Чим корисна омега 3?

Препарати, що містять омега-3 поліненасичені жирні кислоти, в даний час викликають великий інтерес у споживачів західних країн. Багато людей покладають великі надії на дієтичні добавки з омега-3 жирними кислотами (особливо ЕПК і ДГК), які широко сприймаються як біологічно активні речовини з дуже широким спектром корисного впливу на організм людини.
- Чим відрізняються омега-3 жирні кислоти?
- Омега-3 жирні кислоти - властивості
- Яка добова потреба в омега-3 жирних кислотах?
- Продукти, багаті на омега-3 жирні кислоти
- Добавки Омега-3 - ефекти
- Як вживати омега-3 жирні кислоти?
Чим відрізняються омега-3 жирні кислоти?
Своєю назвою поліненасичені жирні кислоти Омега-3 зобов'язані відповідному положенню першого подвійного зв'язку у вуглецевому ланцюзі, який знаходиться біля третього атома вуглецю, рахуючи від метильної групи CH3. До поліненасичених жирних кислот Омега-3 відносяться:
- Альфа-ліноленова кислота (ALA) - належить до групи незамінних
ненасичених жирних кислот (НЖК), - ейкозапентаєнова кислота (ЕПК),
- докозагексаєнова кислота (ДГК).
Омега-3 жирні кислоти - властивості
Сучасні дослідження показують, що омега-3 поліненасичені жирні кислоти позитивно впливають на серцево-судинну систему, психічне здоров'я та когнітивні здібності. Зокрема, довголанцюгова поліненасичена жирна кислота ДГК надзвичайно важлива для розвитку нервової системи і правильного функціонування мозку та органу зору, а також міжклітинної сигналізації. ДГК відіграє важливу роль у нейротрансмісії мозку, когнітивному функціонуванні, енергетичному обміні та регуляції артеріального тиску. ДГК має протизапальні, антиоксидантні, антиалергенні, протиракові та кардіо- і нейропротекторні властивості. Регулярний прийом ДГК у дозі не менше 2 г на добу має захисну дію на нервові клітини у спортсменів контактних видів спорту.
ЕПК також необхідна для правильного розвитку і функціонування нервової системи та органу зору. Ця довголанцюгова поліненасичена жирна кислота з сімейства омега-3 має протизапальну та антикоагулянтну дію, а також підтримує імунну систему. ЕПК знижує рівень тригліцеридів у сироватці крові, нормалізує кров'яний тиск, полегшує симптоми депресії та покращує когнітивні функції.
Яка добова потреба в омега-3 жирних кислотах?
Згідно з чинними нормами харчування для польського населення, розробленими Національним інститутом громадського здоров'я - Національним інститутом гігієни**, добова потреба в омега-3 поліненасичених жирних кислотах для дітей, підлітків і дорослих на рівні достатнього споживання (ДНЖК) є такою:**
- ЕПК і ДГК: 250 мг (разом) - 2 порції риби на тиждень, в тому числі
колись жирні види (наприклад, лосось, райдужна форель або скумбрія
атлантична скумбрія). Вагітні та жінки, що годують груддю 250 мг ЕПК + від
від 100 до 200 мг ДГК. - Альфа-ліноленова кислота (ALA) - 0,5% від загальної калорійності добового раціону
(тобто 10 ккал у разі дієти з калорійністю
2000 ккал).
Продукти, багаті на омега-3 жирні кислоти
Найбільше омега-3 жирних кислот міститься в таких продуктах, як лляне насіння, насіння чіа, конопляне насіння, волоські горіхи, якісні м'які маргарини, лляна олія, ріпакова олія, соєва олія, олія зародків пшениці, жирні сорти риби (наприклад, лосось, оселедець, щука тощо) та соєва олія.Серед інших: лосось, оселедець, атлантична скумбрія, сардини, анчоус, кілька, райдужна форель), морепродукти (наприклад, креветки, устриці, мідії), морські водорості та олії з мікроводоростей Schizochytrium sp, олія з печінки тріски (риб'ячий жир) та олія з антарктичного криля. Залежно від сезону вилову, жирна риба містить від 1,4 до 2,5 г омега-3 жирних кислот: ЕПК і ДГК (разом) у 100 г м'язової тканини.
