Безкоштовна доставка в Польщу від 200 злотих. Безкоштовна доставка до Польщі від 200 злотих Доставка протягом 24 годин Недорога міжнародна доставка На ринку з 2005 року Blog Довідка Категорії Виробники MENU Blog Кошик для покупок

Ваш кошик порожній!

Навіщо приймати альфа-ліпоєву кислоту?

Rozsypane kapsułki z kwasem alfa-liponowym
09 Жовтень 2024
Опубліковано: Mateusz Durbas Times Read: 540 Коментарі: 0

Альфа-ліпоєва кислота (ALA) - потужний антиоксидант, який природним чином міститься в продуктах харчування, а також виробляється в організмі людини. Альфа-ліпоєву кислоту називають вітаміноподібною речовиною, оскільки вона хімічно нагадує вітаміни групи В. Давайте з'ясуємо, чому варто приймати альфа-ліпоєву кислоту.

Альфа-ліпоєва кислота - властивості

Альфа-ліпоєва кислота має антиоксидантні, протизапальні, антидіабетичні, антиатеросклеротичні, антиоксидантні, антивікові, кардіо- та нейропротекторні властивості. Альфа-ліпоєва кислота зменшує запалення і захищає клітини організму від шкідливого впливу активних форм кисню. Дослідження на людях показали, що прийом альфа-ліпоєвої кислоти сприяє значному зниженню маркерів запалення в крові, таких як С-реактивний білок (СРБ), інтерлейкін-6 (ІЛ-6) та фактор некрозу пухлин-альфа (ФНП-альфа). Прийом альфа-ліпоєвої кислоти може запобігти пізнім ускладненням діабету, особливо діабетичній нейропатії- пошкодженню нервів, що призводить до втрати чутливості до дотику, вібрації, болю та температури. Було показано, що 4-тижневий прийом альфа-ліпоєвої кислоти може полегшити ці симптоми діабетичної нейропатії. Крім того, альфа-ліпоєва кислота може сприяти зниженню ваги, сповільнювати зниження когнітивних функцій у пацієнтів з хворобою Альцгеймера та зменшувати маркери оксидативного стресу і запалення у людей з діабетом 2 типу та ішемічною хворобою серця*.

Альфа-ліпоєва кислота - знижує рівень цукру та холестерину в крові

Прийом альфа-ліпоєвої кислоти може знизити рівень глюкози в крові, загального холестерину, ліпопротеїнів низької щільності ЛПНЩ (так званий "поганий" холестерин) і тригліцеридів**. Зокрема, у пацієнтів з діабетом 2 типу, які приймали альфа-ліпоєву кислоту, спостерігалося зниження рівня глюкози в крові натще, а також глікованого гемоглобіну (HbA1c), тригліцеридів і холестерину фракції ЛПНЩ. **Прийом альфа-ліпоєвої кислоти може також знижувати рівень інсуліну в крові натщесерце та індекс інсулінорезистентності (HOMA-IR) у дорослих. Було показано, що люди з ожирінням, які приймали альфа-ліпоєву кислоту в дозі понад 600 мг на добу, мали більш значне поліпшення ліпідограми. Це може свідчити про те, що прийом альфа-ліпоєвої кислоти є більш ефективним у людей з порушеннями ліпідного та вуглеводного обміну.

Альфа-ліпоєва кислота - харчові джерела

Альфа-ліпоєва кислота існує у двох хімічних формах, які у професійній термінології називаються енантіомерами (ізомерами) S і R. Енантіомер R в основному відповідає за властивості альфа-ліпоєвої кислоти, що сприяють зміцненню здоров'я. Їжа є природним джерелом ізомеру R, тоді як дієтичні добавки містять як енантіомер R, так і S**. Крім того, **альфа-ліпоєва кислота виробляється в організмі людини, але в недостатній кількості для задоволення енергетичних потреб клітин.

