Переваги куркуміну - які ефекти?

Натуральні спеції надзвичайно багаті на біологічно активні інгредієнти. Вони не тільки збагачують наші страви новими ароматами, смаками та кольорами, але й часто підтримують наш організм у багатьох аспектах здоров'я. Оздоровчі властивості довгого молочаю, рослини, яка століттями використовувалася як протизапальний засіб, пояснюються поліфенольними куркуміноїдами, що містяться в ньому, серед яких переважає куркумін. Це одна зі спецій, яка має відмінну репутацію за своїм впливом на здоров'я людини, про що свідчать тисячі досліджень, проведених з нею. У цій статті ми розглянемо інформацію про користь куркуміну в різних аспектах здоров'я. Читайте до кінця!
- Куркумін - жовтий пігмент з куркуми з чудовими властивостями
- Переваги вживання куркуміну
- Чи впливає куркумін на рак?
- Як приймати куркумін?
- Дозування куркуміну
- Підсумок
Куркумін - жовтий пігмент з куркуми з чудовими властивостями
Серед дієтичних добавок та харчових інгредієнтів куркумін є одним з лідерів за кількістю наукових публікацій. Дуже високі показники цитування найпопулярніших публікацій свідчать про те, що інтерес до куркуміну серед науковців величезний.
Куркумін - це поліфенол, який природним чином міститься в кореневищі рослини Curcuma longa. Багато хто з нас досить часто вживає його у своєму раціоні, особливо якщо ми любимо індійські страви. Серед іншого, каррі завдячує своїм кольором та ароматом куркуміну, що міститься в куркумі. Хоча регулярне споживання куркуми як спеції є здоровою і в більшості випадків бажаною практикою, конкретні переваги для здоров'я, як правило, можливі лише після перевищення порогу споживання куркуміну, що можливо при вживанні добавок з екстрактом куркуми.
Переваги вживання куркуміну
Куркумін виявляється настільки універсальним, що дослідники вивчають десятки захворювань, при яких він може потенційно допомогти.
Протизапальний та антиоксидантний потенціал
Антиоксидантні та протизапальні властивості - це два основні механізми, що пояснюють більшість переваг куркуміну при різних захворюваннях.
Вільні радикали спричиняють перекисне окислення мембранних ліпідів та окислювальне пошкодження ДНК і білків. Ці процеси сприяють розвитку різних патологій, ускладнення яких підвищують ризик атеросклерозу, нейродегенерації та інших станів. Дослідження показують, що куркумін є ефективним антиоксидантом, який допомагає контролювати окислювальний стрес і зменшувати ступінь пошкодження вільними радикалами. Серед іншого, куркумін покращує системні маркери оксидативного стресу і може підвищувати активність ендогенних антиоксидантів у сироватці крові, таких як супероксиддисмутаза (СОД) і глутатіонпероксидаза (GSH), а також каталази в плазмі.
Куркумін впливає на рецептори PPARγ і TLR, пригнічує експресію TNF-α і активацію NF-κB, інгібує ферменти ЦОГ-2, LOX і iNOS, а також впливає на багато інших фізіологічних шляхів, що регулюють запалення.
Патологічні процеси, індуковані оксидативним стресом, тісно пов'язані із запаленням. Один легко може бути спровокований іншим. Ось чому так корисно, що куркумін впливає на обидва аспекти одночасно.
Користь куркуміну для травної системи
На Далекому Сході куркуму використовували в давнину для підтримки травного тракту. Сучасні дані свідчать про те, що куркумін може бути корисним у випадках СРК та ЗЗК. Також з'являється все більше доказів того, що мікробіота кишечника бере участь у посередництві між куркуміном і запальними захворюваннями кишечника.
Досить багато досліджень куркуміну стосується його гепатопротекторних властивостей. Було проведено багато експериментів на гризунах, де куркумін, серед іншого, вводили їм ін'єкційно в моделях різних захворювань, отруєнь тощо. Спостерігалося багато позитивних ефектів, таких як поліпшення роботи печінкових ферментів, підвищення рівня антиоксидантних ферментів і зниження токсичності деяких препаратів, які навантажують печінку (наприклад, парацетамолу).
Користь куркуміну при артриті
Куркумін може зменшити запалення суглобів і полегшити больові симптоми, головним чином завдяки його протизапальній та хрящозахисній дії. Вплив куркуміну на запальні скарги в суглобах - одна з найбільш вивчених сфер дії цього поліфенолу.
У клінічному дослідженні екстракт куркуми застосовували пацієнтам з остеоартритом колінного суглоба. Було відзначено, що екстракт куркуми пригнічував запалення і покращував клінічні симптоми, а також знижував рівень IL-1β і окислювального стресу.
Серцево-судинні переваги куркуміну
Вплив на деякі параметри, пов'язані зі здоров'ям серцево-судинної системи, був відзначений навіть у здорових людей без будь-якого діагнозу і при низьких дозах (80 мг куркуміну в день). Покращувався рівень тригліцеридів, оксиду азоту, який розширює судини і покращує кровотік, підвищувалася функція нейтрофілів, пов'язана із запаленням.