Забруднення навколишнього середовища призвело до забруднення риби переважно діоксинами та метильованою ртуттю, які становлять ризик для здоров'я її постійних споживачів. Однак з сучасних наукових звітів зрозуміло, що користь для здоров'я від вживання жирних сортів риби в кількості 1-2 порцій на тиждень значно переважає потенційні ризики забруднення. Варто також згадати, що природні поліненасичені жирні кислоти омега-3 ЕПК і ДГК та вітаміни-антиоксиданти (А і Е), що містяться в жирній рибі, відомі своїми потужними антиоксидантними та протизапальними властивостями, які пом'якшують наслідки впливу таких забруднювачів навколишнього середовища, як діоксини ТХДД, поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАУ) та поліхлоровані біфеніли (ПХБ).
Добавки Омега-3 - ефекти
У літературі повідомляється, що регулярне вживання риб'ячого жиру з високим вмістом ЕПК і ДГК сприяє значному зниженню рівня тригліцеридів у крові і поліпшенню самопочуття у пацієнтів з важкою депресією, а також помірному зниженню артеріального тиску у пацієнтів з гіпертонією. Риб'ячий жир також позитивно впливає на когнітивні функції, регенерацію скелетних м'язів після тренувань і роботу серцево-судинної системи у спортсменів на витривалість.
Як вживати омега-3 жирні кислоти?
Виявляється, що потенційна користь для здоров'я від прийому дієтичних добавок, що містять омега-3 поліненасичені жирні кислоти ЕПК і ДГК, не є миттєвою, а проявляється лише в результаті тривалого вживання. Враховуючи цей факт, добавки, що містять омега-3 жирні кислоти, можна приймати в будь-який час доби, хоча дуже важливо щоразу вживати їх з їжею, яка є хорошим джерелом жирів, щоб підвищити їх всмоктування в шлунково-кишковому тракті і мінімізувати ризик виникнення певних побічних ефектів, таких як закид шлункового вмісту в стравохід, відрижка або нудота.
Джерела:
- Mattress E, Marczynski Z, Bodek KH: Роль жирних кислот Омега-3
та Омега-6 в організмі людини. BROMAT. CHEM. TOXICOL. - XLVI,
2013, 2, 225 - 233. - Гаммон М.А., Річчіоні Г., Паррінелло Г. та ін.: Омега-3 поліненасичені жирні кислоти
жирні кислоти: переваги та кінцеві точки у спорті. Поживні речовини. 2018 Грудень
27;11(1):46. - Реймерс А, Люнг Х.: Нова роль омега-3 жирних кислот як
терапевтичного варіанту при нервово-психічних розладах. Ther Adv.
Psychopharmacol. 2019 Jun 24;9:2045125319858901. - Jarosz M., Rychlik E., Stoś K. та ін.: Стандарти харчування для населення
Польщі та їх застосування. Національний інститут громадського здоров'я -
Національний інститут громадського здоров'я - Національний інститут гігієни, 2020. - Bernasconi AA, Wiest MM, Lavie CJ та ін.: Вплив дозування Омега-3
на серцево-судинні результати: оновлений мета-аналіз та
Мета-регресія інтервенційних досліджень. Mayo Clin Proc. 2021
Лютий; 96(2):304-313. - Khan SU, Lone AN, Khan MS та ін.: Вплив омега-3 жирних кислот на
серцево-судинні наслідки: систематичний огляд та мета-аналіз.
EClinicalMedicine. 2021 Лип 8;38:100997. - Cornish SM, Cordingley DM, Shaw KA та ін.: Вплив добавок Омега-3
Омега-3 окремо та в поєднанні з силовими вправами на
Скелетні м'язи у людей похилого віку: систематичний огляд та
Мета-аналіз. Нутрієнти. 2022 травня 26;14(11):2221.

Який ефект має гінкго білоба? Дізнайтеся, що він може зробити для вашого мозку та серця
