1):e12259.

  • Maher T, Clegg ME: Систематичний огляд та мета-аналіз впливу тригліцеридів середнього ланцюга на гостре відчуття ситості та споживання їжі. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):636-648.

  • McKenzie KM, Lee CM, Mijatovic J та ін. Олія із середньоланцюговими тригліцеридами та ліпіди крові: систематичний огляд та мета-аналіз рандомізованих досліджень. J Nutr. 2021 Oct 1; 151(10):2949-2956.

  • Mumme K, Stonehouse W.: Вплив тригліцеридів середнього ланцюга на втрату ваги та склад тіла: мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. J Acad Nutr Diet. 2015 Лютий; 115(2):249-263.

  • Castro CB, Dias CB, Hillebrandt H та ін. Середньоланцюгові жирні кислоти для профілактики або лікування хвороби Альцгеймера: систематичний огляд і мета-аналіз. Nutr Rev. 2023 Jan 12;nuac104.