Рослинні флавоноїди в дієті та харчових добавках - що це таке і які їхні властивості?

Що робить рослини корисними для людини? Вітаміни? Мінерали? Клітковина? Без сумніву, але є ще дещо - флавоноїди. Ці природні речовини забезпечують рослинам захист, а людям - безліч корисних для здоров'я властивостей. Завдяки їхній силі дієтичні добавки з ізольованими флавоноїдами мають величезну кількість ентузіастів, а вчені постійно досліджують їхнє потенційне застосування в медицині. У цій статті ми поговоримо про те, що таке флавоноїди, як вони діють і що потрібно їсти, щоб їх отримати. Читайте до кінця!
- Визначення та характеристики флавоноїдів
- Рослинні джерела флавоноїдів
- Біологічні та медичні ефекти флавоноїдів
- Практичне використання та добавки флавоноїдів
- Флавоноїди в косметиці та фармакології
- Резюме
Визначення та характеристики флавоноїдів
Флавоноїди - це група природних речовин зі змінною фенольною структурою. Вони є однією з найбільш характерних категорій речовин, що містяться в рослинах. Вони виконують в рослинах багато функцій, в основному захисні. Вони добре відомі своїм сприятливим впливом на здоров'я людини.
Флавоноїди, через відмінності в структурній будові, поділяються на кілька підгруп[1], серед яких
- антоціани,
- халкони,
- флаванони,
- флавони,
- флавоноли,
- ізофлавони.
Біологічно флавоноїди є вторинними метаболітами, які складаються переважно з бензопіронового кільця, що містить фенольні або поліфенольні групи в різних положеннях.
На сьогоднішній день виділено та ідентифіковано понад 10 000 флавоноїдних сполук[2]. Вражає, чи не так?
Навіщо рослинам потрібні флавоноїди?
Багато флавоноїдних сполук мають інтенсивне забарвлення і водночас є пігментами, які надають кольору квітам або іншим частинам рослини. Частково вони також надають квітам аромат. Це одні з тих властивостей, завдяки яким флавоноїди допомагають рослинам розмножуватися. Своїми властивостями вони приваблюють запилювачів, заохочуючи їх візуально та нюхово.
Флавоноїди захищають рослини від різноманітних біотичних та абіотичнихстресів, діють як унікальні УФ-фільтри, сигнальні молекули, фітоалексини, детоксикатори та антимікробні захисні сполуки. Вони відіграють певну роль у зниженні морозостійкості, посухостійкості та можуть відігравати функціональну роль в акліматизації рослин до спеки та морозостійкості. Таким чином, вони є своєрідними внутрішніми адаптогенами для рослин.
Можливо, вас заінтригував термін "фітоалексин" у попередньому абзаці? Так от, деякі флавоноїди навіть забезпечують рослинам захисний ефект від хижаків. Фітоалексини - це речовини, які рослини виробляють у більшій кількості у відповідь на атаку патогенів. Багато флавоноїдів розвинулися як біологічно активні сполуки, які втручаються в нуклеїнові кислоти або білки і проявляють антимікробні, інсектицидні та фармакологічні властивості[1]. З цієї причини деякі флавоноїди, хоча в основному використовуються людиною для зміцнення здоров'я, також мають потенційне застосування в сільському господарстві в якості пестицидів.
Історія дослідження флавоноїдів
У наукових базах даних доступна величезна кількість публікацій з результатами досліджень in vitro та in silico за участю різних флавоноїдів. Сьогодні все більше і більше властивостей, виявлених в цих доклінічних дослідженнях, підтверджуються в клінічних випробуваннях на людях. Попереду ще довгий шлях, щоб всебічно дослідити всі можливості, які відкриває перед нами споживання флавоноїдів, як у щоденному раціоні, так і в харчових добавках. Однак це інформація, на яку варто зачекати!
Як для наукових досліджень, так і для харчових добавок, більшість флавоноїдів виділяють з рослин. Однак зараз ми перебуваємо на етапі, коли технологія in vitro дозволила отримати нові знання про здатність культури рослинних клітин виробляти такі ж цінні хімічні сполуки, як і батьківські рослини[1]. Досягнення в методах культивування рослинних тканин для виробництва флавоноїдів перевершили всі очікування. Як наслідок, цілком можливо, що пропозиція ізольованих флавоноїдів на ринку в найближчому майбутньому значно збільшиться, що зробить дієтичні добавки з натуральними флавоноїдами ще більш доступними. Таким чином, більша частина населення зможе скористатися величезними профілактичними та оздоровчими властивостями цих антиоксидантів.