У доклінічних дослідженнях є багато вказівок на антиатеросклеротичні ефекти, посилення функції ендотелію і загальний багатогранний захист серцево-судинної системи від численних загроз.
Користь куркуміну для нервової системи
Існує багато вказівок на нейропротекторні властивості куркуміну. Нейродегенеративні захворювання (включаючи хвороби Альцгеймера і Паркінсона), депресія, епілепсія та подібні неврологічні проблеми забирають величезну частину населення, тому нам потрібно якомога більше інгредієнтів в нашому меню, щоб захистити мозок від загроз.
Завдяки антиоксидантній, протизапальній та запобігаючій агрегації білків дії куркуміну, було проведено багато досліджень in vivo на моделях різних неврологічних станів. Серед іншого, було показано, що куркумін блокує вироблення запальних цитокінів і простагландинів в активованій мікроглії та астроцитах.
На прикладі хвороби Альцгеймера дослідники виділили ряд механізмів, за допомогою яких куркумін може потенційно допомогти, зокрема
- пригнічення вироблення пептиду Aβ (бета-амілоїду) шляхом зміни транспорту білка-попередника амілоїду
- зв'язування Аβ-пептидів та вплив на їх агрегацію;
- послаблення гіперфосфорилювання тау та збільшення його кліренсу;
- зниження Аβ-індукованої токсичності шляхом пригнічення фосфорилювання JNK-3;
- знижує рівень холестерину, тим самим зменшуючи ризик розвитку хвороби Альцгеймера;
- захист гематоенцефалічного бар'єру шляхом збільшення експресії OH-1;
- інгібування ацетилхолінестерази;
- відіграє роль у клітинній сигналізації через активацію шляхів Wnt;
- зменшує запалення та окислювальне пошкодження.
Чи впливає куркумін на рак?
Хоча тема раку (як його лікування, так і профілактики) є дуже складною і важко зробити однозначні висновки, певний потенціал у куркуміну вбачається. У літературі можна знайти численні доклінічні дослідження (на клітинних лініях або гризунах), які оцінюють протиракові ефекти куркуміну. Показано, що куркумін запобігає канцерогенезу, впливаючи на два процеси: ангіогенез і ріст ракових клітин. Він також пригнічує метастазування ракових клітин та індукує апоптоз ракових клітин. Однак для остаточних висновків потрібні надійні клінічні дослідження на людях.
Як приймати куркумін?
По-перше, дуже важливий момент: ви досягнете правильних доз куркуміну, лише вживаючи екстракт куркуми, а не саму кур куму як спецію. У спеції міститься лише кілька відсотків справжнього куркуміну.
Більше того, вживання куркуміну самого по собі (навіть екстрагованого) навряд чи буде корисним для здоров'я. Проблема полягає в його низькій біодоступності, що, схоже, в основному пов'язано з поганим всмоктуванням, швидким метаболізмом і швидким виведенням. Однак є кілька інгредієнтів, які можуть підвищити біодоступність, найвідомішим з яких є піперин. Піперин є основним активним інгредієнтом чорного перцю, а куркумін у поєднанні з піперином збільшує біодоступність на 2000%. Це пояснюється тим, що піперин є інгібітором Р-глікопротеїну, який обмежує біодоступність куркуміну.
Варто зазначити, що більшість досліджень, які відзначають вплив куркуміну на, наприклад, параметри, пов'язані з окислювальним стресом, включали додавання піперину для підвищення біодоступності. У тваринних моделях, навпаки, куркумін часто вводять ін'єкційно, оминаючи шлунково-кишковий тракт. У людей пероральне застосування куркуміну в його найпростішій формі і без додавання піперину може дати низьку ефективність і знизити ймовірність повторення корисних ефектів, які були виявлені в дослідженнях.
Дозування куркуміну
Куркуміноїди були схвалені Управлінням з контролю за продуктами і ліками США (FDA) як "загальновизнано безпечні" (GRAS), а клінічні випробування показали хороші профілі переносимості і безпеки навіть при дозах в діапазоні від 4 000 до 8 000 мг на добу і при дозах до 12 000 мг/добу добавки з 95% концентрацією трьох куркуміноїдів: куркуміну, бісдеметоксікуркуміну і деметоксікуркуміну.
Однак наведені вище приклади дозування є високими і використовуються для дуже специфічних переваг для здоров'я. У випадках профілактичного вживання або для більш м'якої підтримки здоров'я часто використовують добові дози до 1 000 мг куркуміну в поєднанні з піперином.
Підсумок
Куркумін має доклінічні докази у величезній кількості аспектів здоров'я. Деякі з них також підтверджені в клінічних випробуваннях, а деякі все ще чекають на добре сплановані дослідження на людях у майбутньому. Ми вже знаємо, що куркумін має великий потенціал. Однак ключ до отримання його переваг - це ефективне потрапляння його в кров. Це важливо, оскільки куркумін за своєю природою має дуже низьку біодоступність. Ключ до хороших результатів - використання куркуміну з підсилювачами біодоступності (наприклад, піперином) або в модифікованих хімічних формах, таких як ліпосоми, фітосоми або інші жирові комплекси.
Джерела:

Калорії - рахувати чи не рахувати?
