Пробіотики - як вони впливають на організм?

Акцент на важливості мікробіоти шлунково-кишкового тракту для підтримки здоров'я і в патогенезі численних хронічних захворювань (наприклад, запальних захворювань кишечника, синдрому подразненого кишечника, психіатричних розладів) означає, що її модифікація в даний час викликає великий інтерес. На склад мікробіому кишечника суттєво впливають пробіотики, пребіотики, синбіотики, антибіотики та трансплантація (перенесення) мікробіоти кишечника.
- Що таке пробіотики?
- Пробіотики - властивості
- Пробіотики - застосування
- Пробіотики - чи безпечні вони?
- Пробіотики - коли вони можуть бути шкідливими?
Що таке пробіотики?
Пробіотики - це живі мікроорганізми, які при введенні в адекватних кількостях чинять сприятливий вплив на здоров'я організму господаря. До мікроорганізмів з пробіотичною активністю належать, зокрема, бактерії, що відповідають за вироблення молочної кислоти з родів Lactobacillus (наприклад, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus) та Bifidobacterium (наприклад, Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve). Варто зазначити, що таксономія мікроорганізмів, які історично належать до роду Lactobacillus, змінилася у квітні 2020 року, і тепер для деяких з раніше згаданих штамів використовуються наступні назви: Lacticaseibacillus casei, Limosilactobacillus reuteri, Lacticaseibacillus rhamnosus. Інші мікроорганізми, які ми традиційно відносимо до пробіотиків, - це дріжджі Saccharomyces boulardii.
Пробіотики - властивості
Обов'язково варто підкреслити, що властивості пробіотиків переважно залежать від штаму. Це означає, що результати експериментів, проведених з певним штамом, не можуть бути представлені як достовірні докази ефективності інших, неперевірених штамів пробіотичних бактерій. Як згадувалося раніше, не існує єдиного способу дії, спільного для всіх пробіотиків, але загалом можна виділити три основні механізми дії:
-
Спільні для багатьох родів: вироблення коротколанцюгових жирних кислот, вплив на кишковий транзит, захист від колонізації, нормалізація мікробіому, конкуренція з патогенними мікроорганізмами, вплив на підвищений обмін ентероцитів (тобто епітеліальних клітин тонкого кишечника).
-
Спільні для окремих видів бактерій: стабілізація кишкового бар'єру, вироблення вітамінів (В1, В7, В9 і К), метаболізм солей жовчних кислот, прямий антагонізм, ферментативна активність, нейтралізація канцерогенів (тобто зовнішніх канцерогенів).
-
Штам-специфічні: ендокринна дія, нейрогенна дія, модуляція імунної відповіді, вироблення специфічних біологічно активних речовин.
Пробіотики - застосування
Рекомендації Американської гастроентерологічної асоціації 2020 року щодо застосування пробіотиків при окремих захворюваннях шлунково-кишкового тракту пропонують добавки з наступними штамами пробіотичних бактерій (включені лише ті, які в даний час доступні в Польщі):
- Saccharomyces boulardii_ для профілактики патогенної інфекції
Clostridium difficile у дорослих та дітей, які приймають антибіотики. - Комбінація 8 штамів пробіотичних бактерій (L. paracasei DSM
24733, L. plantarum DSM 24 730, L. acidophilus DSM 24735, L.
delbrueckii subsp. bulgaricus DSM 24734, B. longum DSM 24736, B.
infantis DSM 24737, B. breve DSM 24732, S. thermophilus DSM 247) у
дорослих та дітей при лікуванні мукозитів (пухітів)
(пахіти). - L. rhamnosus GG ATCC 57103 та L. reuteri DSM 17938 для
профілактики некротичного ентероколіту (НЕК) у недоношених дітей.
На противагу цьому, поточні рекомендації Польського товариства гастроентерологів 2018 року пропонують використовувати окремі штами пробіотичних бактерій або суміші пробіотичних штамів, протестовані на ефективність, для лікування синдрому подразненого кишечника (СПК) для полегшення як загальних симптомів, так і здуття живота та діареї. Серед рекомендованих на сьогоднішній день препаратів можна виділити наступні:
- Bifidobacterium infantis_ 35 624
- Lactiplantibacillus plantarum_ 299v
- Saccharomyces boulardii_ CNCM I-745
Пробіотики - чи безпечні вони?
Пробіотики, як правило, вважаються безпечними та добре переносяться, про що свідчить їхній статус GRAS (Generally Recognized As Safe) від Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) та статус Qualified Presumption of Safety (QPS) в країнах Європейського Союзу. Загалом, пробіотики, зареєстровані як лікарські засоби або фармацевтичні препарати, вважаються значно якіснішими, ніж ті, що зареєстровані як харчові добавки. На ринку доступні препарати, що містять один або декілька штамів, але немає чітких доказів того, що вживання лише препаратів, що містять декілька штамів, призведе до значно більших переваг для здоров'я та терапевтичних ефектів, ніж від вживання препаратів, що містять один штам.
Пробіотики - коли вони можуть бути шкідливими?
При сучасному рівні знань не викликає сумнівів , що слід дотримуватися особливої обережності при введенні можливої пробіотичної терапії недоношеним дітям, пацієнтам з ослабленим імунітетом, важкохворим пацієнтам, які перебувають у відділенні інтенсивної терапії, а також пацієнтам з катетером, встановленим у великі вени. Введення препаратів, що містять пробіотичні штами, через єюностому також може бути фактором ризику виникнення побічних ефектів, пов'язаних з їх застосуванням. У фаховій літературі також повідомлялося про декілька випадків грибкових захворювань у осіб, які отримували Saccharomyces boulardii, та бактеріємії у осіб, які отримували пробіотичні бактерії. Однак у світлі сучасних наукових даних вважається, що ризик розвитку бактеріємії практично незначний і що споживання високоякісних пробіотичних фармацевтичних препаратів здоровими дорослими людьми є абсолютно безпечним.
Джерела:
- Шаєвська Г.: Пробіотики - сучасний стан знань та рекомендації для
клінічної практики. Мед. Prakt., 2017; 7-8: 19-37. - Rondanelli M, Faliva MA, Perna S та ін.: Використання пробіотиків у
клінічній практиці: де ми зараз? Огляд існуючих
мета-аналізів. Gut Microbes. 2017 Листопад 2;8(6):521-543. - Khalesi S, Bellissimo N, Vandelanotte C та ін.: Огляд
пробіотичних добавок у здорових дорослих: корисно чи ні? Eur J
Clin Nutr. 2019 Січ;73(1):24-37. - Ставропулу Е., Безірцоглу Е.: Пробіотики в медицині: довга
Дебати. Front Immunol. 2020 Sep 25;11:2192. - Шаєвська Г.: Роль пробіотиків у профілактиці та лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту.
шлунково-кишкового тракту згідно з сучасними рекомендаціями. Med. Prakt., 2021;
1: 44-53.

Чим корисна омега 3?