Рослинні джерела флавоноїдів
Вони містяться в багатьох продуктах харчування, в тому числі
- фрукти,
- овочі
- зернові
- кора,
- коріння
- стебла,
- квіти,
- чай,
- вино.
У таблиці нижче ви знайдете більш детальну інформацію про те, в яких продуктах можна знайти певні підгрупи флавоноїдів
Їх багатий вміст у травах, овочах і фруктах означає, що практично кожен, хто намагається дотримуватися здорового харчування, автоматично отримує користь від багатьох властивостей флавоноїдів, навіть не усвідомлюючи цього.
Висококонцентровані рослинні екстракти, що містять до 99% флавоноїдів, використовуються у виробництві дієтичних добавок.
Біологічні та медичні ефекти флавоноїдів
Потенціал флавоноїдів, що спостерігається в дослідженнях, включає антиоксидантні, протизапальні, антимутагенні та протиракові властивості в поєднанні з їх здатністю модулювати ключові функції клітинних ферментів. Захист від вірусів, протидія алергічним реакціям і навіть протидія онкологічним процесам - це інші властивості, які були відзначені в дослідженнях, хоча вони вже більш специфічні для конкретних груп і представників флавоноїдів. Дослідження окремих флавоноїдів дають вагомі докази того, що овочі та фрукти повинні бути присутніми в раціоні якомога більше.
На графіку нижче показані детальні властивості флавоноїдів, включаючи конкретні біохімічні механізми.
Джерело графіки - PMID: 28620474
Антиоксидантні властивості
Клітини і тканини в організмі постійно знаходяться під загрозою пошкодження вільними радикалами та активними формами кисню. Найбільшу загрозу становить перекисне окислення ліпідів, яке призводить до пошкодження клітинних мембран.
Вільні радикали та активні форми кисню утворюються в процесі нормального кисневого обміну, тому їх щоденне утворення є абсолютно нормальним і нешкідливим, за умови, що в організмі підтримується баланс за рахунок достатнього надходження антиоксидантів. Це включає як власне вироблення антиоксидантних ферментів організмом, так і надходження антиоксидантів з їжею, наприклад, у вигляді флавоноїдів.
Майже кожна група флавоноїдів має здатність діяти як антиоксидант. Флавони та катехіни є найпотужнішими у захисті організму від активних форм кисню.[1] Антиоксидантні властивості є основним предметом інтересу дослідників до флавоноїдів і лежать в основі багатьох властивостей, що сприяють зміцненню здоров'я, виявлених під час клінічних випробувань.
Протизапальні ефекти
Гостре, короткочасне запалення, викликане певним подразником, може вивести організм з кількох зв'язків. Проблема виникає, коли запалення зберігається протягом тривалого періоду часу, навіть якщо воно не є сильним. Це можна порівняти з тим, що системи відновлення перебувають у постійній готовності, без можливості відпочити і без видимої причини для цього. Рано чи пізно настане перевантаження, і з'являється все більше доказів того, що хронічне запалення є причиною величезної кількості так званих "хвороб способу життя".
З досліджень відомо, що багато флавоноїдів є потужними інгібіторами кількох ферментів, таких як ксантиноксидаза (XO), циклооксигеназа (ЦОГ), ліпоксигеназа та фосфоінозитид-3-кіназа[1]. Таким чином, протизапальний ефект зумовлений різними механізмами, і вживання декількох продуктів, які містять флавоноїди з різних підгруп, може дати більш комплексний вплив на управління запаленням в організмі.
Вплив на нервову систему
Відносно недавні дослідження різних рослинних метаболітів показали, що флавоноїди можуть відігравати ключову роль у ферментних і рецепторних системах мозку. Таким чином, вони можуть чинити значний вплив на центральну нервову систему, наприклад, запобігати нейродегенерації, пов'язаній з хворобами Альцгеймера та Паркінсона. На нейропротекторні ефекти впливають, серед іншого, протизапальні та антиоксидантні властивості флавоноїдів, згадані вище, але на цьому їхня роль не закінчується.
