Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Селен - властивості, джерела, дефіцит, надлишок

Lekarz wskazuje palcem na kostkę ze skrótem chemicznym Se
09 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 597 Коментарі: 0

Селен - мінерал, необхідний для нормального функціонування людського організму. Саме тому селен є частим інгредієнтом дієтичних добавок, метою яких є покращення загального психофізичного стану та самопочуття, а також запобігання розвитку багатьох захворювань, відомих як "хвороби цивілізації". Тож давайте з'ясуємо, які властивості селену сприяють зміцненню здоров'я та які ризики можуть бути пов'язані з його дефіцитом або надлишком.
[дод. текст].

Селен - властивості

Селен відіграє важливу роль у клітинному метаболізмі та нормальному функціонуванні щитовидної залози. Селен входить до складу глутатіонпероксидази, антиоксидантного ферменту, який захищає клітинні мембрани від пошкодження вільними радикалами**. Селен діє як антиоксидант, що захищає організм людини від окислювального стресу і може запобігати розвитку захворювань, спричинених вільними радикалами, в тому числі: серцево-судинних захворювань, раку та нейродегенеративних захворювань (особливо хвороби Альцгеймера).

Доведено, що селен має протиракові властивості, а отже, може знижувати ризик розвитку певних видів раку. Доведено, що селен захищає клітини від шкідливого впливу активних форм кисню, зменшує здатність канцерогенних сполук викликати мутацію і пригнічувати поділ ракових клітин, а також перешкоджає їх поширенню в тканинах організму. Крім того, селен підвищує імунітет організму, підтримує лікування білково-енергетичної недостатності та захищає від отруєння важкими металами (наприклад, кадмієм, свинцем, ртуттю, миш'яком і талієм).

Крім того, в літературі повідомляється, що добавки селену можуть знизити загальну смертність на 14% і скоротити тривалість перебування в лікарні серед критично хворих пацієнтів. Прийом селену також може сприяти значному зниженню індексу HOMA-B (який оцінює функцію бета-клітин острівцевих клітин підшлункової залози) та підвищенню індексу чутливості до інсуліну QUICKI. Прийом селену також може призвести до незначного зниження рівня загального холестерину, тригліцеридів і ліпопротеїдів дуже низької щільності (ЛПДНЩ) у крові. Також було показано, що селен у поєднанні з іншими антиоксидантами може знизити ризик смерті від серцево-судинних захворювань на 23% і ризик смертності від будь-яких причин на 10%. Селен також може позитивно впливати на чоловічу фертильність, оскільки він збільшує об'єм еякуляту і концентрацію сперматозоїдів, покращує їхню рухливість і морфологію.

Селен - харчові джерела

Основними харчовими джерелами селену в раціоні людини є субпродукти (особливо нирки), риба (наприклад, лосось, оселедець, тунець, камбала, тріска), молюски, м'ясо, яйця, а також молоко і молочні продукти (особливо сир). Вміст селену в молоці, молочних продуктах (наприклад, йогурті, кефірі, пахті, сирі) та яйцях сильно залежить від його вмісту в кормах для тварин. Крім того, селен міститься в рослинних продуктах, таких як бразильські горіхи, гречана крупа, гірке какао, рис, часник, гриби, волоські горіхи та сухі бобові (наприклад, горох, сочевиця, соя). Всмоктуванню селену з їжі сприяють білок, метіонін, вітаміни-антиоксиданти (А, С і Е) та інші харчові антиоксиданти. На відміну від цього, всмоктування селену зі шлунково-кишкового тракту знижується при низькому споживанні білка, наявності важких металів і високому вмісті сірки в їжі. Селен, що міститься в продуктах харчування у формі селенометіоніну, має високу біодоступність - понад 90%.

Produkty bogate w Selen: jajka, pierś, krewetki i inne

Потреба в селені

Добова потреба в селені на рівні рекомендованої добової норми (RDA) для дорослих жінок і чоловіків становить 55 мкг. У вагітних жінок потреба в селені зростає до 60 мкг на добу через необхідність забезпечення потреб плоду, що розвивається. Жінки, які годують груддю, також повинні отримувати більше селену - 70 мкг на добу, щоб доповнити кількість цього важливого мінералу, який міститься в грудному молоці.

Дефіцит селену

Незбалансована дієта, яка вкрай бідна на м'ясо, рибу, морепродукти, молоко, молочні продукти, яйця та бобові, може сприяти дефіциту селену. Люди з фенілкетонурією та хронічною нирковою недостатністю, а також вегани та вегетаріанці особливо схильні до ризику дефіциту селену. Найбільш відомими негативними побічними ефектами хронічного дефіциту селену є ювенільна кардіоміопатія (хвороба Кешана) та дистрофія суглобового хряща (хвороба Кашина-Бека). Дефіцит селену може підвищувати смертність від серцево-судинних і онкологічних захворювань та спричиняти кретинізм у дітей. Низькі концентрації селену часто спостерігаються при судинних захворюваннях, аутоімунних розладах, гострому панкреатиті, муковісцидозі, ретинопатії, депресії та СНІДі.

Селен - надлишок

Надлишок селену може бути токсичним для людини. Повідомлялося про смертельні випадки токсичності після випадкового вживання селену в грамах. Однак хронічна токсичність селену, що називається селенозом, може виникнути при споживанні менших доз селену протягом тривалого періоду часу. Найпоширенішими симптомами надлишку селену (хронічної токсичності) є ламкість і випадіння нігтів та волосся, а також депресія, емоційні коливання, нервозність, шлунково-кишкові розлади, шкірні висипання, запах часнику з рота, гіпергідроз і неврологічні розлади.

Джерела:

  • Jenkins DJA, Kitts D, Giovannucci EL та ін.: Селен, антиоксиданти, серцево-судинні захворювання та смертність від усіх причин: систематичний огляд та мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. Am J Clin Nutr. 2020 Dec 10; 112(6):1642-1652.

  • Zhang JW, Lin Y, Liu YM та ін. Надлишкове споживання селену пов'язане з мікроальбумінурією у жінок, але не у чоловіків серед дорослих з ожирінням: результати NHANES 2009-2018 рр. Front Nutr. 2023 Січ 25;10:1043395.

  • Zhao Y, Yang M, Mao Z та ін.: Клінічні результати застосування добавок селену у критично хворих пацієнтів: мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. Медицина (Балтимор). 2019 травень; 98(20):e15473.

  • Mahdavi Gorabi A, Hasani M, Djalalinia S та ін. Вплив добавок селену на глікемічні показники: мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень. J Diabetes Metab Disorder. 2019 Лип 4;18(2):349-362.

  • Hasani M, Djalalinia S, Sharifi F та ін. Вплив добавок селену на ліпідний профіль: систематичний огляд та мета-аналіз. Horm Metab Res. 2018 Oct;50(10):715-727.