Основними харчовими джерелами альфа-ліпоєвої кислоти в раціоні людини є овочі, фрукти та м'ясо і субпродукти. Альфа-ліпоєва кислота природним чином міститься в таких продуктах, як шпинат, броколі, брюссельська капуста, помідори, рисові висівки, а також у печінці, серці та нирках тварин. Субпродукти містять альфа-ліпоєву кислоту, оскільки вона синтезується в мітохондріях тканин ссавців, які характеризуються високою активністю і великою кількістю мітохондрій (наприклад, сім'яники, серце, нирки, печінка).

Posiłki bogate w kwas alfa-liponowy: krem z pomidorów, szpinaku i brokułów

Альфа-ліпоєва кислота - дозування

Сучасні дослідження показують, що прийом альфа-ліпоєвої кислоти є ефективним у добовій дозі від 300 до 600 мг. У деяких дослідженнях використовувалися набагато вищі дози - до 1200 мг на добу, що не викликало жодних негативних побічних ефектів. Дієтичні добавки, що містять альфа-ліпоєву кислоту, можна приймати натщесерце. Вказується, що альфа-ліпоєва кислота всмоктується за допомогою транспортерів і не вимагає присутності жирів в їжі, незважаючи на те, що є жиророзчинною сполукою.

Альфа-ліпоєва кислота - побічні ефекти

Дослідження, проведені на людях, показали, що прийом альфа-ліпоєвої кислоти в добовій дозі до 2400 мг є абсолютно безпечним для здоров'я людини і не має негативних побічних ефектів. Прийом альфа-ліпоєвої кислоти також безпечний для вагітних жінок.

Однак у деяких людей альфа-ліпоєва кислота може викликати нудоту, блювоту і легкі шкірні реакції. Крім того, всі люди, які регулярно приймають ліки від діабету, повинні бути особливо обережними при додаванні альфа-ліпоєвої кислоти, оскільки їх одночасне застосування може призвести до занадто сильного зниження рівня глюкози в крові. Існують також вказівки на те, що прийом альфа-ліпоєвої кислоти може сприяти зниженню рівня гормонів щитовидної залози в крові, тому пацієнтам з гіпотиреозом слід проконсультуватися зі своїм лікарем щодо вживання альфа-ліпоєвої кислоти.

Джерела:

  • Haghighatdoost F, Hariri M.: Чи впливає альфа-ліпоєва кислота на ліпідний профіль? Мета-аналіз та систематичний огляд рандомізованих контрольованих досліджень. Eur J Pharmacol. 2019 Mar 15; 847:1-10.

  • Mousavi SM, Shab-Bidar S, Kord-Varkaneh H та ін. Вплив добавок альфа-ліпоєвої кислоти на ліпідний профіль: систематичний огляд та мета-аналіз контрольованих клінічних досліджень. Харчування. 2019 Mar;59:121-130.

  • Jibril AT, Jayedi A, Shab-Bidar S.: Ефективність та безпека перорального прийому альфа-ліпоєвої кислоти для лікування діабету 2 типу: систематичний огляд та мета-аналіз "доза-відповідь" рандомізованих досліджень. Endocr Connect. 2022 Sep 26;11(10):e220322.

  • Mahmoudi-Nezhad M, Vajdi M, Farhangi MA: Оновлений систематичний огляд та мета-аналіз "доза-відповідь" впливу добавок α-ліпоєвої кислоти на глікемічні маркери у дорослих. Харчування. 2021 Feb;82:111041.

  • Fogacci F, Rizzo M, Krogager C та ін. Оцінка безпеки добавок α-ліпоєвої кислоти: систематичний огляд і мета-аналіз рандомізованих плацебо-контрольованих клінічних досліджень. Антиоксиданти (Базель). 2020 Oct 19;9(10):1011.

  • Vajdi M, Abbasalizad Farhangi M.: Добавки альфа-ліпоєвої кислоти значно знижують ризик ожиріння в оновленому систематичному огляді та мета-аналізі відповіді на дозу рандомізованих плацебо-контрольованих клінічних досліджень. Int J Clin Pract. 2020 Jun;74(6):e13493.