Деякі флавоноїди мають властивість інгібувати фермент ацетилхолінестеразу[1]. Це фермент, який розщеплює нейромедіатор ацетилхолін. Його пригнічення призводить до збільшення доступності ацетилхоліну в синапсах. Оскільки цей нейромедіатор бере активну участь у процесах формування пам'яті, флавоноїди мають потенціал для підтримки здоров'я мозку. Використання флавоноїдів та їх похідних у профілактиці та лікуванні хвороби Альцгеймера, яка пов'язана з порушенням функції ацетилхоліну, є предметом багатьох досліджень. Не виключено, що в майбутньому якесь похідне флавоноїдів успішно вийде на фармацевтичний ринок як ефективний засіб для лікування хвороби Альцгеймера.
Вплив на серцево-судинну систему
Зв'язок між споживанням флавоноїдів і ризиком серцево-судинних захворювань є дуже цікавим. Кілька досліджень показали, що люди, які споживають велику кількість флавоноїдів, мають на 18% нижчий ризик смертності від серцево-судинних захворювань[2]. Серед іншого, було помічено, що споживання великої кількості флавоноїдів зменшує жорсткість артерій. Ряд досліджень також надали переконливі докази антикоагулянтного ефекту.
Противірусні та антимікробні властивості
Флавоноїди є одним з інструментів рослин для боротьби з хвороботворними мікроорганізмами, тому вони також можуть допомогти людині в подібний спосіб. Деякі з них мають антибактеріальні, протигрибкові та противірусні властивості.
Кверцетин, нарингенін, гесперетин і катехін, серед інших, мають різний ступінь противірусної активності[1]. Вони впливають на реплікацію та інфекційність деяких РНК- і ДНК-вірусів. Кверцетин і апігенін є одними з найбільш вивчених флавоноїдів, які, як відомо, мають антимікробну активність[1].
Практичне використання та добавки флавоноїдів
Основними джерелами флавоноїдів є овочі та фрукти, хоча деякі з них найлегше отримати, споживаючи бобові, горіхи або чай. Однак, рясне споживання овочів і фруктів гарантує високе споживання різноманітних флавоноїдів.
Рекомендована добова норма овочів і фруктів становить щонайменше 400 грамів, причому овочів має бути більше, ніж фруктів. Однак оптимальний ефект для здоров'я досягається при споживанні 800 грамів, і саме ця кількість рекомендована експертами.
У певних випадках, однак, можна отримати користь від додаткового вживання ізольованих флавоноїдів. Прикладами флавоноїдів, які зазвичай додають до їжі, є
- кверцетин,
- апігенін,
- рутин,
- фізетин,
- байкалеїн,
- ізофлавонові комплекси,
- антоціанові комплекси.
Щоб добавка була ефективною, найкраще підбирати конкретні флавоноїди відповідно до ваших індивідуальних потреб та очікувань. Наприклад:
- кверцетин - популярний вибір серед тих, хто бореться з алергією та надлишком гістаміну,
- апігенін вживають люди, метою яких є протидія старінню,
- ізофлавони сої - популярна добавка для жінок у постменопаузі,
- антоціани, витягнуті з ягід, мають прихильників серед тих, хто бажає підтримати імунітет і здоров'я мозку.
Флавоноїди в косметиці та фармакології
Не тільки перорально, але й шляхом нанесення на шкіру можна отримати користь від властивостей флавоноїдів. Деякі з них використовуються як інгредієнти в засобах по догляду за шкірою, косметиці та антивікових засобах. Бажано використовувати косметику з натуральним та ефективним складом.
Фармакологія, з іншого боку, бачить можливість у використанні хімічних скелетів деяких флавоноїдів для створення їх похідних з ще більшою біологічною активністю. Таким чином, вчені можуть посилити природні властивості, характерні для флавоноїдів, і розробити нові препарати для використання в неврології, онкології, кардіології та багатьох інших медичних дисциплінах, серед іншого.
Резюме
Флавоноїди - це численна група речовин, які містяться в рослинах і забезпечують їм захист та більші можливості для росту і розмноження. З іншого боку, для людини вони мають багато переваг для здоров'я, наприклад, сприятливий вплив на нервову систему, зменшення хронічного запалення або захист від надлишку вільних радикалів. Хоча ми щодня отримуємо флавоноїди здебільшого з фруктів та овочів, у певних випадках додаткове споживання може принести додаткові переваги. Прикладами популярних флавоноїдів у харчових добавках є кверцетин, рутин, апігенін та гесперидин.
Джерела:

Добавки на осінь - набір необхідних добавок
